خبرگزاری شبستان همدان- ماه محرم شروع جنب و جوش در میان جوانان و مردمی است که لحظه به لحظه در انتظار ماه عزای اباعبدالله بودند، ماه محرم که فرا میرسد مردم پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین همچون دیگر شهرهای ایران اسلامی با آئینهای فرهنگی و تاریخی خود برای سرور و سالار شهیدان عزاداری می کنند.
سابقه سوگواری و برپایی عزاداری برای امام حسین (ع) به نخستین روزهای بعد از عاشورا، در محرم سال ۶۱ هجری میرسد. نخستین مراسم سوگواری را حضرت زینب (س) خواهر وی در مسجد کوفه برایش برگزار کرد. قبل از آن نیز در کنار اجساد کشته شدگان در کربلا برگزار شد.
برگزاری مراسم و آئینها در هر جامعه به ویژگیهای فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی و اعتقادی جامعه بستگی دارد. کمتر مراسمی را میتوان یافت که در دو جامعه یکسان برگزار شود هر چند که میتوانند ریشههای مشترکی داشته باشند.
در هیات های عزاداری همدان به طور عام، از وسایلی چون علم، کجاوه، چهل چراغ، پرچم، خیمه گاه، بیرق و گهواره علی اصغر(ع) به عنوان نماد عزا و سوگواری استفاده می شود. مراسم شبیه خوانی و تعزیه نیز در روزهای عاشورا و سوم در هر محله و هیات به نوعی اجرا می شود.
یکی از مراسم عزاداری سالار شهیدان در همدان برگزاری مراسم سقاخوانی در ایام محرم است که بسیاری از ارادتمندان به امام حسین علیه السلام در حالیکه با یک دست مشک آب و با دست دیگر کاسه ای در دست دارند به یاد تشنه لبان کربلا، عزاداران را سیراب می کنند.
این سنت دیرینه به همت و عشق همدانی ها به امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل العباس(ع) در استان همدان پا بر جا بوده و نشانه ارادت همدانی ها به سقای دشت کربلاست.
حرکت طایفه بنی اسد، صحنه سازی خرابه شام و خیمه های سوخته و صحنه دیر راهب و حرکت منظم آنها از دو خیابان اصلی شهر که تا ساعت دو بعد از ظهر ادامه پیدا می کند از آداب و رسوم خاص مردم همدان است
در روز سوم شهادت امام حسین (ع) نیز برنامههایی مثل تعزیه قوم بنیاسد را اجرا می شود ، این تعزیه به این صورت است که این قوم پس از شهادت امام حسین (ع) و یارانشان، پیکر شهدا را جمعآوری میکردند.
برگزاری تعزیه از اول محرم در شهر مریانج همدان
« هاشم سعیدی شکوه» در گفت و گو با خبرنگار شبستان در همدان با اشاره به اینکه از روز اول ماه محرم در شهر مریانج تعزیه برگزار میشود، افزود: این تعزیهها بیانگر عشق و ارادت مردم به اهل بیت (ع) است.
مدیر کانون فرهنگی هنری منتظران نور شهر مریانج همدان با بیان اینکه نکته مهم در این عزاداریها این است که برگزاری این مراسم کاملا خودجوش و مردمی است و هیچ سازمان و نهادی در برگزاری آن دخالتی ندارد، اظهار داشت: باورهای مذهبی که ریشه در زندگی ما دارد، موجب وحدت و همدلی مردم میشود.
وی عنوان کرد: در گذشته مردم مساجد و حسینیهها را تمیز و سیاهپوش میکردند، علمها را بیرون میآوردند و مردم و به ویژه خانمها، نذرهایی که داشتند مثل پارچه را به نیت برآورده شدن حاجات به علمها آویزان میکردند.
وی با اشاره به اینکه مردم با توجه به توان مالی که داشتند نذوراتی مثل چای، خرما و حلوا پخش میکردند، اضافه کرد: خانوادههایی هم که امکان تهیه و پخت غذا را داشتند، نذوراتشان را بین عزاداران پخش میکردند.
سعیدی شکوه با بیان اینکه یکی از سنتهای بسیار خوب قدیمی اجرای شبیهخوانی یا تعزیهخوانی بود، افزود : تعزیهخوانان دو دسته بودند؛ دسته موافقخوان ،که لباس سفید و سبز میپوشیدند و درباره امام حسین (ع) میخواندند و دسته مخالفخوان هم که لباس مشکی و قرمز بر تن کرده و درباره یزیدیان میخواندند.
عزاداری امام حسین باعث وحدت مردم می شود
«حجت الاسلام حاجی رضا زین العابدینی» نیز با بیان اینکه یکی از عادات خوب مردم همدان و روستاها که به باورهای آنان بازمیگشت، رفتن دستههای عزاداری به سمت امامزادهها است، گفت: دستههای عزاداری در کنار امامزادهها عزاداری می کردند و سپس به سمت مسجد میرفتند و ناهار میخوردند.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان همدان ادامه داد: این رسم بیشتر در تمام روستاهای همدان بوده و فقط مرثیهها و نوحهها به علت تنوع قومیتی که در استان همدان وجود دارد، متفاوت بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه مراسم مذهبی علاوه بر اینکه واقعه عاشورا را در بین مردم زنده میکند، باعث به وجود آمدن همدلی اجتماعی بین مردم هم میشود، گفت: این همدلی در مراسم ملی هم وجود دارد، اما در مراسم مذهبی، چون باورهای دینی و عقاید مذهبی ما است، رنگ و لعاب بیشتری دارد.
وی یکی از رسمهای مهم را برگزاری نماز ظهر عاشورای عزاداران دانست و با اشاره به برخی باورهای مردم بیان کرد: ممکن است الان فکر کنیم که برخی باورهای آنان موضوع بیارزشی است، اما به خاطر باور و اعتقاد قوی که داشتند، به حاجات خود میرسیدند و این در حالی است که امروزه ما کمتر نتیجهای میبینیم چرا که باورهایمان ضعیفتر شده است.
نظر شما