خبرگزاری شبستان – مازندران؛ صدها سال از واقعه کربلا می گذرد اما هنوز یاد و نام آن در هر مکان و زمانی، ساری و جاری است.
آداب و رسوم و سنت هایی که هویت جامعه را تشکیل می دهند برای ماه محرم نیز وجود دارند.
قائمشهر، شهرستانی در مازندران است که به دلایل مختلف به ویژه وجود کارخانه های نساجی، طوایف و اقوام مختلفی از ایران به این شهرستان، کوچ کردند.
آذری زبان ها از جمله افرادی هستند که در قائمشهر، سکنی گزیدند و مساجد و حسینیه هایی در شهر و روستاهای اطراف، تشکیل دادند.
مراسم آذری زبان ها همچون سایر قومیت ها نظیر مراسم تشت گذاری و زنجیرزنی باشکوه و ارادت به امامان و ائمه اطهار(علیهم السلام) به ویژه حضرت ابوالفضل(علیه السلام) هر چند که ظاهری متفاوت دارد اما در باطن، همه به تبیین اهداف و مظلومیت عاشورا می پردازند.
مراسم تشت گذاری با قدمت 400 سال در مسجد جامع آذربایجانی ها مقیم قائمشهر از ساعت 17 عصر (جمعه 8 شهریورماه) آغاز شد و تا اذان مغرب و عشاء ادامه یافت.
در این مراسم هم آذری زبان ها شرکت داشتند و هم غیر آذری زبان ها که بیانگر وحدت و همدلی آنها برای برپایی عزاداری حسینی بود.
مراسم تشت گذاری با ذبح گوسفندهای نذری و سینه زنی و زنجیزنی باشکوه به همراه قراردادن تشتی جهت جمع آوری نذورات برای هزینه کردن در عزاداری و همچنین تشت دیگری برای گرفتن آب جهت رفع مشکلات در مسجد جامع آذربایجانی ها مقیم قائمشهر واقع در ترک محله، خیابان ادیب هر ساله با حضور آذری زبان ها و غیر آذری زبان ها، برگزار می شود.
گَلدی محرم(آمد محرم) آغاز اعلام محرم است که در مراسم تشت گذاری، نماد و جلوه ای از عشق به واقعه کربلا در مسجد جامع آذربایجانی های مقیم قائمشهر در عصر (جمعه 8 شهریورماه)، طنین انداز و با همراهی عزاداران آذری زبان و غیر آذری زبان باشکوه معنوی ویژه ای برگزار شد.
حجت الاسلام «نورالدین رضایی»، در حاشیه مراسم تشت گذاری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: کارشناسان تاریخ اردَبیل از ابتدای بنیانگذاری تشت گذاری، سخنانی گفتند که زیباترین آن بحث سقایت بوده اما فقط محدود به سقایت نمی شد.
امام جماعت مسجد جامع آذربایجانی ها و کانون فرهنگی و هنری صهبا قائمشهر اظهار کرد: کاربرد تشت گذاری در مقایسه با دیگر نمادها در آغاز و جریان محرم بسیار فراتر و مهم تر است و چند برهه از سیر زمان و مکان کربلا و از کوفه و شام و ... را به همراه دارد.
حجت الاسلام رضایی بیان کرد: تشت گذاری به طور یقین چند مقتل مختلف را پشت سر گذاشته نظیر اینکه در دارالکوفه، سر اباعبدالله حسین(علیه السلام) را آوردند و در تشت، قرار دادند.
وی ابراز کرد: سقایت در منزلگاه ذو حَسم، سه منزل مانده به نینوا نیز بوده که نماد تشت گذاری به شمار می آید.
حجت الاسلام رضایی گفت: شیخ صدوق نیز گفت که سر امام حسین (علیه السلام) را بر تشت طلا، گذاشتند و ....
وی افزود: راهب نصرانی با دادن پول، سر ثارالله (علیه السلام) را به امانت گرفت که داستان های تامل برانگیز خود را دارد و سرانجام آن، مسلمان شدن وی بود.
این امام جماعت خوش اخلاق و غیر آذری زبان اظهار کرد: یکی از یهودیان با قبیله خود، مکالمه هایی با سر آن امام همام داشتند و همچون راهب نصرانی به دین اسلام، مشرف شدند.
حجت الاسلام رضایی بیان کرد: در شام نیز تشت طلا، تکرار شد و در پنجمین مکان، سر حضرت امام حسین(علیه السلام) را برای دختر خردسال آن حضرت، آوردند که اینگونه بر اعتقادات آذری ها، افزوده شد.
وی گفت: با ورق زدن تاریخ، شاهد موارد مهمی از تشت و تشت گذاری خواهیم بود.
نگاه متفاوت به عاشورا، ضرورت دارد
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: نگاه متفاوت به عاشورا باید داشت و قداست مجالس حسینی را بیش از گذشته، درک کرد.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به اینکه هنگام زیارت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) در کربلا «مرحبا به ضیوف رحیم» آمده، بیان کرد: اما در مکه «مرحبا به ضیوف رحمان» است که وهابی، مسلمان شیعه و سنی و سلفی در آن، شرکت دارند و رحمت عامه پروردگار به شمار می آید.
وی تصریح کرد: صاحبان دل معتقد در تابلوهایی که با خط نور هستند و زائرین کربلا محسوب می شوند از رحمت خاصه پروردگار، بهره می برند اما رحمت عامه برای همه است.
حجت الاسلام رضایی تاکید کرد: دوست داران و عاشقان ثارالله (علیه السلام) با باور قلبی، دید و نگاه متفاوت و درک مقامات اولیا به ویژه آن حضرت در مراسم امام حسین(علیه السلام)، شرکت کنند.
«ظریفه پارسی» در حاشیه مراسم تشت گذاری به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: مراسم تشت گذاری، شب (پنج شنبه 7 شهریورماه) در حسینیه زینبیه سیدالشهدا(علیه السلام) کفشگرکلا قائمشهر، برگزار شد.
خادم این حسینیه آذری زبان ها، استقبال از این مراسم راخوب و بیشتر از سال های گذشته، توصیف کرد و افزود: آذری زبان و غیر آذری زبان در این مراسم، شرکت داشتند چرا که عشق به امام حسین(علیه السلام) فقط مربوط به قوم و زبان خاصی نیست.
پارسی اظهار کرد: عشق و ارادت به امام حسین (علیه السلام) را کودکان از بزرگ تر ها، می آموزند و نهادینه کردن محبت به آن حضرت و همچنین ابوالفضل (علیه السلام) بدون تردید سعادت دنیوی و اخروی را تضمین می کند.
«سیده معصومه حسینی» در حاشیه مراسم تشت گذاری به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: نخستین دفعه ای است که در این مراسم شرکت کرده و از دوستان در امامزاده یوسف رضا(علیه السلام) قائمشهر، برگزاری چنین مراسمی را شنیده است.
این بانوی خانه دار و غیر آذری زبان با اشاره به عدم اطلاع از برگزاری مراسم تشت گذاری تاکنون، اظهار کرد: از شرکت در این مراسم به همراه دوستان و بستگان، خرسند هستم.
حسینی بیان کرد: اقشار مختلف مردم به ویژه بانوان باید با برپایی عزاداری همراه با درک و شعور درست، ادامه دهنده اهداف حضرت امام حسین(علیه السلام) باشند.
مراسم عزاداری ماه محرم همچنان در مسجد جامع آذربایجانی های مقیم قائمشهر و سایر مساجد و تکایا حتی هیئت های عزاداری در محله های مختلف این شهر با سخنرانی و نوحه خوانی، ادامه دارد تا اهداف والای واقعه کربلا به فراموشی، سپرده نشود چرا که اعتقاد داریم «کل ارض، کربلا و کل یوم، عاشورا».
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما