«دین و تکنولوژی در قرن بیست و یکم» ترجمه شد

کتاب «دین و تکنولوژی در قرن بیست و یکم؛ ایمان در دنیای الکترونیکی» از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات اسلامی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، این کتاب که نوشته سوزان جرج است، به پیشنهاد رئیس مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی پژوهشگاه و به همت علی اصغر دارایی ترجمه شده است. در بخشی از مقدمه مترجم بر این کتاب آمده است:در پیوند با رابطة دین و تکنولوژی دو نظریة افراطی وجود دارد:1. الهیات به تکنولوژی تعین و سر و شکل می‌بخشد.2. تکنولوژی شکل‌دهندة به الهیات است.


خانم «سوزان جرج» در کتابِ حاضر، دین و تکنولوژی در قرن بیست و یکم، به رابطة دوسویة دین و تکنولوژی می‌پردازد و با طرحِ هم‌افزایی بینِ این دو، یادآور می‌شود که کتابش به همیاری این دو رشته به صورتِ توأمان و در ملاحظة تأثیرشان بر روی جامعه نظر دارد، آنجا که تکنولوژی و دین نه تنها همزیستی دارند، بلکه همکاری دوجانبة سودمند با یکدیگر برقرار می‌سازند. به زعمِ خانم جرج، دین و تکنولوژی هر دو در پی رفعِ محدودیت‌های آدمی و تعالی او هستند؛ تکنولوژی برای تفوق بر محدودیت‌های ذهنی و جسمی آدمی تلاش می‌کند، در حالی که دین، به ویژه مسیحیت، با مفهومش از رستاخیز، در پی غلبه بر محدودیت‌های انسان، از جمله محدودیتِ نهایی انسان در زمینة مرگ است.


این کششِ دوجانبه به تعالی، حتی در تبیینِ عللِ بر آمدنِ جامعة تکنولوژیکی از یک فرهنگِ مسیحی-یهودی به کار گرفته شده است. به این ترتیب نویسنده در این کتاب مرزهای بینِ این دو رشته را به چالش می‌کشد و با طرحِ بسیاری وضوع‌های بینارشته‌ای، دامنة مخاطبانِ کتابش را بسیار گسترده می‌سازد.


بررسی‌های کتاب دربارة پیشرفت‌های تکنولوژیکی نشان می‌دهد که تکنولوژی نه‌تنها «جست‌و‌جوی معنویت» را به محاق نبرده، که آن را به اشکالِ دل‌انگیزی تسهیل کرده است. خانم جرج و همکارانش با بررسی پنج دینِ بزرگِ جهان، یعنی اسلام، مسیحیت، یهودیت، آیینِ هندو و بودا، مثال‌های قابلِ تأمّلی دربارة اشاعه و گسترشِ جست‌و‌جوی معنوی عرضه کرده‌اند.


مطالبِ مطرح شده در حیطه‌های هوش مصنوعی واقعی و مجازی و مکاتبِ اصلی آن، عصرِ تکنو- دینی، الهیات تکنولوژی، الهیات سایبر و فرهنگِ «فرافرهنگی»، نشان از تأمل‌ها آغازینِ دانشمندان برای حضورِ دین در عرصة دنیای مجازی دارد که البتّه از افقی جامعه‌شناختی نشأت می‌گیرد.
 

پایان پیام/

کد خبر 82015

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha