استشمام معنویت از بوستان‌ها/   مساجد پارک‌های بیرجند نیازمند به‌روزرسانی است

طی کردن راه رسیدن به خدا از طریق پارک‌ها لذت بسیاری دارد چرا که خانواده ها در کنار عبادت می توانند به تفریح بپردازند و جوانان نیز از این لحظات بهره کافی را ببرند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ مسجد از صدر اسلام، نه تنها کانونی برای نیایش با پروردگار و رهایی از هیاهو و اضطراب دنیای مادی بوده است، بلکه پایگاهی برای تبلور گردهمایی مسلمانان و انجام فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز محسوب می‌شود.

 

ایران نیز به‌ عنوان یک کشور اسلامی دارای مساجد مختلف تاریخی و پرقدمت، همراه با معماری‌های زیبا و منحصر به فردی است که چشم هر بازدیدکننده ای را به خود خیره می‌کند و نشان از ارادت مردمان این مرز و بوم به این نهاد مقدس دارد.

 

اهمیت مسجدسازی در آیات و روایات

ساختن مسجد، از مستحبات موکد است و پاداشی بزرگ و ثوابی بسیار دارد و درباره اهمیت بنای مسجد احادیث فراوانی از اهل بیت علیهم السلام رسیده است که اهمیت فوق العاده این کار را نشان می ‌دهد. از پیامبر اکرم (ص) چنین نقل شده که فرمودند: «من بنی مسجدا و لو کمفحص قطاة بنی الله له بیتا فی الجنة؛ کسی که مسجدی بنا کند هر چند به اندازه لانه مرغی بوده باشد، خداوند خانه‌ای در بهشت برای او بنا خواهد ساخت.»

 

موضوع مسجد به قدری در آیات الهی اهمیت دارد که خداوند در آیه ۱۷ سوره مبارکه توبه صراحتا می‌فرماید: مشرکان حق ندارند مساجد خدا را تعمیر و آباد کنند. آنان کارهایشان تباه شده و در آتش، جاودان خواهند بود. همچنین در آیه بعد ویژگی کسانی که می‌توانند مساجد خدا را آباد و تعمیر کنند بیان شده است.

 

به جز آیات قرآن ده‌ها حدیث و روایات معتبر از پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) در اهمیت مسجد بیان شده که در موضوعات مختلف از جمله ساخت، عمران و تعمیر و حضور در مسجد و برپایی نماز در آن بیان شده است.

 

پیامبر اکرم(ص) در حدیثی دیگر می‌فرمایند: «مَنْ کانَتِ الْمَساجِدُ بَیتَهُ ضَمِنَ اللهُ لَهُ الرَّوحَ وَ الرّاحَةَ وَ الْجَوازَ عَلَی الصّراطِ» کسی که مسجد خانه او باشد (مرتب به مسجد تردد کند) خداوند، آسایش و کامیابی او و عبور از صراط را برایش ضمانت کرده است. (مستدرک، جلد ۳، صفحه ۳۶۳)

 

 

تقویت گفتمان فرهنگی مساجد از طریق پیوند با بوستان های شهری

«پیوند بوستان‌های شهری با مساجد شهری» علاوه بر اینکه تقویت گفتمان فرهنگی مساجد را در پی دارد و زمینه‌ی نرمی برای سامان دادن به بخش فرهنگی و ارتقای مکارم اخلاقی در تفرجگاه‌های شهری است و تبدیل شدن پارک ها به گذرگاه متدینان می تواند خود به خود در ارتقای استانداردهای اجتماعی و اخلاقی بسیار مؤثر باشد.

 

بدون شک پارک‌ها یکی از مهم‌ترین مراکز برای گذراندن اوقات فراغت و تفریح خانواده‌ها است و در شهر بیرجند نیز بیش از ده‌ها پارک برای گذراندن اوقات فراغت شهروندان وجود دارد. وقتی وارد پارک‌ها می‌شوید هر خانواده‌ای در گوشه‌ای از آن ساکن هستند و صدای بازی و نشاط کودکان و نوجوانان در پارک شنیده می‌شود.

 

پارک‌ها همیشه مورد استقبال اقشار مختلف مردم قرار می‌گیرند و از ظرفیت بالایی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی برخوردار هستند؛ به همین دلیل مسئولان و مدیران شهری می‌توانند با استفاده از این ظرفیت در راستای بالا بردن شاخص‌های فرهنگی شهر و نیز آموزش‌های زندگی شهری بهره ‌برداری مناسبی انجام دهند.

 

این روزها شاهد حضور جوانان و نوجوانان بسیاری در پارک ها هستیم و مسئله پیوند پارک ها با مساجد می تواند در کاهش آسیب های اجتماعی بسیار تاثیرگذار باشد چرا که از این طریق می توان جوانان و نوجوانان را به سمت مساجد جذب کنیم تا کمتر شاهد اتفاقات ناخوشایند در پارک ها باشیم.

 

طی کردن راه رسیدن به خدا از طریق پارک ها لذت بسیاری دارد چرا که خانواده ها در کنار عبادت می توانند به تفریح بپردازند و جوانان نیز از این لحظات بهره کافی را ببرند و عمر خود را بیهوده در پارک ها تلف نکنند و هم به امور دنیوی و هم امور اخروی خود توجه داشته باشند.

 

پیوند پارک ها و مساجد فرصت خوبی است تا شاهد رشد مسائل فرهنگی، مذهبی و اجتماعی در جامعه باشیم و امیدواریم این فرصت گران بها مورد توجه همه مسئولان قرار بگیرد و از دست نرود.

 

برخی از پارک های بیرجند به وجود مساجد مزین شده اند تا شهروندان علاوه بر تفریح بتوانند به عبادت و اقامه نماز اول وقت بپردازند اما متاسفانه فقط تعداد محدودی از پارک های بیرجند از وجود مساجد برخوردار هستند و نیاز به عزم جدی مسئولان مربوطه برای گسترش مساجد در کنار پارک های شهر بیرجند به خوبی احساس می شود.

 

عدم معین بودن جهت قبله در برخی از مساجد پارک های بیرجند

در ابتدا به سراغ پارک توحید بیرجند و یا همان باغ اناری معروف این شهر می رویم؛ این مسجد با استقبال بسیاری از شهروندان بیرجندی مواجه است اما متاسفانه امکانات این مسجد هنوز از زمان تاسیس آن تاکنون خیلی به روز رسانی نشده است و موکت هایی قدیمی دارد و حتی جهت قبله در این مکان به خوبی در معرض دید نمازگزاران قرار داده نشده است که باعث سردرگمی نمازگزاران می شود.

 

«علی صابری» یکی از نمازگزارانی که برای اقامه نماز اول وقت در این مسجد حضور یافته است در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: اصالتا زاهدانی هستم و از مشهد به سمت زادگاه خود می روم و در پارک توحید تصمیم گرفتیم که استراحتی داشته باشیم و سپس به راه خود ادامه دهیم.

 

وی بیان کرد: تعریف پارک توحید بیرجند را خیلی شنیده بودیم و به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مکان اسکان داشته باشیم؛ پارک بسیار خوب و بزرگی است و امکانات بسیار خوبی دارد و از وجود مسجد برای اقامه نماز اول وقت نیز برخوردار است.

 

صابری افزود: متاسفانه فضای این مسجد کوچک است و نمازگزاران در داخل این مکان جا نمی شوند و باید تعدادی از نمازگزاران در بیرون از مسجد به اقامه نماز بپردازند.

 

وی بیان کرد: در این مسجد جهت قبله مشخص نیست و مسافرانی مثل ما برای اقامه نماز در این مسجد دچار سردرگمی می شوند و نمی دانند که باید به چه سمتی نماز بخوانند، این مسجد ظرفیت آن را دارد که توسعه یابد و امکانات بیشتری تجهیز شود.

 

 

درب مساجد داخل پارک ها بسته نشوند

خانم «اسماعیلی» یکی از شهروندان بیرجندی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: هر روز برای پیاده روی به پارک توحید می آیم، مردم بسیاری برای تفریح از عصر به این پارک می آیند و تا پاسی از شب به استراحت و تفریح می پردازند.

 

وی افزود: وجود مسجد در کنار پارک بسیار خوب است چرا که مردم علاوه بر تفریح می توانند به عبادت هم بپردازند اما متاسفانه این مسجد، موکت هایی قدیمی و زمخت دارد که باعث اذیت نمازگزاران می شود.

 

اسماعیلی با بیان اینکه درب مسجد پارک بعد از اقامه نماز بسته می شود، افزود: بعد از بسته شدن درب مسجد دیگر هیچ کس نمی تواند وارد این مسجد شود برخی اوقات مسافرین و یا مردم شهر که نتوانستند نماز خود را اول وقت اقامه کنند به مسجد برای اقامه نماز مراجعه می کنند اما با درب بسته مواجه می شوند.

 

مسجد زهرای اطهر(س) پارک آزادی بیرجند نیازمند به روز رسانی امکانات است

مسجد زهرای اطهر سلام الله علیها، یکی دیگر از مساجد بیرجند است که در کنار پارک آزادی و در ورودی شهر واقع شده است.

 

در کنار این مسجد تاکسی ها و مینی بوس های برون شهری مستقر هستند و مسافران بسیاری در این مکان تردد می کنند و این مسجد یکی از شلوغ ترین مساجد جوار پارک ها محسوب می شود.

 

مسجد زهرای اطهر(س) پارک آزادی بیرجند هنوز همان امکانات ابتدایی خود را دارد و امکانات آن مانند سایر مساجد پارک های بیرجند نیازمند به روزرسانی است.

 

آقا «هاشم» ۵۲ ساله یکی از رانندگان خطی برون شهری که در کنار این مسجد به جابه جایی مسافرین مشغول است در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: حدود ۲۰ سال است که مسافرین را از بیرجند به شهرهای مختلف استان می برم و به کار تاکسیرانی مشغول هستم.

 

وی با بیان اینکه نماز جماعت ظهر و عصر و مغرب و عشا در مسجد زهرای اطهر(س) اقامه می شود، افزود: من هر زمان که صدای اذان را می شنوم برای اقامه نماز اول وقت و جماعت به این مسجد می روم، بیشتر تاکسیرانان و مسافران حاضر در این مکان هم برای اقامه نماز اول به این مسجد می آیند.

 

آقا هاشم با اشاره به اینکه فرش های این مسجد کیفیت خود را از دست داده است، ادامه داد: فرش های این مکان به گونه ای پلاسیده شده اند که با موکت تفاوتی ندارند و بعد از این همه سال به باید امکانات این مسجد تعویض شود.

 

وی بیان کرد: برخی اوقات در این مسجد، انواع حشرات و سوسک را مشاهده می کنیم که از درب مسجد وارد شده اند و باید برای این موضوع نیز مسئولان مربوطه چاره‌ای بيانديشند.

 

برای داشتن یک شهرسازی دقیق باید پارک، مسجد و مدرسه را در جوار همدیگر بسازیم

حجت الاسلام «حسین کمیلی» دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: برای جذابیت مراسمات معنوی و شعائر اسلامی نیاز به یک برنامه های جذاب داریم و برای پر رونق بودن مساجد نیز باید تمامی امکانت را فراهم کنیم.

 

وی با بیان اینکه یکی از راه های جذاب بودن مساجد داشتن فضای تفریحی یا قرار گرفتن در کنار و داخل پارک ها است، گفت: اگر پدر یا مادری به مسجد برای نماز می آیند باید یک فضای تفریحی وجود داشته باشد تا فرزندانشان از آن استفاده کنند که پارک های دارای مساجد این ظرفیت و امتیاز خوب را دارند.

 

حجت الاسلام کمیلی با اشاره به اینکه در بیرجند پارک های بسیاری هستند که در جوار مساجد قرار دارند، افزود: از جمله می توان به مسجد الغدیر، توحید و آزادی اشاره کرد که این مساجد قطعا پر رونق تر هستند.

 

دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی بیان داشت: وجود مساجد در پارک ها نعمتی است که سبب می شود کودکان را ترغیب کند تا به سمت مساجد بیایند و یک مسجد برای جامع بودن باید همه فضاهای فرهنگی، آموزشی و رفاهی در آن مهیا شده باشد.

 

وی با بیان اینکه مساجد و شهرها به صورت جامع ساخته نشده اند، گفت: برای داشتن یک شهرسازی دقیق باید پارک، مسجد و مدرسه را در جوار همدیگر بسازیم چرا که می توان از مسجد به عنوان نمازخانه مدرسه استفاده کرد و نظام شهرسازی ما زمانی که طراحی می شود به نیاز مردم توجهی ندارد.

 

حجت الاسلام کمیلی در خصوص کمبود امکانات برخی از مساجد واقع شده در پارک های بیرجند گفت: این نوع مساجد زیر نظر شهرداری بیرجند قرار دارند و اداره می شوند و کمبود امکانات این مساجد بر عهده شهرداری بیرجند است که نسبت به رفع آن باید اقدام کند.

 

دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مطالبه گری مردم و رسانه ها نقش مهمی را در برطرف کردن مشکلات می شود، افزود: ما انتظار نداریم که شهردار با تمام مشغله اش به تمام امورات واقف باشد و وقتی که مردم مطالبه می کنند شهردار متوجه کمبودها و نواقص می شود و نقش خود را در رفع این نواقص ایفا می کنند.

 

فعال شدن مساجد پارک ها وابسته به پیوند فعالان فرهنگی است

حجت الاسلام «روح الله نوری» مسؤل مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: امور مساجد داخل پارک های بیرجند بر عهده شهرداری قرار دارد و شهرداری مشکلات آن ها را پیگیری و رفع می کند.

 

وی با بیان اینکه برخی از این مساجد مشکلات بسیاری دارند، ادامه داد: برخی از مساجد پارک ها دارای کمبود امکاناتی از جمله کتب ادعیه، قرآن و غیره هستند و بعضی از جمله مسجد زهرای اطهر(س) پارک آزادی بیرجند با تشکیل هیات امنا نسبت به رفع نواقص موجود در مساجد در حال فعالیت هستند.

 

مسؤل مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه شهرداری متولی ساخت و تجهیزات این مساجد است، گفت: نماز تنها در تعدادی از مساجد پارک های بیرجند اقامه می شود.

 

حجت الاسلام نوری با توجه به اینکه در برخی از مساجد پارک های بیرجند از جمله پارک آزادی جلسات قرآنی برقرار است، افزود: فعال شدن این مساجد بستگی به پیوند فعالان فرهنگی محلی یا شهرستانی به آن ها دارد،ذشهرداری می تواند با تشکیل هیات امنا بستری برای رفع نواقص موجود در مساجد پارک ها فراهم کند.

 

وی با بیان اینکه نقش مساجد در جامعه بسیار پررنگ است، اظهار کرد: مساجد فضای توسعه ای بندگی خداوند را رقم می زنند و صدای اذان یک نماد و شعار است که می تواند اثر خود را بگذارد.

 

وجود مسجد در ۲۰ پارک بیرجند

«محمدعلی جاوید» شهردار بیرجند در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: در شهر بیرجند حدود 20 پارک وجود دارند که از نعمت مسجد و نمازخانه بهره مند هستند و مردم می توانند از وجود این مساجد در کنار فضاهای تفریحی استفاده کنند.

 

شهردار بیرجند در خصوص تجهیزات مساجد پارک های بیرجند گفت: در ماه رمضان امسال با امام جماعت این مساجد جلسه ای برگزار شد و رابطی را بین امام جماعت و شهرداری تعریف کردیم و نیازهای آن ها صورتجلسه و برطرف شده است و این رابط به طور مرتب مشکلات را به شهرداری منتقل می کند تا نسبت به رفع آن ها اقدام کنیم.

 

وی در ادامه بیان کرد: طرح توسعه صحت مسجد پارک توحید در مردادماه امسال انجام شد؛ در خصوص عدم وجود جهت قبله در این مسجد بی خبر بودم و نسبت به رفع این موضوع اقدام می کنیم.

 

جاوید با اشاره به بسته بودن درب مساجد پارک ها بعد از اقامه نماز جماعت گفت: پارکبان ها به این موضوع رسیدگی دارند و اکثر افراد حاضر در پارک ها برای اقامه نماز جماعت در این مساجد حضور می یابند.

 

شهردار بیرجند خاطرنشان کرد: برنامه ای هنوز برای افزایش تعداد مساجد پارک های بیرجند نداریم.

 

 

 

کد خبر 836891

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha