ایران در مسیر سالمندی

سالمندی جمعیت پدیده ای جهانی است که ایران نیز در این مسیر قرار دارد و نیازمند این هستیم تا برای ۱۰ سال آتی از هم اکنون برنامه ریزی کنیم.

خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی: هادی دهقانی: تا ۱۰ سال آینده جمعیت ایران پیرتر می شود، خبری که به راحتی نمی توان از آن گذشت چرا که هزینه های زیادی لازم است تا برای این پدیده آمادگی نسبی داشته باشیم و اگر از امروز آمادگی و برنامه ریزیهای لازم را انجام ندهیم با مشکلات عدیده ای مواجه خواهیم بود، کمبود نیروی کار، بالارفتن هزینه های سلامت سالمندان، نیاز به خانه های سالمندان و سالمندان تنها که نیازمند رسیدگی های بهداشتی و غذایی هستند، از مهم ترین مواردی است که باید برای آن برنامه داشت.

 

 

سالمندان ۲۵درصد جمعیت ایران را در ۳۰ سال آینده تشکیل می دهند

«علیرضا رییسی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص اقدامات وزارت بهداشت در حوزه جمعیت و برنامه این وزارتخانه برای بالا بردن تولدها و سالمندی جمعیت گفت: در خصوص جمعیت و برنامه های وزارت بهداشت برای بالا بردن تولدها و سالمندی جمعیت گفت: جمعیت یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری می باشد و واقعیت ها این است که ما به دنبال شناسایی گلوگاه های کاهش جمعیت و افزایش تولدها می باشیم.

 

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه جمعیت ایران به سمت سالمندی می رود، گفت: سالمندی جمعیت در سال های آتی یکی از مشکلات اصلی ماست و تا 30 سال آینده بیش از 25 درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند.

 

وی با بیان اینکه سلامت جمعیت از مولفه های مورد توجه وزارت بهداشت می باشد، گفت: میزان مرگ و میرها در تولدها در 20 سال پیش 120 در هزار در تولدهای زنده بوده است که الان با توجه به اقدامات بهداشتی صورت گرفته به 9 و نیم در 120 هزار رسیده است.

 

رییسی با تاکید بر اینکه حوادث ترافیکی از جمله عوامل کاهش جمعیت و مرگ و میر نیروی جوان کشور می باشد، گفت: حوادث ترافیکی سالانه 16 هزار نفر را در جاده ها از بین می برد که اکثر این مرگ و میرها نیز مربوط به قشر مولد و جامعه می باشد.

 

وی با بیان اینکه از نظر فیزیولوژی بارداری زیر 18 سال و بالای 35 سال برای مادران پر خطر محسوب می شود، گفت: بارداری در این سنین نیازمند مراقبت های بیشتری می باشد.

 

رییسی گفت: برای افزایش نرخ تولد در کشور در حال راه اندازی مراکز ناباروری در کشور می باشیم و هم اکنون تعداد آنها در مراکز دولتی به میزان قابل توجه ای افزایش پیدا کرده است.

 

وی با بیان اینکه باید برای بالا بردن نرخ رشد جمعیت به مولفه های دیگری که چندان هم به وزارت بهداشت مرتبط نمی شود، توجه شود، گفت: طلاق، ازدواج دیرهنگام، آسیب های اجتماعی و عدم تمایل زوج ها به داشتن بچه دوم از دیگر عواملی هستند که باعث شده تا ما شاهد کاهش نرخ رشد جمعیت باشیم.

وزير بهداشت در نامه اي، به روسای دانشگاه ها و دانشكده هاي علوم پزشکی سراسر کشور، تشكيل كميته ویژه برای پیشگیری از منفی شدن آهنگ رشد جمعیت در کشور را ابلاغ كرد. 

 

تشکیل کمیته ای ویژه برای پیشگیری از منفی شدن آهنگ رشد جمعیت در کشور

متن نامه وزير بهداشت به شرح زير است؛ 

رییس/ سرپرست محترم دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی کشور

 

 پیرو نشست ها و بحث های متعدد، آهنگ رشد جمعیت کشور به خصوص در سال های آتی می تواند از موارد نگران کننده در راستای تمایل این رشد به سمت منفی شدن باشد که علاوه بر تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مورد توجه و مطالبه دیگر دلسوزان کشور نیز می باشد.

 

متاسفانه علیرغم دستورالعمل ابلاغی شماره 47460  مورخ 31/4/1393 از سوی معاون اول محترم رییس جمهور که در آن سهم دستگاه ها و نوع فعالیت شان قید شده است موارد مذکور مورد پیگیری دقیق قرار نگرفته که لازمست با تشکیل کمیته ای ویژه موارد ذیل پیگیری، رصد و ماهیانه به اینجانب گزارش شود.

1- گرچه در سال های پس از انقلاب اسلامی همکاران مان توانستند با استفاده از زیرساخت شبکه بهداشتی درمانی در کشور، واکسیناسیون، مایع درمانی خوراکی، کاهش بیماری های حاد تنفسی، ترویج تغذیه با شیر مادر، ثبت منحنی رشد، کاهش سوء تغذیه و همچنین مراقبت های قبل و بعد از زایمان در کاهش مرگ و میر کودکان و گروه های آسیب پذیر و افزایش امید به زندگی نقش بسزایی داشته باشند، مع الوصف لازم است با تشدید و توسعه مراقبت های دوران بارداری در مناطق کمتر توسعه یافته و همچنین ایجاد زیرساخت لازم جهت مراقبت از نوزادان در راستای افزایش و نگهداری مناسب از موالید گام برداریم. ضروری است نیازمندی های نقاط کمتر برخوردار را در راستای این هدف سریعاً بررسی و اعلام فرمائید.

2- توسعه مراکز درمان ناباروری در خدمت رسانی به زوج هایی که بدلیل مشکلات فیزیولوژیک نیازمند درمان می باشند در اولویت قرار گیرد. به نحوی که در هر دانشگاه یک مرکز درمان ناباروری سریعاً معرفی و در سطح استان اطلاع رسانی شود.

خدمات این مراکز باید رایگان باشد. منابع مورد نیاز توسط ستاد وزارتخانه تأمین خواهد شد.

3- ضروری است با استفاده از تیم کارشناسی در ترغیب زوج هایی که سال های پس از ازدواج از فرزندآوری امتناع می ورزند، اقدام و موارد علمی زیان های تطویل این دوران و امکان عدم فرزندآوری در سال های آتی گوشزد و آموزش داده شود.

4- با استفاده از ظرفیت روانشناسان و کارشناسان مجرب بهداشتی بخصوص در زمینه بهداشت روان، فواید و تاثیرات مثبت روانی حضور فرزند دوم در خانواده های تک فرزند تبیین گردد.

بدیهی است، روسای محترم دانشگاه ها باید از ظرفیت بین بخشی دستگاه های دیگر استان در راستای این هدف مهم و ارزشمند بهره مند گردند، تا همزمان دیگر دستگاه ها نیز با سرعت و شتاب این حرکت ملی در توسعه زیرساخت های مورد نیاز آینده هماهنگ شوند.

توفیق کلیه عزیزان را در این سعی مقدس از خداوند بزرگ مسئلت دارم.

 

 

 

 

 

کد خبر 817928

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha