به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، نخستین نشست رئیس کل جدید دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد امروز (۱۰ شهریور) با حضور اعضای شورای قضایی استان برگزار شد .
«حسن نگین تاجی» در این نشست، گفت: هدفم رفع ایرادها، ایجاد نقاط قوت، برگزاری جلسه کاربردی و علمی بین دادسرا و دادگاه، رفع اختلافات علمی بین دادگاه های تجدید نظر، دادگاه های بدوی و شوراهای حل ختلاف تا آسیب هاست.
رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه آمدم برای مردم کار کنم و هدفم اشغال یک پست نبود، اظهار داشت: بنده با شما و مردم دوست هستم و هدفم ایجاد فضای دوستی، صداقت و مهربانی در مجموعه است .
وی در ادامه، تقسیم بندی استان را ناشی از نگاه های غیر منصف دانست و یادآور شد: اگر انسان صادق باشد، به خدا توکل کند و فخر نفروشند، موفق می شود.
نگین تاجی ضمن تاکید بر اینکه همه انسان ها قابل احترام هستند و کار متعلق به همه ما است، اضافه کرد: خیلی مسخره است که بگویند کهگیلویه ای یا بویراحمدی، این نگاه ها متأسفانه هنوز وجود دارد.
رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد ضمن تاکید بر اینکه اولویت، پاک دستی، توانایی کار، تخصص و علم است، ادامه داد: ما با افرادی کار می کنیم که برای مردم کار می کنند.
وی اذعان داشت: کسی که نخبه و کارش ویژه است اگر جایی که کار می کند هم پایش لنگید، نباید نبوغ او را نابود کنیم؛ برای اینکه آن نبوغ باعث می شود خدمت بسیار زیادی برای مردم انجام شود.
نگین تاجی از دیدار خود با رئیس قوه قضائیه کشور سخن به میان آورد و گفت: افتخار می کنم که (آیت الله رئیسی) نکات بسیار زیاد و خوبی از مرد استان خودمان گفتند.
رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه حضرت آیت الله رئیسی علاقه عجیبی به مردم استان کهگیلویه و بویراحمد دارند، تاکید کرد: «آیت الله رئیسی گفت: مردم کهگیلویه و بویراحمد مردمی هستند که شایسته احترام کاملند این مردم را احترام کنید».
وی ضمن تاکید بر اینکه اینکه هیچ گاه مسئله خاصی از همکاران نمی خواهم، گفت: سند تحول قضایی و منشور هشت ماده ای مقام معظم رهبری اساس کار همه ماست.
نگین تاجی در خصوص عزت قاضی هم، گفت: تکلیف همه این است که مردم را تکریم کنیم، کسی که تلاش می کند یک رأی خوب به همراه عدالت صادر کند، نباید عزتش را له کنیم.
رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد به لزوم شناخت آسیب شناسی در بازرسی های درون سازمانی نیز اشاره کرد و با اظهار اینکه برخی نظارت را مترادف مچ گیری می دانند، تصریح کرد: این موضوع تفکری اشتباه است، نظارت درون سازمانی بر اساس نامه 53 نهج البلاغه امام علی (علیه السلام) صحیح است و منظور از نظارت کمک کردن است.
وی گفت: شایسته است شیوه های سنتی در حفاظت و اطلاعات، نظارت و ارزشیابی قضات، به شیوه های مدرن آموزش تبدیل شوند و در حق مردم و خود قاضی و آسیب هایی که قضات ما را تهدید می کنند، مهربانی کرد.
نظر شما