به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، چهارمین نمایشگاه از سلسله نمایشگاههای تاریخ محلی موزه کتاب و میراث مستند ایران با عنوان «گیلان، قلمروی سبزآبی ایران» امروز (شنبه، ۲۲ تیر) با حضور مفاخر و چهرههای شاخص علمی، سیاسی، فرهنگی، هنری و ورزشی در سالن قلم مرکز همایشهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
«اشرف بروجردی» در آیین افتتاحیه نمایشگاه تاریخ محلی گیلان که در تالار قلم مرکز همایشهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، اظهار کرد: گیلان نه تنها به سبز و آبی بودن، محصولات متنوع آن بلکه بخاطر مفاخر و نیز به لحاظ تاریخی، ایستادگیها، مقاومتها و تلاشهای ارزشمندی که در تمامی رویدادها و رخدادها داشته دارای اهمیت است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید بر اینکه اسناد تولید شده میتوانند برای آینده این سرزمین موثر باشند، گفت: رسالت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که نام دیگر آن «حافظه ملی ایرانیان» است برای این تشکیل شده چون حافظه تولید شده از دل اسناد اقصی نقاط کشور است.
وی اذعان کرد: آنچه حافظه ملی ما را رقم میزند اسنادی است که از یکایک شهرها و قلمروهای این سرزمین از جمله گیلان، خوزستان، مازندران، بوشهر، یزد، غرب و شرق کشور و… به دست آمده و ضروری است تا در معرض دید و شنود مردم قرار بگیرد.
وی با طرح سوالی مبنی بر اینکه چرا توجه ما امروز بر تاریخ محلی بوده نه تاریخ ملی گفت: تاریخ ملی ما؛ دربرگیرنده تاریخ محلی یکایک اقوام و خورده فرهنگها بوده و لازم است اینها به هم مرتبط شوند.
«غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی» نیز در این مراسم با بیان اینکه شهدا آسایش امروز را به جامعه بخشیدند و بزرگان این سرزمین تاریخ را برایمان ساختند، افزود: اسنادی که جمع آوری میشوند گذشته را به یاد میآورده و سختی آینده را به ما نشان میدهند.
نماینده مردم گیلان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تاریخ نویسان باید بتوانند واقعیت ها را بنویسند و در این تاریخ نویسی غلوی صورت نگیرد، به چالش نداشتن تاریخ معاصر دقیق و بعضا سیاه و یا سفید نوشتن تاریخ اشاره کرد و افزود: باید بتوانیم قهرمانان گیلان و ایران از جمله میرزا کوچک را بهتر بشناسیم.
جعفرزاده همچنین با بیان اینکه، کاش اجازه میدادند واقعیتهای جنگ گفته شود و مردم خودشان ۲۳۰ هزار شهید جنگ را قضاوت کنند، گفت: چه اشکالی دارد که شکستها و نقاط منفی جنگ هم به تصویر کشیده شود.
جعفرزاده با اشاره نامگذاری این نمایشگاه تحت عنوان«گیلان، قلمروی سبزآبی ایران» اظهار کرد: با توجه به وجود دریا، جنگل، دشت و صحرا در گیلان، ما اصرار داریم اکولوژی سبز استان به همراه پتانسیل دریای آن استفاده بهتری شود تا بتوانیم شمال و ایران را در جایگاه واقعی خود ارتقا دهیم.
«ارسلان زارع» نیز در این مراسم با گرامیداشت یاد مشروطه خواهان و آزاد اندیشان گیلانی، اظهار کرد: اسناد و کتب تاریخ ایران عزیز مملو از سابقه کهن تاریخی گیلان و نقش آفرینی پر رنگ مردمان آن است.
سرپرست استانداری گیلان با اشاره به اینکه گیلان در دوره معاصر در عرصه های مختلف به ویژه سیاسی و اجتماعی نقش آفرین بوده و به واسطه موقعیت ژئوپلیتیک و دروازه اروپا بودن آن اهمیت بسیاری در تاریخ مدرن ایران دارد، گفت: آشنایی با اندیشه های آزادی خواهی و بینش سیاسی گیلانیان موجب شد تا دسته دسته برای نجات جنبش مشروطه خواهی به عنوان اولین غریو آزاداندیشی مردم ایران، راهی پایتخت شوند.
وی با استناد به تعبیر مقام معظم رهبری که نهضت میرزاکوچک خان جنگلی را مینیاتوری از جمهوری اسلامی دانستند، افزود: نهضت جنگل از جمله نخستین نهضت های استقلال خواهانه است که از گیلان زمین برخاسته و امروز هم این استان به تعبیر رئیس جمهور فخر سرزمین ایران محسوب می شود.
سرپرست استانداری گیلان با اشاره به تلاش های دکتر عزتالله نگهبان از اواخر دهه ۳۰ و اوایل دهه ۴۰ با هدف تهیه اطلس باستانشناسی گیلان و یافته هایی که هم اینک از مطالعات آن استاد ارجمند از سوابق تاریخی گیلان بدست آمده، گفت: دست یافته های این محقق گویای اهمیت این استان در جفرافیای فرهنگی ایران است.
زارع گیلان را دارای شخصیت های ممتاز علمی، فرهنگی، ادبی و دینی بسیاری در عرصه های ملی معرفی کرد و خاطر نشان کرد: از نمونه های بارز آن استاد دکتر محمد معین و علمای برجسته ای همچون آیت الله بهجت و آیت الله محمدی گیلانی هستند.
گفتنی است، از بخش های دیگر این مراسم رونمایی از سکه مزین به هفته گیلان و تمبر نمایشگاه تاریخ محلی گیلان بود.
چهارمین نمایشگاه تاریخ محلی موزه کتاب و میراث مستند ایران تحت عنوان« گیلان، قلمروی سبزآبی ایران» در سالن قلم مرکز همایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
کد خبر 808988
نظر شما