به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان،«اسکندر مومنی» امروز شنبه 26 مرداد در نشست خبری ضمن تبریک ایام و روز خبرنگار گفت: طبق آماری که سازمان ملل در سال 2019 منتشر کرد، 280 میلیون مصرف کننده در جهان وجود دارد که سالانه 450 هزار نفر در اثر سوء مصرف مواد مخدر فوت می شوند و همچنین اعلام کرد سطح زیر کشت مواد مخدر در آسیا به ویژه در افغانستان و همچنین مصرف کننده مواد مخدر در افغانستان افزایش یافته است. حدود 14 میلیون زن در افغانستان وجود دارد که یک میلیون نفر از آنها اعتیاد به مواد مخدر دارند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به ابراز نگرانی سازمان ملل متحد از برخی تصمیمات کشورهای اروپایی و آمریکایی در حوزه مواد مخدر تصریح کرد: به دلیل اینکه مصرف بعضی از مواد را آزاد و قانون را اصلاح کردند که سازمان ملل اعلام کرد این امر موجب افزایش مصرف مواد مخدر در جهان شده است، به گونه ای که هم تولیدکننده مواد مخدر و هم قاچاق آن در این کشورها افزایش یافته، حدود 28 میلیون نفر مصرف کننده در آمریکا وجود دارد که 10.6 درصد جمعیت آن کشور را شامل می شود و سالانه 70 هزار نفر هم بر اثر سوء مصرف مواد مخدر در این کشور فوت می کنند و همچنین مصرف مواد مخدر نیز در میان زنان به سه برابر افزایش یافته است.
وی اظهار کرد: سازمان ملل از جمهوری اسلامی ایران به دلیل اقدامات شایسته در حوزه مبارزه با مواد مخدر تشکر کرده است و گفته 87 درصد کشف مرفین و 73 درصد کشف تریاک مربوط به ایران است.
مومنی با اشاره به اقدامات صورت گرفته طی چهل سال گذشته در حوزه مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: طی چهل سال گذشته اقدامات بسیار خوبی در این حوزه صورت گرفته است. ایران از سرآمدان حوزه مبارزه با مواد مخدر در جهان است ولی با چند چالش در حوزه اقدامات پیشگیرانه مواجه هستیم، ضمن اینکه اقدامات خوبی هم صورت گرفته ولی در حوزه پیشگیری نتوانستیم از همه ظرفیت های کشور استفاده کنیم. در واقع این مسئله در جامعه مغفول مانده است.
وی با اشاره به طرح یاورگران زندگی تصریح کرد: سال گذشته این طرح در هیئت دولت تصویب شد و طبق اجرای این طرح مقرر شد از همه ظرفیت ها به ویژه آموزش و پرورش در این حوزه استفاده شود تا با اجرای این طرح مجددا معتادی به این چرخه اضافه نشود اما در این راه با چند چالش مواجه هستیم که یکی از مهمترین آنها مربوط به قانون است. امروزه همه دست اندرکاران و مسئولان در اصلاح قانون به اتفاق نظر رسیده اند که می بایست اصلاحاتی در آن صورت بگیرد. یکی از اقدامات مهم در اصلاح قانون، ضربه زدن به بنیان های اقتصادی قاچاقچیان و دیگری مربوط به ساماندهی معتادان متجاهر است. تاکید ما این است که تا قانون اصلاح نشود، معتادان متجاهر به صورت کامل ساماندهی نمی شوند که بخشی از آن مربوط به اجرای قانون است که باید اقدامات لازم را جهت جلوگیری از دستگیری و آزادی بلافاصله معتادان متجاهر صورت بگیرد.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه زمان نگهداری، درمان، بازتوانی و مهارت آموزی معتادان متجاهر به هیچ عنوان کافی نیست، افزود: طبق قانون، معتادان متجاهر از یک تا سه ماه و در صورت ضرورت شش ماه نگهداری می شوند، این در حالی است که این مدت زمان برای درمان و مهارت آموزی معتادان متجاهر کافی نیست و در واقع این مسئله چیزی جز هدر دادن منابع کشور نمی باشد لذا ما مصرانه از رییس مجلس، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس قوه قضاییه خواستار اصلاح قانون هستیم.
مومنی با اشاره به خرده فروشان و توزیع کنندگان مواد مخدر خاطرنشان کرد: معتادان متجاهر در مراکز درمان نگهداری می شوند ولی توزیع کنندگان و خرده فروشان مواد مخدر به دادگاه ارجاع داده می شوند که در آنجا نیز به دلیل کمبود جا در زندان بلافاصله با جریمه اندک، آزاد شده و دو مرتبه به کار خود در جامعه ادامه می دهند، این در حالی است که طبق ماده 42 قانون مبارزه با مواد مخدر، این افراد باید طبق ماده 42 نگهداری شوند. حدود 70 درصد زندانیان مربوط به مواد مخدر هستند.
وی بر لزوم بازدارندگی مجازات تاکید کرد و افزود: ما نمی گوییم همه را اعدام کنید، ما می گوییم مجازات باید متناسب با جرم باشد یعنی اگر برای یک قاچاقچی 30 سال حبس پیش بینی شده است، همان 30 سال را در زندان به سر ببرد. ما تکرار در قاچاق مواد مخدر، تکرار در توزیع و فروش مواد مخدر و تظاهر به مواد مخدر داریم؛ بنابراین معتقدیم باید قوانین مبارزه با مواد مخدر اصلاح شود چون قانون زیرساخت است و باید به گونه ای اجرایی شود که بازدارنده شود.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به همکاری اصحاب رسانه در راستای مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: ما دست یاری به سوی اصحاب رسانه دراز می کنیم، کسی نمی تواند دنیای بدون رسانه را تصور کند، منابع زیادی از کشور صرف مواد مخدر می شود. بیش از یازده درصد منابع کشور صرف هزینه های مستقیم و غیر مستقیم مواد مخدر می شود. راه درست این است که ما در عین حالی که تلاش می کنیم معتادان متجاهر درمان شوند، اجازه ندهیم فرد دیگری به این چرخه برگردد؛ بنابراین همه دستگاه ها و نهادهای مربوطه باید دست به دست هم دهند تا این بلیه بزرگ را درمان کنند.
مومنی با اشاره به اعتیاد مواد مخدر دانش آموزان بیان کرد: طبق تحقیقات صورت گرفته بیش از 30 درصد دانش آموزان اعلام کردند که ما فکر می کردیم مواد مخدر بی ضرر است و خیلی راحت می توان آن را ترک کرد؛ بنابراین این مسئله نیازمند آموزش، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی است که هدف طرح یاری گران زندگی نیز همین امر می باشد. منشأ بسیاری از آسیب ها مواد مخدر است، ما باید تلاش کنیم موضوع مبارزه با مواد مخدر مردمی و اجتماعی شود، ضمن اینکه این کار تنها از دست دولت یا ستاد مبارزه با مواد مخدر بر نمی آید لذا باید یک عزم ملی در این زمینه وجود داشته باشد، ضمن اینکه باید زیرساخت های لازم نیز فراهم شود لذا یکی از اهداف مهم طرح یاری گران زندگی، اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر است. طبق آخرین آمار 1.1 درصد دانش آموزان اعتیاد به مواد مخدر دارند.
وی اظهار کرد: میزان کشت مواد مخدر در کشور ما در مقایسه با کشورهای همسایه بسیار پایین است و اصلا قابل قیاس با آنها نمی باشد.
مومنی با اشاره به توزیع متادون در داروخانه ها اظهار کرد: در جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر، توزیع متادون در داروخانه ها تصویب شد. عضو تخصصی ستاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و مقرر شد در ابتدا به صورت پایلوت اجرا، سپس وزارت بهداشت نتیجه پایلوت را اعلام کند تا به صورت کلی در کشور ابلاغ شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر دسترسی به مواد مخدر در تهران تصریح کرد: محله های شوش، هرندی و مولوی جزو نقاط آسیب خیز پایتخت بوده و بیشترین توزیع مواد مخدر هم در این نقاط صورت می گیرد، ضمن اینکه با اقدامات پاک سازی صورت گرفته در ماه های اخیر شرایط این محلات به هیچ وجه قابل قیاس با گذشته نیست. ما حدود 70 تا 80 درصد معتادان متجاهر این مناطق را ساماندهی کردیم.
وی با بیان اینکه افزایش اعتیاد در میان زنان را قبول نداریم، خاطرنشان کرد: تعداد زنان مصرف کننده به مراتب کمتر از مردان می باشد اما طی 10 سال گذشته سالانه پنج درصد به مصرف کنندگان مواد مخدر افزوده شده است. طبق شیوع شناسی صورت گرفته، حدود دو میلیون و 800 هزار نفر مصرف کننده دایمی مواد و یک میلیون و 600 هزار نفر مصرف کننده تفننی در کشور داریم که به طور میانگین هر سال پنج درصد مصرف مواد مخدر افزایش داشته است.
وی در خصوص مرکزهای ترک اعتیاد تصریح کرد: مرجع تخصصی مصرف های ترک اعتیاد، وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی است، تعرفه های آنها مشخص بوده و هر ساله نیز تصویب می شود.
وی با اشاره به مصرف ماده مخدر گل گفت: مصرف ماده مخدر گل با یک دستور تا ابلاغیه توسط ما قطع نمی شود. این مسئله فرآیندی است که همه باید دست به دست هم دهیم و آن را از بین ببریم که یکی از راه های کاهش این ماده در جامعه این است که توزیع کننده و فروشنده مواد مخدری که دستگیر می شود، بلافاصله آزاد نشود؛ بنابراین در حوزه آموزش و اعلام هشدار در بیان مضرات گل همه باید اقدام کنیم وگرنه دولت و ستاد مبارزه با مواد مخدر به تنهایی نمی توانند کاری از پیش ببرند، ضمن اینکه با توجه به اقدامات صورت گرفته، مصرف مواد مخدر گل در جامعه کمی کنترل شده است.
وی با اشاره به بیماری برخی از معتادان متجاهر اظهار کرد: بعضی از معتادان متجاهر دارای بیماری های خاص و واگیردار مانند HIV و هپاتیت می باشند که یکی از مصوبات دولت این بود که وزارت بهداشت را ملزم به ایجاد مراکزی برای نگهداری و درمان معتادان دارای بیماری خاص کرد و ما نیز به عنوان دبیرخانه، پیگیر این مسئله هستیم. طبق تحقیقات صورت گرفته حدود دو هزار نفر در تهران و حدود هشت هزار نفر در کل کشور از معتادان دارای بیماری خاص و واگیر هستند.
وی با اشاره به خرید و فروش مواد مخدر در فضای مجازی گفت: فضای مجازی هم می تواند عرصه ای برای پیشگیری و آگاهی بخشی در جامعه باشد. طبیعی است که این یک پدیده نوظهور در جهان می باشد. در 10 سال اخیر فروش اینترنتی مواد مخدر در جهان افزایش یافته به گونه ای که در کشورهای انگلیس، آلمان و هلند فروش اینترنتی مواد مخدر 50 درصد افزایش داشته است، ضمن اینکه کشفیات و برخوردهای زیادی با عاملان مواد مخدر در فضای مجازی داشتیم.
وی تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون 300 تن مواد مخدر کشف شده است و افزایش هفت درصدی در این کشفیات را داشتیم.
نظر شما