به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، با گذشت بیش از یک هفته از اعلام فیلم «در جستجوی فریده» به عنوان نماینده ایران برای حضور در اسکار 2020، هنوز حرف و حدیث هایی درباره این انتخاب، از گوشه و کنار شنیده می شود.
مستندی به کارگردانی «کوروش عطایی» و «آزاده موسوی» که به ماجرای دختری ایرانی الاصل و ساکن اروپا می پردازد که حضانت او در کودکی به خانواده ای هلندی سپرده شده اما حالا پس از چند دهه تصمیم گرفته در جستجوی پدر و مادر واقعی خود به ایران بیاید. آن ها سینمای مستند را دنبال می کنند کارگردان های جوان «در جستجوی فریده» را با مستند پیشین آن ها یعنی «از ایران؛ یک جدایی» مستندی درباره جدایی نادر از سیمین اصغر فرهادی می شناسند که آن هم در جشنواره های ایران و جهان علاقمندان بسیاری پیدا کرد.
«در جستجوی فریده» که با حضور در جشنواره سینماحقیقت دیده شد و مورد توجه قرار گرفت، نخستین فیلم مستند پس از انقلاب نام گرفته که به نمایندگی از سینمای ایران در مراسم اسکار حضور می یابد. نکته ای که شاید علت بخشی از واکنش ها به فیلم باشد. زمانی، حضور «در جستجوی فریده» در لیست نهایی نامزدهای ایران برای اسکار هم عجیب برای بسیاری سینماگران و اهالی سینما عجیب بود اما این مستند حالا باید از اعتبار سینمای ایران در رویداد جهانی اسکار دفاع کند.
اما به تازگی خبر رسیده این فیلم توانسته جایزه بهترین مستند جشنواره «زنان هرات» را از آن خود کند.
در پنجمین دوره از جشنواره «زنان هرات» که در کابل پایتخت افغانستان برگزار شد، هیئت داورانی متشکل از سینماگران از آلمان، اسپانیا و افغانستان، داوری بخش سینمای مستند را برعهده داشتند.
اما ویژگی جالب جشنواره فیلم «زنان هرات»، حضور پررنگ زنانی از سینمای ایران در آن بود. به طوری که علاوه بر آزاده موسوی، کارگردان «در جستجوی فریده»، رخشان بنی اعتماد و مهراوه شریفی نیا به عنوان میهمان ویژه در این رویداد بین المللی سینمای افغانستان حضور داشتند.
«رخشان بنی اعتماد» که به عنوان عضو هیئت داوران در پنجمین جشنواره «زنان هرات» حضور داشت با ابراز خوشحالی از مسافرت به افغانستان، از پروژه فیلمسازی گفت که در صورت فراهم شدن شرایط در افغانستان خواهد ساخت. گفتنی است حضور «مهراوه شریفی نیا» در جشنواره نیز به خاطر بازی در فیلم «قصه ها» رقم خورد.
حالا که در «در جستجوی فریده» توانسته افتخاری دیگر به افتخارات بین المللی خود بیافزاید شاید بتوان به موفقیت فیلم در اسکار امیدوارتر شد.؛ گرچه موفقیت در اسکار نه تنها ساده نیست، که به هفت خوانی می ماند که در آن تنها قابلیت های سینمایی برای موفقیت کافی نیست. پیش از این چه در بخش فیلم های انگلیسی زبان و چه غیر انگلیسی زبان، آثار فراوانی بوده اند که قابلیت هایی فوق العاده داشته اند اما به دلایل مختلف و گاه حاشیه ای از حضور در مراحل نهایی اسکار بازمانده اند.
حال باید دید فیلمی که انتخابش برای اسکار هنوز برای بسیاری در ایران قابل هضم نیست می تواند در یکی از بزرگترین آوردگاه های جهانی سینما، همه را شگفت زده کند و پاسخی به منتقدان باشد یا همچون بسیاری از سال های گذشته، خیلی زود به خانه بازمی گردد.
نظر شما