به گزارش خبرگزاری شبستان: از ابتدای شکل گیری اسلام و تشکیل حکومت اسلامی توسط پیامبر (ص) در مدینه، مسجد مهمترین سنگر و پایگاه برای دفاع از اسلام بود، به صورتی که مرکز حکومت و محل تصمیمهای مهم مسجد بود، در طول تاریخ اسلام، مسجد همیشه جایگاه خود را به عنوان مرکز تجمع دوستداران اسلام و حامیان آن حفظ کرد.
مسجد به عنوان قلب تپنده و مرکز ثقل جامعه اسلامی میتواند علاوه بر کارکردهای عبادی، دینی و عقیدتی، کارکردهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، آموزشی و تشکیلاتی را نیز به صورت همزمان برعهده بگیرد و نقشی پررنگتر در اداره جامعه داشته باشد.
مسجد حاج علی محمودی در روستای ننله یکی از مساجدی است که در این مسیر قرار گرفته و با روشهای خاصی که از سوی ماموستای جوان اداره میشود توانسته پای جوانان و نوجوانان بسیاری را به مسجد بکشاند و زمینه ساز فعالیتهای دینی، قرآنی، آموزشی، فرهنگی و ورزشی باشد.
بیش از یک هفته است که به دنبال صحبت کردن با این ماموستای جوان هستم تا راز و رمز موفقیت و ارتباط صمیمانه و دوستانهاش با جوانان و نوجوانان این روستا را بدانم که بالاخره موفق به این دیدار میشوم و بالاخره روز موعود فرا میرسید و به سوی مسجد حاج علی در روستای ننله روانه میشوم تا پای صحبتهای ماموستا محمد فتحی زاده بنشینم.
در ابتدای ورود به مسجد با روی گشاده و مهمان نوازی که در خون مردم کردستان قرار دارد به استقبال آمده و مرا به داخل صحن مسجد راهنمایی میکند تا دقایقی هم کلام شویم و از برنامه و فعالیتهایی بگوید که در چند سال اخیر آنها را در این روستا اجرا کرده و با روشهای خاص خود توانسته جوانان و نوجوانان بسیاری را جذب مسجد کند.
از ماموستا میخواهم قبل از هر چیز از خود بگوید که چگونه با این سن و سال کمش توانسته تا این اندازه در میان اهالی این روستا که چند سالی است عنوان شهر را یدک میکشد، محبوب باشد که با آرامش خاصی که در لحنش وجود دارد صحبتهایش را آغاز میکند و میگوید: محمد فتحی زاده هستم و متولد سال ۱۳۷۵ و از همان سنین کودکی و زمانی که کلاس چهارم ابتدایی بودم، وقتی بچههای کوچه و خیابان را میدیدم که هر کدام یک قرآن به دست دارند و به مسجد برای کلاس قرآن میروند من هم علاقمند شدم که در کلاسهای قرآن حضور داشته باشم.
وی اینگونه ادامه میدهد: یادگیری قرآن را در مسجد و زیر نظر ماموستا اکرم در مسجد روستای ننله آغاز کردم و با تشویقهای ماموستا عبید جعفری یکی دیگر از اساتیدم در این مسجد که مشوق اصلی من نیز در ورود به این عرصه بود تا به امروز یک خدمتگذار کوچک به قرآن و قرآن آموزان باقی ماندهام.
این ماموستا جوان اهل سنت میگوید: یکی دیگر از انگیزههای اصلی من برای در مسیر قرآن قرار گرفتن اذان گفتن در مسجد بود که در سنین کودکی با کمک امام جماعت مسجد ماموستا جعفری توفیق آن را به دست آوردم و روزی ماموستا جعفری که رغبت مرا برای اذان گفتن میدید از من خواست تا یک روز برای اذان ظهر من در جایگاه مؤذن قرار بگیرم و من هم که این کار باعث خوشحالی، شور و نشاط وصف ناشدنی در درونم شده بود، پذیرفتم و با استرس زیاد شروع به اذان دادن کردم که حی علی صلاة را به جای دو بار چهار بار تکرار کردم و وقتی متوجه شدم که دیگر دیر شده بود و انتظار داشتم که بعد اذان با من برخورد بدی شود اما ماموستا جعفری نه تنها خطای مرا به رویم نیاورد بلکه مرا بیشتر تشویق به اذان گفتن کرد.
ماموستا فتحی زاده گفت: همین تشویق موجب شد که من در اولین سال شرکت در مسابقات قرآن و اذان رتبه اول مسابقات مدرسه در بخش اذان را کسب کنم و در سال دوم در سطح استان رتبه اول را کسب کنم و این انگیزه تنها با اذان گفتن من در مسجد شدت گرفت و دیگر هر روز در مسجد حضور یافته و اذان میگفتم و وقتی میدیدم که مردم در کوچهها از هم میپرسیدند که چه کسی امروز اذان میگفت و صوتش چه زیبا بود، بیشتر انگیزه میگرفتم و در سال سوم راهنمایی موفق به ختم سی جزء قرآن کریم شدم و در سال دوم دبیرستان اولین کلاس قرآن را برگزار کردم.
تقویت فعالیت های فرهنگی و ورزشی برای جذب جوانان در مسجد
در ادامه گفت و گوی دوستانه و صمیمی با ماموستا از وی خواستم تا در خصوص برنامههای خاص و شاخصی که با حضور جوانان و نوجوانان این روستا در قالب فعالیتهای مسجد محور به راه انداخته است توضیحاتی بدهد که میگوید: برای جذب بیشتر جوانان و نوجوانان در مسجد از اهرم ورزش استفاده کردم.
وی گفت: در حال حاضر حدود ۲۷۰ نفر از اهالی این روستا یا ناحیه منفصل شهری در کلاسهای قرآنی مسجد حضور دارند و برای جذب آنان در این کلاسها از اهرم ورزش استفاده کردم و امروز به جایی رسیدهایم که استعدادیاب ها در فعالیتهای ورزشی ما حضور یافته و بچههایی که در ورزشهای خاصی مانند فوتبال استعداد داشته باشند را در تیمهای مختلف جذب کرده و با آنان قرارداد میبندند.
این ماموستا جوان عنوان کرد: با توجه به استعدادهایی که در میان این جوانان دیدم به دنبال ایجاد یک مجموعه فرهنگی ورزشی به نام روستای ننله هستم و امسال در همین راستا یک جام با عنوان جام مساجد شهر سنندج را برگزار کردیم با میزبانی مسجد ننله که علیرغم اینکه هیچ فضای ورزشی در این روستا وجود ندارد اما ۳۰ مسجد استقبال کردند و در این جام شرکت کردند و برای برگزاری این جام در داخل شهر سنندج یک سالن ورزشی را اجاره کردیم.
وی گفت: خوشبختانه با استفاده از ورزش توانستیم در ردههای سنی مختلف بچههای روستا را جذب مسجد کنیم و در حال حاضر سه تیم فوتسال بسیار قوی داریم که تیم ابتدایی مسجد در جام مساجد سنندج مقام قهرمانی را به دست آورد و تیم بچههای دبیرستانی مسجد نیز در المپیاد ورزشی شهرداری سنندج هفته گذشته توانستند مقام قهرمانی را به دست آورند. شرط اساسی ورود به تیمهای ورزشی مسجد روستای ننله نیز حضور مداوم در نمازهای جماعت و اطاعت و تکریم پدر و مادر در منزل است به طوری که اگر اطلاع پیدا کنیم در منزل پدر و مادر یکی از این بچه از وی ناراحت است، از حضور در تیم ورزشی منع شده و به کمیته انضباطی که توسط هیئت شش نفره از همین جوانان تشکیل شده است معرفی شده و ممکن است چند جلسه از حضور در تمرینات محروم شود.
ماموستا به سه کمیته دیگری که در این مسجد با مشارکت بچههای روستا تشکیل داده است نیز اشاره میکند و میگوید: کمیته قرآن، کمیته ورزش و کمیته انتخابات نیز تشکیل شده است و از میان این جوانان چهار نفر به عنوان نماینده انتخاب شده و برای برگزاری برنامههای مختلف به نمایندگی از دیگر بچههای روستا از آنها نظرخواهی کرده و ایده میدهند. این روش باعث شده تا بتوانیم یک جمع دوستانه را با بچههای روستا تشکیل دهیم در کنار فراگیری قرآن به ورزش آنان را نیز ساماندهی کنیم که باعث شده اکنون جوانانی مانند کارو سلیمان زاده به آکادمی کیا در تهران راه یابد و یا اینکه رامان اسماعیلی به اردوی تیم ملی نوجوانان دعوت شود و کردوان طاعت نی نیز در لیگ تکواندو و تیم ملی کشور حضور دارد.
تشکیل یک موسسه مردم نهاد برای توسعه فعالیت های اجتماعی و اقتصادی
ی یادآور شد: بدون شک هر کدام از این جوانان و نوجوانانی که در تیمهای ورزشی منتخب روستای ننله قرار دارند حافظ یک جز از قرآن کریم هستند و تا زمانی که قرآن را فرا نگرفته و یا اینکه احترام پدر و مادر را نگه نداشته باشند در این تیم جایی ندارند و حتی به این نکته هم بسنده نکردهایم و گروههای امتیازدهی را در مدارس تشکیل دادهایم که این بچهها را کنترل کرده که در صورت یک حرکت خارج از عرف و زدن یک حرف زشت و رکیک از تیم کنار گذاشته میشوند و همین امر باعث شده این بچهها از نظر اخلاقی در روستا زبانزد باشند.
امام جماعت مسجد ننله بیان کرد: برای تشویق این بچهها به ادای احترام به والدین براساس آیات قرآن، کسانی را که در طول هفته به پدر و مادر خود احترام گذاشته و به آنها کمک کردهاند در آخر هفته با تأیید والدین به اردو میبریم که همین خود به نوعی مشوق برای آنها تبدیل شده است و در کنار آن مشوقهای دیگری نیز مانند تب لت، لباس تیمهای مطرح فوتبال جهان، توپ فوتبال، کفش ورزشی و غیره را خریداری کرده و در ویترین چند طبقهای مسجد گذاشتم و کسانی که موفق به حفظ قرآن، ختم قرآن و یا کسب رتبه در مسابقات قرآنی میشدند این جوایز به آنها تعلق میگرفت که وقتی بچهها این جوایز را در ویترین میدیدند بیشتر در کلاسهای قرآن شرکت میکردند و تمام تلاش خود را به کار میگرفتند.
ماموستای جوان به دیگر فعالیتهای مسجد محور در این روستا اشاره کرد و از تشکیل یک موسسه مردم نهاد با عنوان آوای قدسیان خبر داد که باعث شده ارتباط این بچه و خانوادههایشان همیشه با مسجد برقرار باشد و از طریق این موسسه نیز فعالیتهای اقتصادی و اشتغالزا اجرایی شود. وی میگوید: از طریق این موسسه برای ۸۰ نفر از مادران این بچهها کلاس خیاطی با همکاری فنی و حرفهای به صورت رایگان برگزار شد و توانستند گواهینامه خود را بگیرند و با همکاری چند شرکت خصوصی و سازمان تبلیغات اسلامی توانستیم کار دوخت چادر و لباس برخی از مدارس را برای آنان بگیریم تا محل درآمدی برای این خانواده هایبی بضاعت باشد.
تشکیل صندوق نیکوکاری در ننله سنندج
وی گفت: در مرحله بعد کارگاه کلاش بافی، سجاده بافی و گلیم بافی برای برخی دیگر از زنان این روستا که فرزندانشان در فعالیتهای قرآنی حضور مستمری دارند برگزار شد به صورت رایگان که باعث شده در حال حاضر حدود ۴۰۰ نفر به طور مدام در طول هفته در این موسسه حضور داشته باشند و به فعالیتهای مختلف مشغول باشند.
ماموستا فتحی زاده به اجرای طرح عدالت اجتماعی اشاره کرد و در این رابطه گفت: این کار به عنوان یکی از کارهای شاخص این مسجد شناخته شده که با محوریت کودکان بازمانده از تحصیل اجرا شد و با همکاری مدارس دانش آموزانی که سال قبل در مدارس بودهاند و برای سال تحصیلی جدید ثبت نام نکرده بودند را شناسایی کریم که در روستای ننله ۱۲ نفر بودند که پس از حضور در منزل آنان همراه مادر خودم که سالها در مدارس این روستا مدیر بوده و اکنون بازنشست شده است، توانستیم پدر و مادر هشت نفر از آنان را متقاعد کنیم تا فرزندانشان به مدرسه بازگردند و البته برای این کار نیز این هشت نفر تحت پوشش مسجد قرار گرفته و تمام هزینههای تحصیلی آنان از نقطه آغاز تا پایان به عهده این مسجد است.
وی گفت: تشکیل صندوق نیکوکاری در مسجد با مشارکت خود بچههای مسجد یکی دیگر از کارهای شاخصی است که انجام شده که ماموستا فتحی زاده در این رابطه میگوید: بچهها ماهانه مقداری از پول توجیبی خود را در این صندوق میریزند و در آخر ماه این پولها جمع شده و برای بچههای بی بضاعتی که در روستا هستند اقلامی مانند کفش، لباس و دیگر اقلام ضروری خریداری میشود.
وی عنوان کرد: یکی دیگر از برنامههای خاص این مسجد برگزاری جنگهای شادی و حضور در سرای سالمندان به صورت هر سه ماه یکبار است تا بچهها از همین سن قدر پدر و مارهای خود را بدانند و بیش از هر چیزی به آنان توجه کرده و والدین خود را مورد احترام قرار دهند.
مسجد امروز دیگر از کارکرد صرفاً دینی و مذهبی خود خارج شده و به سوی فعالیتهای فرهنگی، هنری، ورزشی و اجتماعی در حرکت است که میتوان با توسعه چنین فعالیتهایی که در یک مسجد کوچک و در یک روستا در اطراف هر سنندج برگزار میشود، بسیاری از ناهنجاریها، دغدغهها و آسیبهای اجتماعی که امروزه جوانان و نوجوانان ما را با تمام هجمههای غیر فرهنگی در برگرفته رها کرد و اما در این میان باید مسئولان نیز پای کار بیایند و حمایتهای لازم را از این ماموستاهای جوان داشته باشند که در طول انقلاب ثابت شده در هر جایی که کاری به جوانی سپرده شده از آن موفق و سربلند بیرون آمده است.
منبع: خبرگزاری مهر
نظر شما