وخامت اوضاع اقتصادی در دوران پهلوی/ مشکل اقتصادی کشور ناشی از ساختار است

زرشناس مشکل اقتصادی کشور را ناشی از ساختار دانست و گفت: این ساختار رهاورد رژیم پهلوی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «شهریار زرشناس» در نشست تبیین گام دوم انقلاب اسلامی که امروز(پنجشنبه 27 تیرماه) در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، با اشاره به اینکه بیانیه گام دوم انقلاب مورد کم توجهی قرار گرفته است، گفت: وقتی اثری دارای جنبه های و ظرفیت های ژرف اندیش و حکیمانه و آینده نگرانه داشته باشد معمولا مورد غفلت حاضران و معاصران قرار می گیرد.


استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه، بیانیه گام دوم انقلاب را دارای وجوه مختلفی دانست و تصریح کرد: وجه تمدنی انقلاب از مواردی است که در این بیانیه به آن پرداخته شده است. گام اول به ثبات و استقرار انقلاب اختصاص داشت و گام دوم وجه تمدنی انقلاب است که باید به آن بالید.


وی به بیان تعدادی از شبهه ها علیه انقلاب و بیانیه گام دوم پرداخت و اظهار داشت: برخی می گویند چون انقلابی هستید و در برابر نظام سلطه ایستاده و با سیاست های آمریکا در منطقه مقابله می کنید، در چنین وضع اقتصادی قرار دارید و در پرتو این وضع اقتصادی نباید شعار تمدن سازی را سر داد.


زرشناس با تأکید بر ظرفیت تمدن سازی انقلاب اسلامی افزود: مشکلات اصلی کشور ناشی از ساختار اقتصادی ما است که رهاورد رژیم پهلوی بوده و از سوی استعمار نهادینه شده است. بیکاری، سیکل های رکود و تورم، ظرفیت پایین بخش مولد و عدم اشتغال به ساخت اقتصادی ایران برمی گردد.


وی تأکید کرد که با بررسی تاریخ اقتصاد ایران نشان می دهد که نظام سلطه جهانی تنها به دنبال غارت و برده شدن ما بوده است و هر که در برابر این مساله بایستد به شرارت و ... متهم می شود و از هیچ راهی اعم از کودتا و تحریم و این مسائل دریغ نمی کنند.


استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه نظام سلطه جهانی سال 1801 به سراغ ایران آمد، خاطرنشان ساخت: اولین میوه جدی این طرح در مشروطه کاشته می شود و برای اینکه کشور را به کشوری سر به زیر مبدل کند، ارکان هویت ایرانی ـ اسلامی و زیرساخت اقتصادی و سیاسی را هدف قرار داد.


وی ادامه داد: آنها پروژه ای را دنبال کردند که شبه مدرنیزاسیون بود و از سوی رژیم پهلوی اجرا شد. ساخت سیاسی آن را رژیم پهلوی برعهده داشت و ساخت اقتصادی جدیدی را به نام شبهه مدرن که سرمایه داری ظالمانه استثماری ناتوان را جایگزین ساخت اقتصادی سنتی کردند.


زرشناس درباره ویژگی های این ساخت اقتصادی گفت: بخش مولد با بخش غیرمولد متوازن نیست و بخش مولد ضعیف و بخش غیرمولد بسیار بزرگ است. این مساله سبب می شود تا اقتصاد همواره ضعیف بماند و البته این ساخت اقتصادی فقط متعلق به ایران نیست و در بسیاری از کشورها پیاده کرده اند.


وی این اقتصاد را کاملا وابسته عنوان کرد و افزود: فساد در اقتصاد کشور وجود دارد اما به هیچ وجه سیستمی نیست. اقتصاد شبه مدرن همیشه گرفتار بیکاری و تورم است. ایران در دوره پهلوی در سال های 52 الی 56 تورم 50 درصدی به همراه بیکاری و گرانی داشته و این مساله در روزنامه های آن زمان کاملا ثبت شده است.


این پژوهشگر ادامه داد: گزارش های فقر، قطع آب و برق، کمبود مواد غذایی، بیکاری و گرانی و ... از مواردی است که در دوران پهلوی وجود داشت اما برخی چنین جلوه می دهند که آن دوران کاملا گل و بلبل بود.


وی درباره ادعای آمار اندک فارغ التحصیلان بیکار در دوران پهلوی تأکید کرد که در آن زمان فقط 15 هزار فارغ التحصیل در کشور وجود داشت که دولت برای این تعداد نیز نمی توانست اشتغال ایجاد کند در حالی که در دوران کنونی 15 میلیون فارغ التحصیل وجود دارد.


زرشناس با اشاره به شکل گیری حلقه تکنوکرات بروکرات در دهه 60 و محافظت از ساخت اقتصادی استعمار گفت: آن سال ها بزرگترین فرصت تاریخی برای ما بود تا ساختار اقتصادی را تغییر دهیم، اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد. یکبار برای همیشه باید از این اقتصاد رها شد.


وی درباره اعتقاد به پیشرفت به شرط ارتباط با نظام جهانی اظهار داشت: روسیه پس از انقلاب اکتبر برنامه اقتصادی خود را آغاز کرده و تقریبا در 30 سال به یک کشور صنعتی مبدل می شود. هیچ کشوری وجود ندارد که پیشرفت آنها در پرتو ارتباط با کشورهای امپریالیسم باشد بلکه زمانی پیشرفت کردند که از نظام جهانی دور شدند زیرا نظام جهانی اجازه پیشرفت نمی دهد.


استاد حوزه و دانشگاه افزود: ژاپن 220 سال از جهان فاصله گرفته و به کشور بسته شهرت یافت و در این سال ها به بازسازی اقتصادی خود می پردازد. چین نیز از نیمه های قرن 19 به جولانگاه کشورهای استعماری مبدل شده و موج مقاومت ملت چین نیز آغاز و ارتش آزادیبخش چین در آن دوران شکل می گیرد. روند تولد چین قدرتمند در زمان قطع کامل رابطه با آمریکا و نظام جهانی آغاز می شود.


وی ادامه داد: در سمت مقابل نیز شاهد هستیم برخی کشورهایی که به حیات خلوت امپریالیسم مبدل شده و با نظام جهانی رابطه دارند و همسو با آمریکا هستند، در وضع اقتصادی بسیار نامطلوبی بسر می برد. این کشورها که از دیوار سفارت آمریکا بالا نرفته و شعار مرگ بر آمریکا سر نداده و از جنبش های مقاومت حمایت نمی کنند، چرا این وضع را دارند. بنابراین اعتقاد به اینکه پیشرفت اقتصادی منوط به ارتباط با نظام جهانی است یک ادعای نادرست به شمار می آید.

کد خبر 811641

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha