خبرگزاری شبستان،سرویس فرهنگی- مریم داوری: نمایشگاهی با عنوان «مروری بر منتخبی از آثار یازده دوره سوگواره هنر عاشورایی» به همت مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری بر پا شده است. این نمایشگاه مشتمل بر 40 اثر از 37 هنرمند است. «نصیر بشیری» یکی از هنرمندان صاحب اثر در این نمایشگاه است. اثر وی با عنوان «محرم حر» در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار داده شده است. وی طراح و گرافیست است که بیشتر در حوزه تبلیغات شهر و گرافیک محیطی فعال است. گفتگویی با وی ترتیب دادیم که بدین شرح است:
محتوا و کیفیت آثار تجسمی که در محرم در مساجد، هیئات مذهبی و سطح شهر می بینید را چگونه ارزیابی می کنید؟
آثار تجسمی با محوریت عاشورا که در مساجد، هیئات مذهبی و سطح شهر دیده می شود نسبت به 10 سال گذشته خیلی بهتر شده است. حوزه هنری آثار را به طور رایگان در اختیار مخاطبان داخل و خارج کشور قرار می دهد که چاپ کنند و مورد استفاده قرار دهند اما هنوز هم کسانی هستند که دل به شمایل دارند و به نوعی اعتقادات مذهبی خاص مثل قمه زنی و تیغ زنی دارند که از آن کوتاه نمی آیند و البته آنها را در پستو نگه می دارند تا مسئولان با آنها برخورد نکنند. خوشبختانه حوزه هنری با توجه به بودجه کم و عدم همکاری مناسب از سوی شهرداری، توانسته است الگوهای مناسبی را در این 10 سال ارایه دهد.
هنرهای تجسمی با کیفیت با محوریت عاشورا را چطور می توان در جامعه ترویج داد؟
ارایه آثار عاشورایی با کیفیت و محتوا ضروری است. مهم است این آثار را در اختیار جامعه قرار دهیم. با توجه به اینکه قیمت چاپ و تکثیر خیلی بالا رفته است، باید این آثار را رایگان در اختیار همگان قرار دهیم در این صورت به ترویج این آثار با کیفیت و دارای محتوا کمک کردیم. به هر حال یک سری المان هایی در کودکی همچون عَلَم و شمایل در ذهن برخی افراد اعم از برخی هنرمندان نقش بسته است که این کلیشه ها را نمی توان از ذهن شان خارج کرد. آنها بیشتر به سمت اشک و خون سوق پیدا کردند و کمتر به سمت تفکر امام حسین(ع) و شعور حسینی که مبارزه با ظلم است، رفتند.
معرفی و ترویجی آثار هنری عاشورایی با کیفیت و دارای محتوا وظیفه چه افراد و نهادهایی است؟
نهادهای فرهنگی وظیفه سنگینتری در این زمینه دارند. در این میان حوزه هنری توانسته است به عنوان متولی، آثار هنری با محوریت عاشورا و امام حسین(ع) را جمع آوری کند و سفارش دهد. بالغ بر هزار اثر با کیفیت و قابل تکثیر در اختیار حوزه هنری است که شهرداری ها، مساجد و هیئات مذهبی و همه علاقه مندان می توانند از آنها به طور رایگان استفاده کنند. دچار سیاست زدگی در نهادهایی همچون شهرداری ها شدیم. مدیریت ها این دوستان و نوع نگاه شان با حوزه هنری متفاوت است و برای همین نمی توانند با نوع مدیریت حوزه هنری ارتباط برقرار کنند و ترجیح می دهند اثر کپی شود اما از آثار حوزه هنری استفاده نکنند.
هنر عاشورایی به چه هنری گفته می شود؟
هنر عاشورایی هنر مبارزه با ظلم در هر جا و با هر توانی است، همان طور که امام حسین(ع) با کمترین نفرات با اعضای خانواده و تعدادی اندک از یاران شان با ظلم مبارزه کردند و نگذاشتند فریاد مظلوم خاموش شود و آن را با خون خود ثبت کردند. در حال حاضر در قیام های متعدد در کشورهای مختلف و حتی غیر اسلامی امام حسین(ع) الگو است. مسیحیان، زرتشتیان و هندوها از امام حسین(ع) یاد می کنند و از ایشان علاوه بر یک انسان دین دار به عنوان یک آزاده یاد می کنند و به ایشان فراتر از دین و ملیت نگاه می کنند.
مهم ترین ویژگی هنر عاشورایی چیست؟
پیام. یک اثر عاشورایی باید انتقال دهنده پیامی از واقعه عاشورا باشد. همان طور که واقعه عاشورا مملو از درس و پیام است ، اثر عاشورایی هم باید در بردارنده پیامی باشد. هنرمندی که می خواهد اثر عاشورایی خلق کند باید پیامی از عاشورا را در کارش منعکس کند.
گفتنی است، نمایشگاه «مروری بر منتخبی از آثار یازده دوره سوگواره هنر عاشورایی» از 11 تا 30 شهریور به همت مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری همه روزه به جز ایام تعطیل از ساعت 9 تا 18 در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری برپاست.
نظر شما