به گزارش خبرنگار شبستان، حمید شاهآبادی، معاون هنری وزیر ارشاد در نخستین همایش علمی هنرهای معاصر اسلامی به ارایه خلاصهای از مقاله "سرزمین هنر در آسمان ولایت" پرداخت.
وی در ابتدا با اشاره به برگزاری جشنواره طواف تا ولایت گفت: وظیفه متولیان هنر صیانت از مرزهای هنر ایرانی- اسلامی است، خصوصا در دوره پستمدرن که با هجوم اندیشههای مختلف روبرو هستیم.
شاهآبادی ادامه داد: امروزه با چالشهای مختلفی که در جوامع ما وجود دارد گاهی اوقات اثر هنری را فاقد اثرگذاری لازم مییابیم چرا که اثر هنری غیر از وجه جسمانی خود واجد ویژگی معنوی است.
وی همچنین افزود: موضوع اثرگذاری آثار هنری بر مخاطبان قطعا به وجه سختافزاری آثار باز نمیگردد چرا که امروز توان سختافزاری بسیار بیشتری داریم اما با بحران غیبت معنا روبرو هستیم. هنرمند امروز نمی داند که این خود است که اثر را خلق میکند یا در اسارت یک جریان فکری است.
معاون وزیر ارشاد تصریح کرد: اگر این بحران را بپذیریم پیشگیری از آن نیازمند مدیریت ویژهای است. در اندیشه اسلامی مناط مدیریت ولایت است که دارای یک نیروی برتری متفاوت از نیروی زمینی، عادی و روزمره است، بنابراین اگر ما ولایت را به عنوان قطبنمای هر حرکت مدبرانه برای راهبرد انسان در همه عرصههای حیات انسانی بدانیم طبیعی است که مفهوم ولایت کارکرد ویژهای پیدا میکند و باید نقش ولایت را در عرصه مدیریت هنری و غیبت معنا به این نحو ارزیابی کنیم و یک بازخوانی از این مفهوم بلند داشته باشیم.
وی درباره مفهوم ولایت در اسلام گفت: ولایت در اسلام، ولایت خدا بر انسان و ولایتی حقیقی است که ارتباطی دایم با انسان دارد و موجب قرب است.
شاهآبادی خاطرنشان کرد: با توجه به آیات قرآن و جایگاهی که ولایت در اندیشه اسلامی دارد شکل تحقق آن را در ولایت انبیا، پیامبر و ائمه و در عصر غیبت در ولایت تامه و مطلقه ولیفقیه میبینیم.
معاون هنری وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در تبارشناسی ولایت به عنوان واسطه فیض در عرصه هنر تفاوتی میان اندیشه ایرانی- اسلامی و غیر از آن وجود دارد، به طوری که در اندیشه ایرانی- اسلامی ریشه لغوی هنر متأثر از مفهوم نیکمردی است در حالی که در اندیشههای دیگر ریشه هنر به ساخته های دست بشر بازمیگردد.
وی همچنین درباره بحران موجود در اندیشه جهانی گفت: از آنجا که این بحران با بعد معنایی سروکار دارد پیشگیری از آن ناظر بر یک ملاک معنوی است.
شاهآبادی تصریح کرد: چارهای نداریم مگر اینکه هنر خود را به خاک مغذی ولایت بازگردانیم چرا که ولایت به عنوان یک سامانه بصیرتزا به همه آثار هنری در پرتو خود معنا میدهد.
وی ادامه داد: ایجاد بصیرت نسبت به جمال و جلال الهی از جمله ویژگیهایی است که در یک تفکر الهی دیده میشود، اولیا به عنوان انسان کامل خود مظهر جمال و جلال الهیاند و بصیرت نسبت به ولایت آغازگر بصیرت نسبت به جمال و جلال الهی به عنوان دو رکن اساسی هنر اسلامی است.
شاهآبادی همچنین افزود: علم بشر به خاطر نقص و محدودیتهای خود خطاپذیر است اما اگر در مسیر خطاناپذیر امامان قرار گیرد برای هنر ما راهگشا خواهد بود.
وی در پایان گفت: اگر جشنوارهای با موضوع ولایت شکل میگیرد قطعا باید راهکارهایی برای برقراری رابطه هنر و ولایت ارایه دهد.
پایان پیام/
نظر شما