حرف‎درمانی مسئولان برای خلیج گرگان آب نمی‎شود/ عروس سیاه‎بخت خزر در انتظار مجوزها

گرچه بسیاری از مسئولان این مهم را شعار می‎دهند که برای نجات خلیج گرگان باید اقدام‎های ملی و فراملی اتفاق بیفتد ولی حتی از اقدامات منطقه‎ای نیز سرباز زدند.

خبرگزاری شبستان -گرگان؛ داود خاندوزی: زمینی پر از علف‎زار و صدف‎های کوچک دریایی به خوبی نشان می‎داد که سواحلی که امروز به خلیج گرگان ختم می‎شود در سال‎های گذشته مالامال از آب بوده است.

 

گرچه بخشی از سواحل خلیج گرگان طعمه ساخت‎و ساز و تصرف‎های اراضی کشاورزی قرار گرفته اما امروز برای رسیدن به آب‎های کم عمق خلیج گرگان از آنچه به نام ساحل باقی مانده باید چند دقیقه‎ای را پیاده‎روی کرد.

 

هوای مطبوع و صدای پرنده‎های دریایی گرچه از زیبایی‎های این خلیج که عروس دریای خزر می‎خوانندش کم نمی‎کند ولی بوی مشمئز کننده و لجنزارهای اطراف ساحل گویا خلیج گرگان را در خود فرو می‎کشد و همه نگاه‎های زیبا مسافر و گردشگر را به خود منعطف کرده است.

 

مردم منطقه بندرگز نگران از وضعیت خلیج گرگان برای کمک به این عروس سیاه بخت خزر کمپین‎هایی تشکیل دادند و با هشتگ نجات خلیج گرگان در فضای مجازی تعصب خود را به این موضوع نشان می‎دهند.

 

مسئولان کشور و استان نیز برای اینکه بیان کنند صدای این جنبش‎های مردمی را شنیدند کمیته ملی برای نجات خلیج گرگان راه‎اندازی کردند اما هنوز پس از گذشته دو سال از فعالیت این کمیته اقدامی عملی برای نجات خلیج گرگان اتفاق نیفتاده است.

 

گرچه بسیاری از مسئولان این مهم را شعار می‎دهند که برای نجات خلیج گرگان باید اقدام‎های ملی و فرا ملی اتفاق بیفتد ولی حتی از اقدامات منطقه‎ای نیز سرباز زدند.

 

یکی از سندهایی که نشان می‎دهد که مسئولان تنها در مقام حرف به فکر خلیج گرگان هستند این است که از مجموع 5 میلیارد تومان اعتباری که در سال نخست تشکیل این کمیته برای خلیج گرگان و اجرای طرح‎های مطالعاتی در نظر گرفته شده بود تنها یک میلیارد و 19 میلیون تومان اختصاص یافته است گرچه در آن زمان نیز بیان شده بود این میزان اعتبار کمکی به خلیج گرگان نخواهد کرد.

 

نجات خلیج گرگان امروز تنها در بروکراسی‎های اداری عملیاتی شده و در میدان عمل خلیج گرگان با سرعت بیشتری به سمت نابودی و خشکی کشیده می‎شود.

 

«محمد نوری» مدیر دفتر فنی آب منطقه ای گلستان و مدیر طرح احیای خلیج گرگان در این خصوص به خبرگزاری شبستان می‎گوید: لایروبی کانال آشوراده به عنوان گزینه نهایی کمیته نجات خلیج گرگان تصویب شده است ولی مکاتبه‎ای از سوی سازمان محیط‎زیست کشور با نهاد ریاست جمهوری اتفاق افتاده و با هر گونه لایروبی در خلیج گرگان مخالفت کرده است.

 

مدیر طرح احیای خلیج گرگان ادامه داد: اگر این لایروبی اتفاق بیفتد زمان گردش آب دریای خزر به خلیج گرگان کاهش پیدا می‎کند ولی از نظر کمی به تراز خلیج گرگان و سواحل خشک شده تاثیری ندارد.

 

نوری متذکر شد: در مطالعات مشاور، کارگروه ملی و کارگروه تخصصی ‎استان برای نجات خلیج گرگان به لایروبی کانال آشوراده تاکید شده است.

 

وی افزود: لایروبی کانال آشوراده با عرض 200 متر، عمق سه متر و طول دو کیلومتر در نظر گرفته شده و در صورت تامین اعتبار دولت در اولین فرصت اتفاق خواهد افتاد.

 

مدیر طرح احیای خلیج گرگان متذکر شد: در برآوردی که در سال 1395 اتفاق افتاد این لایروبی بالغ بر 35 میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت و امسال پیش‎بینی می‎کنیم که بالغ بر ۶۰ میلیارد تومان اجرای این لایروبی هزینه در بر خواهد داشت.

 

نوری بیان کرد: اجرای این لایروبی 6 ماه زمان خواهد برد و با این لایروبی مدت زمان گردش آب از خزر به خلیج گرگان کاهش خواهد یافت و از آنجایی که 90 درصد آب دریای خزر از کشورهای همسایه تامین می‎شود در تراز آب دریای خزر و افزایش عمق آب خلیج گرگان تاثیری نخواهد داشت.

 

«سید مصطفی عقیلی‎نژاد» مدیر امور ماهیان خاویاری استان گلستان نیز در این باره می‎گوید: در اسناد تاریخی داریم که مصب گرگان رود و قره‎سو با کارگر لایروبی می‎کردند و ارتباط بین خلیج با رودخانه را حفظ کنند.

 

وی تصریح کرد: موضوع لایروبی از دیرباز وجود داشته و امروز شاهد آن هستیم خلیج از نظر زیستی اهمیت دارد و وظیفه‎داریم که این خلیج را برای نسل آینده حفظ کنیم.

 

مدیر امور ماهیان خاویاری استان گلستان ادامه داد: همه باید کمک کنیم که اجازه ندهیم که خلیج گرگان از بین برود و قطعا لایروبی رودخانه‎های حاشیه این خلیج موثر خواهد بود.

 

عقیلی‎نژاد افزود: مسائل مربوط به خلیج گرگان باید کارشناسی حل شود و اینگونه نیست که با لایروبی آب از خلیج خارج شود بلکه ارتباط زیستی بین دریا و خلیج بر اثر آن ایجاد می‎شود.

 

«حسین احمدی»، فرماندار بندرگز نیز در این باره گفت: 100 سال است که خلیج گرگان لایروبی نمی‎شود و چه انتظاری می‎توان داشت که خلیج گرگان دچار بحران نشود.

 

وی تصریح کرد: موضوع خلیج گرگان باید پیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و توجه استاندار گلستان به موضوع خلیج گرگان بزرگترین اقدام در استان بود و بسیار ارزشمند است.

 

فرماندار بندرگز متذکر شد: اصحاب رسانه به عنوان یک دانشگاه سیاری که امروز در خلیج گرگان حضور یافتند و شرایط آن را بررسی می‎کنند باید در این مسیر دغدغه‎مند باشند چرا که محیط‎زیست و زندگی مردم در این منطقه با بحران خلیج گرگان در خطر است.

 

کد خبر 815765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha