خانواده در ایران مساله دار است

محدثی با بیان اینکه ۹ سال در مورد شوهرکشی تحقیق و پژوهش کردم، گفت: دو کتاب در مورد شوهرکشی نوشتم که یکی تخصصی و دیگری برای مخاطب عام است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حسن محدثی» عصر دیروز در نخستین نشست از سلسله نشست های فرهنگ و مسایل اجتماعی با عنوان تحلیل جامعه شناختی پدیده های زن کشی و شوهرکشی که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: جامعه شناس حتما باید حوزه مطالعاتی مشخصی داشته باشد. نخستین حوزه مطالعاتی بنده، دین است. حوزه بعدی مطالعاتی ام در مورد فساد است که در این مورد دو کتاب نوشته ام و موضوع سومی که به آن علاقه مند هستم، خانواده است.

 

این جامعه شناس، استاد دانشگاه و نویسنده اظهار داشت: سال ها در دانشگاه نظریه درس می دادم، فکر می کردم برای تدریس درست نظریه باید نظریه بسازم. زمانی روزنامه خوان حرفه ای بودم، در صفحه حوادث روزنامه شرق گزارشی در مورد شوهرکشی خواندم و متعجب شدم زیرا مردها در طول تاریخ زن ها را کشتند و مورد شوهرکشی در تاریخ نادر است. به تدریج متوجه شدم که مسئله شوهرکشی کم نیست، بالغ بر 100 گزارش شوهرکشی جمع آوری کردم، دیدم الگوی مشترکی میان آنهاست. نظریه ای در مورد شوهرکشی ساختم و تلاش کردم که صحت آزمایی شود.

 

وی با بیان اینکه 9 سال درگیر موضوع شوهرکشی بودم و در این زمینه تحقیق و پژوهش کردم، عنوان کرد: برای تحقیق در مورد شوهرکشی هشت سال مداوم به دانشجویان ام اعلام کردم که طرحی در این زمینه دارم که اگر آنها تمایل داشته باشند، می توانند با بنده همکاری کنند. دو نفر از دانشجویان ام اعلام آمادگی کردند، آرام آرام سراغ زندان زنان رفتیم و با زنان شوهرکش مصاحبه گرفتیم، کار بسیار سختی بود، توانستیم 60 مصاحبه انجام دهیم و متوجه شدم خانواده در ایران بسیار مسئله مند است و درگیر موضوع خانواده شدم. امسال یک دوره خانواده گذاشتم که سه مرحله آن برگزار شد و دو مرحله آن باقی مانده است. در مورد شوهرکشی تحقیق و بررسی کردم و برخی اعتراض کردند که چرا به مسئله زن کشی نمی پردازی. در نتیجه به این موضوع نیز پرداختم.

 

محدثی با اشاره به اینکه زن کشی و شوهرکشی ماهیتا متفاوت هستند، بیان کرد: زن کشی، شوهرکشی، فرزندکشی، والدین کشی و خانواده کشی انواع قتل خانوادگی است. چند سال پیش اعلام شد که 35 درصد قتل ها از نوع خانوادگی است. یک مشکل در جامعه شناسی ما وجود دارد و آن، این است که عموم نظریه ها کلان است. آموزش در ایران بدین ترتیب است که نظریه در مورد کل انحرافات می دهند یعنی ابتدا نظریه کلی می دهند در صورتی که باید برعکس باشد؛ اول باید نظریه های خرد داده شود و آرام آرام به نظریه کلان برسیم.

 

این استاد دانشگاه و نویسنده تصریح کرد: کارشناسان زیادی از جمله وکلا، حقوق دانان، قضات، کارشناسان انتظامی، جامعه شناسان، روان شناسان و جرم شناسان در مورد قتل های خانوادگی صحبت کردند. بنده اغلب نظریات کارشناسی در مورد همسرکشی را جمع آوری کردم. قرار است دو کتاب در مورد شوهرکشی چاپ کنم. یک کتاب، تخصصی است و کتاب دیگر را برای عام نوشته ام که شامل 56 داستان واقعی در مورد شوهرکشی است.

 

محدثی که به جامعه شناس دین شهره است، خاطرنشان کرد: کارشناسان آسیب شناس ایرانی علل متعددی را در مورد همسرکشی نام بردند که همه آنها در عرض هم هستند. آنها یکی از علت ها را اقلیمی و محیطی شامل آلودگی هوا، گرمی هوا و آلودگی های محیط شهری ذکر کردند. علت دیگری که کارشناسان آسیب شناس به آن اشاره کردند، اختلالات شخصیتی، اختلالات هذیانی، اختلالات کنترل تکانی و عدم احساس خوشبختی است. در مورد علل فرهنگی نیز به آداب و رسوم کهنه، رسانه های ترویج دهنده الگوهای غربی، جهل و بی سوادی، فرهنگ خاص منجر به همسرکشی نظیر دخالت های خانواده اشاره داشتم. کارشناسان خشونت مردان، اعتیاد، خیانت مردان و ازدواج خود گزین را از جمله عوامل اجتماعی همسرکشی دانستند و فقر را نیز مهمترین علت اقتصادی این پدیده برشمردند. برخی از این کارشناسان آسیب شناس معتقدند که در نیمه اول سال بیشتر زن کشی و شوهرکشی رخ می دهد. متاسفانه فقدان بحث نظری و ذهنیت نظری و عدم ابتنای کارشناسی بر مطالعات تجربی علت این نوع نظریات از سوی کارشناسان ماست.

 

 

 

 

کد خبر 824847

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha