به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «رضا رفیع» عصر دیروز (دوشنبه 24 تیر) در نشست «نشاط در جامعه ایرانی با مرور بر تولیدات سینما و تلویزیون» که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: 20 سال است که درگیر طنزنویسی هستم. این پرسش مهم مطرح است که فرهنگ و زندگی ما چقدر با شادمانی گره خورده است. چهارشنبه سوری، نوروز و مهرگان از جمله آیین های ما هستند که همراه شادی هستند. در همه دولت ها این بسترسازی شده که مردم شاد باشند. نشاط فردی، نشاط اجتماعی را ایجاد می کند که راندمان کار، سلامت و بهروزی جامعه را تضمین می کند. در واقع سلامت جامعه به سلامت جسمی و روحی تک تک افراد آن بر می گردد.
این نویسنده، طنزپرداز و مجری اظهار داشت: در تحقیقات روانشناسان 10 عامل ذکر شده که باعث شادی و نشاط می شوند که عبارتند از خوردن، فعالیت اجتماعی، رابطه جنسی درست، ورزش، به کار بردن مهارت ها، موفقیت اجتماعی، موسیقی و هنر، عبادت، استراحت، تماس با طبیعت. خوب است دقت کنیم و ببینیم در جامعه ما کدام یک از این 10 عامل اولویت دارند، کدام کمرنگ و یا فراموش شدند. 10 عامل شادی از قول امام صادق (ع) روایت شده است که عبارتند از پیاده روی، سوارکاری، فرو رفتن در آب، نگاه کردن به سبزه، خوردن، آشامیدن، نگاه به زن زیبارو، رابطه جنسی درست، مسواک زدن و گفت و گو با دوستان. حال باید دید که در ایران به کدام از این 10 عامل توجه می شود و به کدام بی توجهی شده است. ما برای این 10 عامل شادی چقدر برنامه ریزی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی داشتیم؟
وی خاطرنشان کرد: گاهی شعارها و نوشته هایی در بزرگراه ها و سطح شهر مانند لبخند بزنید به چشم می خورد. اینها شادی های سطحی و گذرا تولید می کنند. آنچه باعث احساس خوشبختی و سعادت در افراد می شود، شادی، شادمانی و خرمی اصیل، درونی و ماندگار است. اگر شهروندان در حال و آینده احساس امنیت نداشته باشند، مطمئنا احساس خوشبختی نمی کنند. یک طرف قضیه برای ایجاد شادی در جامعه طنزپردازان هستند اما اگر زیرساخت های اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی به این سمت و سو کشیده نشود، نتیجه ای نمی گیریم.
رفیع لازمه گره خوردن احساس نشاط و خوشبختی با جامعه را انجام کارهای عمیق دانست و افزود: ممکن است که افرادی لبخند بر لب داشته باشند اما در ته دل غمگین و رنجور باشند. جامعه ای که نشاط نداشته باشد، دچار بیماری می شود. برای ایجاد نشاط و خوشبختی در جامعه، جامعه شناسان و روانشناسان باید راهکار بدهند و مسئولان نیز باید در این حوزه بودجه صرف کنند. در درجه اول زیرساخت های ما باید درست شود.
این نویسنده و طنزپرداز خاطرنشان کرد: اگر طبق روایات بخواهیم شادی در چهره و غم در قلب افراد باشد، باید زمینه ها و فضاها را به وجود آوریم زیرا با شعار اتفاق خاصی نمی افتد. مشکلات معیشتی بسیار مهم هستند. در روایات داریم که وقتی فقر از در خانه داخل می شود، ایمان از در دیگر خارج می شود. بسترسازی اقتصادی و اجتماعی درست و دادن آزادی های قانونی لازمه ایجاد نشاط و شادی است. شوخی و طنز عنصر مقاومت است و مردم از این عنصر استفاده می کنند. توجه به آیین های ملی و مذهبی و تلفیق آنها باعث اصلاح برخی رفتارها و ایجاد شادی و نشاط در جامعه می شود.
نظر شما