خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی -مریم داوری: «کمال شفیعی» متولد 1347 در همدان که کارشناسی ارشد روانشناسی دارد از شاعران کشورمان است که آثاری برای سه گروه سنی کودک، نوجوان و بزرگسال دارد. برای اطلاع از کتابهای تازه منتشر شده این شاعر ، گفتگویی با وی ترتیب دادیم که بدین شرح است:
در حال حاضر چه کتابهایی برای نوجوانان در دست انتشار دارید؟
کتاب «هزار بار بیشتر» شعر نوجوان است که قرار است به زودی از سوی انتشارات مدرسه منتشر شود. کتاب « در صدای هر پرنده ای» نیز در انتظار چاپ است. این کتاب شامل 29 شعر نیمایی برای گروه سنی نوجوان است که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر می شود. در هر دو کتاب به نوعی دغدغه ها و مشکلات نوجوانان مطرح شده است.
کتابی با عنوان «یک کوه پالتو » در دست نگارش داشتید. آیا این کتاب چاپ شده است؟
خیر. نگارش این کتاب پایان یافته است و آنرا به دست ناشر سپردم که در حال طی مراحل کارشناسی برای تصویب است.در « یک کوه پالتو» از زبان استعاره و مجاز استفاده کردم و تکنیک های شعری را نیز در نظر گرفتم. فضا نیز اجتماعی و اخلاقی است و نوجوان را به عنوان مخاطب به تفکر خلاق دعوت می کند . معتقدم که گفتگو، حلقه مفقوده بین نوجوانان و بزرگترهاست. تلاش کردم در«یک کوه پالتو» با زبان نوجوانان، گفتمان سازی شود. این مجموعه شامل 30 شعر نیمایی است که ان شالله برای پایان سال یا نهایت تا نمایشگاه کتاب سال آینده منتشر خواهد شد.
کتابی از شما با عنوان«کفشم زمانی گاو بوده » در نمایشگاه بین المللی کتاب امسال رونمایی شد.این کتاب مشتمل بر چند شعر است و قالب اشعار آن چیست؟
کتاب «کفشم زمانی گاو بوده» که از سوی انتشارات پیدایش منتشر شده در کمتر از یک سال به چاپ دوم رسید . این کتاب با استقبال زیادی مواجه شد. «کفشم زمانی گاو بوده» شامل 60 شعر سپید است که در بردارنده تجربه های متفاوتی در حوزه شعر نوجوان است. از ظرفیت شعر سپید غفلت شده است . ما شعر سپید برای نوجوانان کم داریم. این کتاب یک آزمونی در مورد شعر سپید برای نوجوانان بود که خوشبختانه با استقبال خوبی در نمایشگاه کتاب تهران امسال مواجه شد. کتاب« کفشم زمانی گاو بوده» پاسخ درخور و تلنگری به جامعه شعر است در مورد اینکه می توان در قالب سپید برای نوجوانان شعر گفت.
علت استقبال از کتاب «کفشم زمانی گاو بوده» چیست؟
تلقی ما این است که خودمان را بالاتر از نوجوان نمی بینیم ، با زبان نوجوان با آنها صحبت کنیم و خودمان را جای آنها بگذاریم. خود را نباید در قالب بزرگترها ببینیم و باید برای مخاطب احترام قائل باشیم و به آنها حس ارزشمندی بدهیم تا یک درک متقابل صورت گیرد. در سال هایی که به عنوان کارشناس به کانون های مختلف می رفتم، اولین کاری که می کردم این بود که از نوجوانان می خواستم برایم شعر بخوانند . در واقع به جای اینکه من برای نوجوانان شعر بگویم ،آنها برایم شعر می خواندند و می دیدم که چقدر به تفکر خلاق نزدیک هستند. این برایم آزمون میدانی بود که با نوع نگرش نوجوانان امروز آشنا شوم. در کتاب «کفشم زمانی گاو بوده» ، سعی کردم در فضایی فانتزی به سئوالات نوجوانان پاسخ دهم.
یعنی در کتاب «کفشم زمانی گاو بوده» با زبان شعر دغدغه های نوجوانان را مطرح کردید؟
بله. نوجوان مرجع و پایگاه پرداختن به چیستی و چگونگی جهان است. نوجوانان ، دنیا و تصورات خودشان را دارند و من سعی کردم از دریچه یک نوجوان به دنیا نگاه کنم و مسائل را از دید آنها بیان کنم.نگاه نوجوانان زیبا و جذاب است. با زبان شعر مشکلات و دغدغه های نوجوانان را با آنها به اشتراک گذاشتم و برای همین اثر مورد استقبال واقع شد. گاهی خودمان نیز از حرف خسته می شویم و به شعر پناه می بریم و حرف و درد و دل خود را در قالب یک بیت شعر بیان می کنیم. شعر پلی برای ارتباط و درک متقابل است .
آیا کاری برا گروه سنی بزرگسال دارید؟
بله . یک مجموعه شعر سپید بزرگسال نیز دارم که در مقایسه با مجموعه های قبلی م متفاوت است. در انتخاب ناشر وسواس دارم و هنوز این مجموعه را به ناشری نسپردم .
نظر شما