به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، ششمین دوره کنگره علمی «لقاءالحسین(ع)» و چهارمین کنگره فرهنگی هنری «عهد مع الحسین(ع)» به مناسبت ایام اربعین حسینی برگزار می شود و در تلاش است تا ظرفیت های نخبگانی را درباره این پدیده فرامذهبی و فرامرزی و به واقع جهانی، فعال و در پرتوی آن آثار فاخر و اثرگذار را تولید کند.
لذا به منظور بررسی ابعاد و اهداف برگزاری این کنگره ها با حجت الاسلام «سعید اصفهانیان»، دبیرکل کنگره بین المللی اربعین و مدیر عامل مؤسسه اصحاب الحسین(ع) گفت وگویی کرده ایم که در ادامه بخش دوم و پایانی آن تقدیم حضورتان می شود:
ششمین دوره کنگره علمی «لقاءالحسین(ع)» با چه محور و اهدافی برگزار می شود؟
این دوره از کنگره با موضوع «اربعین و امت سازی» و پیوست بیانیه گام دوم انقلاب یعنی خودسازی، جامعه سازی و تمدن سازی برگزار می شود تا ظرفیت عظیم هنرمندان ایرانی را در کنار نخبگان فکری قرار دهیم و آثاری غنی و فاخر را تولید کنیم.
برای تحقق این هدف و حول محور اصلی کنگره چه برنامه هایی تدارک دیده شده است؟
هم اکنون سه برنامه را در دست اجرا داریم که با ورود به فضای زمانی اربعین این برنامه ها در پیوند و هم افزایی با یکدیگر، در عرصه بین الملل اجرا می شوند.
نخست نشست های منطقه ای در کشورهای مختلف با محوریت اربعین و امت سازی که هم اکنون در حال برگزاری است و شهرهای دمشق، حلب، بیروت، لاذقیه، نجف، کربلا، تهران، قم، مشهد، اصفهان و ... میزبان آنها شده و می شوند.
دوم سلسله نشست های «اربعین در قاب رسانه» که به صورت هفتگی سه شنبه ها از ساعت 8 و 30 دقیقه تا اذان ظهر در سالن همایش های صداوسیما و با حضور استادان فکری و مدیران و برنامه سازان رسانه ملی برگزار می شود.
این بخش از برنامه ها می کوشد تا مفاهیم امت سازی را در اختیار استادان قرار دهد و سپس این مفاهیم را از نظر برنامه سازان تقدیم رسانه ملی کند تا با گفتگو در کمیسیون های مربوطه این مفاهیم عمیق به سمت تولیدات رسانه ای سوق داده شود. این نشست ها از طریق سایت موسسه «اصحاب الحسین(ع)» به صورت زنده قابل دریافت است.
و سوم انجام برنامه های علمی پژوهشی با مرکزیت قم در نقاط مختلف جهان است.
این برنامه ها با تولیت چه نهادهایی اجرا می شوند؟
مراکز علمی حوزه و دانشگاه در این باره همکاری می کنند، چنان که دفتر تبلیغات اسلامی قم با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی اولین نشست را برگزار کرده است و تا ایام پیاده روی اربعین نشست شبه قاره در دانشگاه باقرالعلوم(ع)، نشست کشورهای آفریقایی در جامعه الزهرا(س) و نشست اروپا و آمریکا در مرکز ادیان قم برگزار می شود.
چه زمان و مکانی برای برگزاری کنگره در عراق در نظر گرفته شده است؟
در تاریخ 18 و 19 مهرماه یعنی حدوداً یک هفته قبل از اربعین حسینی، مقالات استادان و گفتگوهای اندیشه ورزی در کنگره دانشگاه نجف ارائه می شود.
پس از آن و از 20 تا 22 مهرماه مجموعه ای از نخبگان در قالب گروه های کوچک سه تا چهار نفره از استادان، مسیر پیاده روی را طی می کنند و در مواکب 14 گانه ای که در مسیر تعبیه می شود، توقف کرده و با حضور در میزهای گفتگو و حلقه های معرفت، با زائران در تعامل خواهند بود.
یکشنبه شب، 21 مهرماه مجموعه استادان در موکب استادان و دانشجویان جهان اسلام واقع در عمود 510 گرد هم جمع می شوند و نهایتاً سه شنبه شب قبل از اربعین، 23 مهرماه در موکب دانشجویان و استادان جهان اسلام واقع در شارع شهدا نزدیک به حرم مطهر حسینی، گعده علمی برگزار و در بخش هنری وُرک شاپ های هنری شامل نقاشی خطاطی و گرافیک برگزار می شود.
در روز چهارشنبه هم استادان و هنرمندان به زیارت سیدالشهداء(ع) مشرف شده و مجموعه آثار تولیدشده در قالب کنگره را تقدیم حرم مطهر می کنند. تجلیل از 10 پایان نامه دانشجویی مرتبط با اربعین نیز برای این ایام پیش بینی شده است.
هدف غایی از این هم افزایی هنری و نخبگانی در موضوع اربعین حسینی چیست؟
در این پیوند میان علم و هنر و برنامه ریزی برای استفاده از ظرفیت نظری و میدانی و نیز تجلیل از آثار نخبگانی، می کوشیم مسیر گفتمان سازی قدرتمند اربعین در جامعه در طول سال را هموار کنیم.
از این رو، در ستاد علمی معرفتی اربعین در طول سال مطالعه و تحقیق انجام می شود اما مراکز همکار از آستانه محرم حسینی وارد مرحله برگزاری نشست های اندیشه ورزی می شوند امسال هم برنامه ها پس از عید سعید غدیر در قم آغاز شد و مراکز همراه و همکار، فعالیت های شان را در سه حوزه مذکور ساماندهی کردند.
اما نهایتاً تجمیع و بروز و ظهور اصلی همه این برنامه ها در عراق و از 10 روز پیش از اربعین است.
در برگزاری کنگره علمی «لقاءالحسین(ع)» و چهارمین کنگره فرهنگی هنری «عهد مع الحسین(ع)» چقدر بر ظرفیت نخبگان ایرانی تکیه شده است؟ آیا از ظرفیت نخبگان غیرایرانی هم بهره برده اید؟
بر اساس فضای کنونی اربعین و به میدان آمدن ظرفیت حداکثری عراق و ایران، بیشتر کار بر عهده اندیشمندان ایرانی است البته نخبگانی از کشورهای عراق، لبنان، افغانستان، بحرین، پاکستان و یمن هم ورود کرده و در مجموع شبکه ای نخبگانی متشکل از 500 استاد تشکیل شده است.
البته مجموعه ای که در هر کنگره علمی هنری شرکت می کند به لحاظ اقتضائات اربعین، در رده اول پذیرای جمع حدود 200 نفره استادان فعال است که استادان علاقمند نیزآنها را همراهی می کنند. و نهایتاً گروه های فعال در مسیر پیاده روی نیز حداقل شامل 500 استاد می شوند.
آیا برای همراه کردن این جمع نخبگانی از طریق فراخوان اقدام می شود؟
طی شش دوره برگزاری کنگره، مسیر فراخوان را طی نکردیم بلکه از طریق شناسایی و انتخاب استادان شاخص اقدام کردیم که در این سیر امسال مجموعه های بیشتری در مقایسه با سال های گذشته با ما همراه هستند، مجموعه هایی همچون دفتر تبلیغات اسلامی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، بنیاد مطالعات تخصصی وارث الانبیاء متعلق به عتبه حسینی(ع)، جامعه الاسلامیه و جامعه امام مهدی(عج) نجف اشرف، دانشگاه های باقرالعلوم(ع)، امام صادق(ع)، تهران به ویژه دانشکده علوم اجتماعی و ادیان قم، جامعه الزهرا(س)، دانشگاه حضرت معصومه(س)، دانشگاه فردوسی مشهد، مجتمع آموزش عالی مشهد، دانشگاه اصفهان، دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد فرهنگ و هنر استان اصفهان، حوزه هنری استان یزد، حوزه هنری استان خراسان جنوبی و حوزه هنری تهران و ... که همگی برای فهم عمیق «الحُسین یَجمعُنا» با ما همکاری کرده اند.
نظر شما