حجت الاسلام والمسلمین «ابوالفضل ساجدی» در گفت وگو با خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به فلسفه عزاداری امام حسین(ع) و قیام عاشورا گفت: عزاداری امام حسین(ع) بالاترین نیاز انسان دررسیدن به کمال در عرصه تعلیم و تربیت است.
عضوهیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) قم ادامه داد: درجامعه امروز که عصر جاهلیت مدرن است و ریشه تمام مفاسد به جهل و هوای نفس در بین جوامع برمی گردد عزاداری امام حسین(ع) بهترین مسیر برای رفع چنین جاهلیتی در جامعه دینی و اسلامی می باشد.
وی تصریح کرد: دشمنان امروزه تلاش می کنند این دو امرمهم را به طور گسترده در مسیر ایجاد جهل وشبهه در بین مردم به کار گیرند و مردم را دچار سهم غلط خواهی و جهل دینی کنند.
حجت الاسلام ساجدی ادامه داد: هدایت و تحریک هوای نفس اعم ازگرایشات جنسی، رفاه طلبی، قومیت گرایی و کار کردن بر روی گرایشات مذهبی مردم در جهت جدایی از خدا و ایجاد شبهه از دیگر برنامه های دشمن در مسیر افزایش جاهلیت بین جوانان است.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: فلسفه عزاداری و قیام امام حسین(ع) ریشه کن کردن این دو مانع بزرگ در مسیر رشد کمال بشریت است که مبارزه با این دو مقوله می تواند جهالت ها را نسبت به وقایع و حادثه عاشورا برای مردم روشن کند.
وی با بیان اینکه عزاداری امام حسین(ع) زندگی و فلسفه قیام ایشان الگوی مناسبی برای نسل امروز است افزود: اگرعزاداری امام حسین(ع) به درستی انجام شود می توان گرایشات مردم را به سوی ائمه و اسلام هدایت کرده و معرفت افزایی در مسیر جهل زدایی را فراهم کرد.
حجت الاسلام ساجدی افزود: شناختن جهل مردم نسبت به حقانیت تعالیم اسلام و راه صحیح رسیدن به آن دو عامل مهم و تاثیر گذاردر رسیدن به کمال می باشد.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: عزاداری در مصیبت امام حسین(ع) منشاء حرکت مردم است چرا که شیعه دارای مکتبی ارزشمند است که ذلت نمی پذیرد و با ظلم نمی توان آن را هدایت کرد.
وی با اشاره به اینکه نباید عزاداری، سینه زنی و گریه کردن را در مراسم عزاداری حضرت دست کم گرفت گفت: دشمن برای گرایشات مردم به سمت دنیا و رفاه حال خود، صرف اموال و امکانات فقط برای امور فردی و اجتماعی تلاش بسیار می کند که باید با این تبلیغات سوء و عشق کاذب مبارزه کنیم.
عضوهیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) ادامه داد: عزاداری امام حسین (ع) به مردم این معرفت را میدهد که در مسیر اسلام راه روشن را طی کنند چرا که عزاداری برای امام حسین(ع) درک صحیح یک عشق الهی است که همیشه در تاریخ بشریت زنده و جاوید خواهد ماند.
وی تاکید کرد: اگر نتوانیم مکتب شیعه را در جامعه حفظ کنیم جاهلیت مدرن جوان امروزی را دچار بلوغ زودرس کرده و خانواده را به سوی فساد اخلاقی سوق می دهد.
حجت الاسلام ساجدی گفت: نباید روشنفکران عصر حاضر سینه زنی را کم ارزش دانسته و تنها به مباحث نظری عاشورا بپردازند بلکه حفظ اسلام در گرو این است که بتوانیم با گرایشات ضد اسلامی دشمنان مقابله کنیم.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) ادامه داد: جوان امروز نیازمند الگوی مناسب تربیتی است نه الگو برداری از شخصیتهای غربی که فکر و اندیشه خود را به جوانان تزریق کرده تا تفکر جاهلیت مدرن را به آنها منتقل کنند.
وی با اشاره به نقش بی بدلیل عزاداری امام حسین(ع) درزنده نگه داشتن فرهنگ دینی و اسلامی افزود:هرساله با احیای عزاداری امام حسین(ع ) روح تازه ای در جان جامعه دمیده می شود وجوانان را از هر قشر و گروهی به سمت خود می کشد.
حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: همه افرادی که به نحوی دارای عشق مادی و نفسانی هستند در این ایام خود را کنترل کرده و موافق با شرایط عمل می کنند که این امرخود دلیل روشنی بر درست بودن مسیر هدایت جوان و قرار گیری آن درعزاداری امام حسین (ع) است.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) ادامه داد: یکی دیگرازفلسفه های عزاداری امام حسین(ع) ایجاد پایگاه دینی مناسب برای مبارزه با جاهلیت مدرن است چرا که این گروه فرد گرایی را در جامعه ترویج داده وسبب می شود فساد در جامعه ریشه کرده و بنیان خانواده را نابود کند .
وی وجود سکولاریسم که معتقد به جدایی دین از سیاست است را از جمله آفتهای جاهلیت مدرن دانست و افزود: فلسفه عزاداری امام حسین(ع) مبارزه با این گونه اندیشه های سکولاربوده که در نظر دارد مردم را به سمت منزوی کردن دین سوق داده عدم ارتباط دین و سیاست را در جامعه رواج دهد.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) گفت:در خصوص فلسفه عزاداری باید دانست که عزاداری امام حسین (ع) تاثیرات مادی و معنوی بسیاری به دنبال دارد که همواره ازیک پشتوانه عقلی و نظری برخوردارمی باشد چرا که کارکردهای عزای امام حسین(ع) از نشانه های گویای فلسفه عزاداری امام حسین (ع)است.
حجت الاسلام ساجدی با اشاره به بروز فرهنگ غلط غربی و ایجاد جنگ نرم ادامه داد: دشمنان در صدد بوده و هستند تا با ایجاد فرهنگ سازی غلط غربی و ایجاد جنگ نرم باورهای دینی جوانان را درشکلهای مختلف تضعیف کنند که عزاداری امام حسین(ع) سبب تقویت کردن باورها و نهادینه کردن آن در برابر هجمه های جنگ نرم می شود.
وی افزود: عزاداری امام حسین(ع) هم در بعد شناختی و فکری و هم در بعد احساسی وعاطفی قابل درک است که اگر این دو باهم گره بخورد شوروشعور حسینی تبدیل به باورخواهد شد و تاثیرقابل توجهی در تقویت باورهای مذهبی جوانان دارد که این تقویت نوعی مصونیت بخشی در برابرعملیات جنگ نرم دشمن در برابرحاکمیت و سبک زنگی غربی بر مردم است.
عضوهیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) گفت: یکی از کارکردهای دیگرعزاداری امام حسین(ع) ارائه الگوی مناسب به جامعه است که باید بدانیم ارائه همین الگوی مناسب و شایسته کربلا وعاشورا وگرفتن عزاداری برای امام حسین(ع) باعث شده تا مردم علاقه خاصی به همه شخصیت های کربلا داشته باشند و همین احیای عاشورا از تسلط الگوهای غربی بر جامعه و جوانان جلوگیری می کند.
حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: برای اینکه جوانان از سایر برنامه ها درایام محرم استفاده کنند باید مداحی ها همراه با معرفت باشد تا دانش مردم را تقویت و آنها را به مسیرصحیح حرکت دهیم تاعلاوه بر شور بر شعور جوانان افزوده شود.
وی ادامه داد: اگرما بتوانیم عاشورا وامام حسین(ع) فلسفه قیام و حرکت و ابعاد الگویی آن را دربخش های مختلف سطح جامعه برجسته سازیم می توانیم جایگاه عاشورا را در متون فرهنگی، تربیتی و اموزشی وارد کنیم .
عضو هئیت علمی مؤسسه امام خمینی(ع) افزود: امروزه خود واژه تحریف، مورد تحریف واقع شده و ما نیاز داریم تا از تحریف نظری و علمی دین با استفاده از عاشورا جلو گیری کنیم.
حجت الاسلام ساجدی عنوان کرد: جلوگیری ازتحریف از دیگر کارکردهای عاشوراست و این امر زمانی حاصل می شود که عزاداری به درستی انجام شود چرا که عده ای به دنبال این هستند که تاریخ را تحریف کرده به طور مثال لعن بر قاتلین امام حسین (ع) یکی از لوازم قطعی منابر بوده که امروزه برخی به طور جدی در صدد تحریف دین و عاشورا هستند که درست برگزار کردن مراسم عزاداری امام حسین(ع) می تواند از بروز چینین تحریف هایی جلوگیری کند.
وی ادامه داد:از دیگر آثار و کارکردهای محرم بروز انقلاب های متعدد بعد از واقعه عاشورا بوده که می توان به انقلاب مدینه، توابین، مختار سقفی ، ابن اشعر ، زیر بن علی، شهید فخ و... اشاره کرد که در حرکت جامعه بسیار اثر گذار بوه اند و توانستند امام حسین (ع) و فرهنگ عاشورا را در سطح جهان زنده نگه دارند.
عضو هئیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) تصریح کرد: قیام عاشورا نه تنها در کربلا رخ داد بلکه الگویی شد برای دیگر کشورها و این عزاردای امام حسین(ع) است که احیا کننده ارزشهای دینی در جامعه اسلامی و برای تمام جهانیان است.
حجت الاسلام ساجدی در ادامه افزود: مبارزه با روحیه دنیا طلبی از دیگر آثارعاشورا است که نمی شود تنها با سخنرانی برای آن کاری کرد چرا که باید با احساس وعشق با دنیا طلبی مبارزه کرده وبه عبارتی به هدایت صحیح گرایشات کمک می کند تا عواطف مذهبی تقویت شوند زیرا دشمنان سعی دارند عواطف مذهبی را تضعیف کرده و افراد را به سمت خشونت سوق دهند که همین عزاداری ها می تواند در حفظ این عواطف بسیارتاثیرگذار بوده و برکات زیادی به همرا داشته باشد.
حجت الاسلام ساجدی تاکید کرد: پاسخ به نیاز مطلوب جوانان و نوجوانان باید از طریق عاشورا به طورمناسب اشباع شود که متاسفانه کاری که در ایام عاشورا کمتر توجه می شود برجسته سازی معنوی و عرفانی امام حسین(ع) است که بدرستی صورت نگرفته و بیشتر به مباحث جهادی آن تکیه شده است و ابعاد عرفانی و اخلاقی آن برجسته نشده که جا دارد محققان این ابعاد را برجسته کنند .
عضو هئیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) عنوان کرد: از جمله برکات مهم عاشورا و جایگاه شناسی عاشورا، الگوی جامع انسانی بودن در قالب عرفان، عدالت خواهی و ... است که به دنیا عرضه می شود چرا که دنیای امروز یک دنیای فرد گراست ودشمن می خواهد این فرهنگ را در جامعه ما ترویج دهد و ما باید بدانیم همه در یک جامعه نسبت به عملکرد هم باید احساس مسئولیت داشته باشیم.
نظر شما