خبرگزاری شبستان، رشت -سمیه بشارتی؛ کلزا یکی از گیاهان روغنی است که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع همانند زیتون جز با کیفیتترین روغنهای خوراکی محسوب میشود.
طبق گزارشهای دریافتی وابستگی شدید کشور به واردات دانههای روغنی و کنجاله بیش از 90 درصد بوده و سالانه حدود چهار میلیارد دلار ارز برای واردات دانههای روغنی، کنجاله و روغن از کشور خارج میشود در حالیکه با مدیریت و برنامهریزی مدون و افزایش تولید داخل میتوان کشور را از لحاظ تولید روغن سالم خودکفا کرد.
با توجه به آمار بالای مرگ و میر بر اثر بیماریهای قلبی، عروقی و ناسالم بودن روغن نباتی مصرفی که رابطه مستقیمی با تغذیه و سلامت افراد دارد، بایستی مسئولان ذی ربط با مدیریت صحیح بیش از پیش به تولید روغن کلزا در داخل توجه کنند.
با توجه به شرایط مطلوب آب و هوایی گیلان، با آموزش کشاورزان میتوان این گیاه روغنی را بهعنوان کشت دوم بعد از برداشت برنج در زمینهای زراعی استان نهادینه کرد.
در این راستا سپاه قدس گیلان با همکاری جوانان فعال و نخبه در سازمان بسیج مهندسین اقدامات ویژه و تخصصی در خصوص محصولات کشاورزی استان داشته و برنامههای نوینی را اجرایی کردهاست. افزایش تولید کلزا از اهم اقداماتی است که توسط این سازمان در دست اجراست تا بعد از برداشت برنج کشاورزان در اراضی خود به تولید ارزشمند این دانههای روغنی بپردازند.
در این راستا گفتگوی ویژهای با مرتضی مرادی مسئول سازمان بسیج کشاورزی سپاه قدس گیلان و همچنین علی علیزاده از تولیدکنندگان کلزا در شیرکوه رودبار گیلان انجام شده است.
*کشت کلزا در 10 شهرستان گیلان
«مرتضی مردای» با تاکید بر فراهمسازی زمینههای تحقق اقتصاد مقاومتی در گفتوگو با شبستان اظهار کرد: با توجه به تحریمهای دشمنان از طرق مختلف میتوان با افزایش محصولات کشاورزی و دیگر ظرفیتهای تولیدی در استان در برابر تهاجمات ایستاد.
مسئول سازمان بسیج کشاورزی سپاه قدس گیلان با بیان اینکه کشت دوم یکی از مهمترین مقولههای است که توسط بسیج مهندسین سپاه قدس گیلان پیگیری میشود، گفت: با برداشت برنج میتوان بسیاری از محصولاتی که قبل از کاشت برنج، برداشت میشود را در استان اجرایی کرد.
وی به کشت کلزا در گیلان اشاره و اذعان کرد: سپاه قدس استان با آموزش کشاورزان درصدد است تولید این گیاه را در گیلان افزایش دهد.
مرادی با بیان اینکه در 850 هکتار از اراضی گیلان با همکاری سپاه قدس استان به صورت دیمی و زراعی کلزا کشت میشود، تصریح کرد: پیشبینی میشود امسال کشت این محصول در هشت هزار هکتار از زمینهای دیمی و زارعی استان انجام شود.
مسئول سازمان بسیج کشاورزی سپاه قدس گیلان خاطرنشان کرد: کلزا در برخی از شهرستانهای محدود گیلان کشت میشد اما با آموزش کشاورزان در مناطق مختلف، کشت این محصول در 10 شهرستان گیلان اجرایی شد.
کشت کلزا دارای فواید بسیار ارزشمند در بخش تغذیه و تامین خوراک دام و طیور است اما مزایای این گیاه روغنی فقط به تولید روغن سالم خلاصه نمیشود بلکه در توسعه صنعت پرورش زنبور عسل نیز تاثیرات شگرفی دارد. معرفی و تامین رقم جدید هیبرید پر محصول، افزایش قیمت خرید تضمینی کلزا و بالا بودن قیمت آن نسبت به قیمت گندم، ترویج مزیتهای کشت کلزا و تشویق کردن کشاورزان به تولید کلزا و گندم بطور متناوب، برگزاری دورههای آموزشی بهبود فرآیند تولید، حضور مستمر کارشناسان در مزارع و توسعه تولید ماشینی با افزایش ماشینآلات کشت و تغییر جزیی در برخی کمباینها برای برداشت از مهمترین دلایل افزایش استقبال کشاورزان از کشت کلزا در استان است.
هرهکتار زمین زارعی 6 میلیون تومان سود دارد
مرادی به درآمد اقتصادی این محصول روغنی اشاره و تصریح کرد: هر یک هکتار کلزا با برونرفت هزینههای داشت و برداشت، حدود 6 میلیون تومان برای یک کشاورز ارزش افزوده دارد.
مسئول سازمان بسیج کشاورزی سپاه قدس گیلان با اشاره به اینکه در شهرستانهای مورد هدف آموزشهای لازم توسط مهندسین سپاه قدس گیلان در مساجد به کشاورزان داده شده است، گفت: با افزایش آگاهی و فراگیری آموزشهای مربوطه و افزایش سطح کشت این محصول میتوان بیشترین روغن خوراکی را در گیلان تولید کرد.
*عدم پرداخت بهای دانههای روغنی در گیلان
«علی علیزاده » با بیان اینکه گسترش سطح کشت کلزا زمینه اشتغال جوانان را در استان مهیا میکند، اظهارکرد: بیکاری از اهم مشکلات جوانان در گیلان است که با مدیریت و شناسایی ظرفیتها میتوان بسیاری از جوانان را مشغول کار کرد.
این تولیدکننده کلزا در شیرکوه رودبار تصریح کرد: سال گذشته 98 هکتار از اراضی دیمی را به کشت کلزا اختصاص دادم که به لطف الهی 118 تن برداشت داشتم.
وی به مشکلات و دغدغههای کشت کلزا اشاره و خاطر نشان کرد: سال گذشته به دلیل کمبود بذر کلزا نتوانستم 10 هکتار از زمین زیر کشت را برداشت کنم.
علیزاده اضافه کرد: اگر بذر کلزا در زمین به میزان نیاز کشت نشود، علفهای هرز زمین را پوشش خواهد داد و موقع برداشت با عدم محصول مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به حمایتهای شرکت کوثر از این نوع محصول افزود: کود و بذر به صورت رایگان توسط شرکت کوثر داده میشود و بعد از برداشت، 33 درصد محصول کلزا در اختیار این شرکت قرار میگیرد.
این تولیدکننده فعال کلزا با تاکید بر اینکه مسئولان مربوطه باید به حرفی که میزنند، عمل کنند، تصریح کرد: متاسفانه تاکنون بهای برداشت امسال توسط شرکت کوثر پرداخت نشده است.
علیزاده به تحریمها و تهدیدات دشمنان علیه کشور اشاره و اذعان کرد: در حال حاضر از لحاظ روغن وابسته به بیگانگان از جمله کشور عربستان هستیم و این وابستگی با وجود ظرفیتهای بالای کشور در شأن ملت ایران نیست.
وی اضافه کرد: افزایش تولید، وابستگی به کشورهای بیگانگان را کاهش داده و با بهرهگیری از ظرفیتهای تولید میتوان مشت محکمی بر تحریمهای دشمنان نظام و انقلاب زد.
این تولیدکننده فعال کلزا به ظرفیتهای بالای گیلان در بخش تولیدات کشاورزی اشاره و خاطرنشان کرد: با افزایش تولید کلزا در استان، وابستگی کشور به روغن که یکی از نیازهای ویژه در تغذیه غذایی است، کاهش یافته و در این بخش خودکفا خواهیم شد.
با توجه به آمار بالای بیکاری جوانان تحصیل کرده در گیلان، میتوان با افزایش تولید کلزا و دیگر محصولات کشاورزی و با فراهمسازی زمینه صادرات تولیدات داخلی توسط مسئولان امر از بیکاری و دیگر ناهنجاریهای جامعه که بر اثر عدم اشتغال ایجاد میشود، جلوگیری کرد.
نظر شما