به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خانه ملت، «مصطفی کواکبیان» در نشست علنی عصر امروز (دوشنبه، 7 مرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در تشریح سوال خود از محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه سهم ایران از بستر و زیربستر دریای خزر در رژیم حقوقی این دریا چند درصد است، گفت: به طور قطع این سوال جهت دلسوزی برای منافع ملی مطرح میشود و اینکه برخی به ویژه رسانههای ضد انقلاب ماجرا را به گونهای جلوه دادند که گویا نظام جمهوری اسلامی کل دریای خزر را بخشیده و نمایندگان نیز سکوت کردند بنابراین سوال از باب دلسوزی بوده البته سوال حق نمایندگان است و نشانه حیات و زنده بودن مجلس است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فعالیتهای ظریف در عرصه دیپلماسی بر همگان پیداست، افزود: کسانی که سریال گاندو را میسازند آنها هم حتماً تفکری دارند البته خوشبختانه با دلجویی رهبری مواجه شد و احتمالاً پشیمان باشند.
وی با یادآوری اینکه دریای خزر بزرگترین دریاچه کره زمین است، ادامه داد: دریای خزر در محاصره دو کشور روسیه و ایران قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود اما بعد از فروپاشی، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان به روسیه اضافه شدند و در حال حاضر 5 کشور ساحلی داریم که باید در مورد دریاچه نظر دهند البته 3 دیدگاه مطرح است، یکی بحث حقوقی دارد که بر اساس ماده 123 کنوانسیون 1982 میلادی حقوق دریاها در صورت نبودن قانون جامع بینالمللی، توافقات کشورهای اطراف دریا به عنوان قانون محسوب می شود بنابراین بر اساس دیدگاه اول تنها دو توافق با کشور روسیه داشتیم که یکی قرارداد مودت و دوستی سال 1921که به صورت مساوی حق کشتیرانی جنگی و عبور از آن را دارند، قرارداد دیگری سال 1340 میلادی یعنی سال 1319 هجری جزئیات دریانوردی را مشخص کرده و ما جز این دو قرارداد هیچ توافقی بین ایران و روسیه در مورد دریای خزر نداریم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در دیدگاه اول سهم ما از دریا و بستر زیر دریا 50 درصد است اما بر اساس دیدگاه دوم متأسفانه برخی کشورهای حاشیه دریای خزر مطرح میکنند که توافقاتی بین کشورها به صورت دوجانبه داریم و باید آن را مبنا قرار داد و طول ساحل را مبنا قرار میدادند. بر اساس این نگاه دوم سهم کشور ما را بیشتر از 11 درصد نمیدانند و برخی نیز میگویند باید قانع باشیم.
کواکبیان با تأکید بر اینکه بر اساس حقوق بینالمللی و بحثهای دقیق کارشناسی ملت ایران هرگز به کمتر از سهم 20 درصدی از دریای خزر راضی نخواهد بود، تصریح کرد: ظریف اعلام کرده هنوز پهنه مشخص نشده و توافقی انجام نشده است و بعد از توافق آن را به مجلس ارائه میکند.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه ایران قبل از انقلاب سابقه خوبی از روسیه ندارد، افزود: حتی پیش از انقلاب در ارتش ما نفوذ کردند و در حد وزیر دفاع یک نفوذی و جاسوسی فرستادند.
وی با یادآوری اینکه در عرصه دیپلماسی مبنا منافع ملی است و دوست و دشمن را نباید متصور شد، گفت: غیر از رژیم صهیونیستی که از اساس جعلی است، تمامی کشورها بر اساس منافع ملی خود عمل میکنند، روسیه به عنوان متحد استراتژیک ما در بسیاری از مسائل با ما همکاری کرده اما در رابطه با برخی همراهیها با توجه به سابقه قبلی باید با تردید نگاه کرد و اگر قرار است رژیم حقوقی تعیین شود باید منافع ملی ایران را لحاظ کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: قراردادهای دو جانبه بین کشورها را برای رژیم حقوقی دریای خزر به رسمیت نمی شناسیم و برای ما رسمیت و سندیت ندارد و در رابطه با قرارداد نهایی حتماً باید مباحث زیست محیطی و امنیت ملی و نحوه بهرهبرداری را مشخص کرد و باید در رابطه بهرهبرداری از شیلات و نفت را به خوبی داشته باشیم زیرا کشورهای حوزه دریا از ما جلوتر هستند.
کواکبیان با بیان اینکه ظریف را فخرالوزراء دولت دوازدهم میدانم، گفت: از منافع ملی نباید کوتاه بیاییم و باید در مجلس بر اساس قانون اساسی در مورد رژیم حقوقی دریای خزر تصمیمگیری کرد. از نمایندگان سوال کننده انتظار داریم سوال را به رأی نگذارند./
نظر شما