گفتمان "دموکراسی اسلامی" به ادبیات سیاسی جامعه اسلامی راه پیدا کند

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی با اشاره به اهمیت برگزاری کنفرانس بین المللی الگوهای دموکراسی از نگاه مذاهب اسلامی در قم گفت: گفتمان دموکراسی اسلامی باید به ادبیات سیاسی جامعه بزرگ اسلامی، راه پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در سخنانی با تشریح اهداف برگزاری کنفرانس بین المللی الگوهای دموکراسی از نگاه مذاهب اسلامی خاطرنشان کرد: زمینه های گفتگوها میان اتباع و علمای مذاهب هر چه بیشتر گسترش یابد نفس گفت وگوی مذاهب اسلامی امر مستحسنی است؛ خصوصا اگرگفتگو در شرائط خاصی همچون وضعیت فعلی رخ دهد و از دایره مسائل مطرح شده در گذشته، عبور و بر موضوعات جدید و مباحث مورد نیاز تمرکز و استقرار پیدا کند.


وی ادامه داد: ضرورت دارد به صورت ویژه، "ساختار شناسی اجتماعی" ، محور جدی بحث های میان عالمان و نخبگان مذاهب و کشورهای اسلامی قرار گیرد.


حجت الاسلام مبلغی گفت: بر همین اساس ما به فراخور شرایط حاصل شده و پیش آمده در منطقه و جهان اسلام، ضروری می بینیم تلاشی فکری و علمی در جهت شناخت هرچه بهتر ساختارهای اجتماعی بر پایه دیدگاه های مذهبی انجام بپذیرد.


وی خاطرنشان کرد: باید به صورتی ویژه تر، تلاشی دسته جمعی جهت استحصال دیدگاه های مشترک مذاهب اسلامی نسبت به ساختارهای حکومتی بر اساس اسلام انجام بپذیرد.


وی گفت: پیروان مذاهب اسلامی شرکت کننده در چنین همایش هایی، در کنار محورهای غیرمشترک، تبعا به موارد مشترکی دست پیدا می کنند که این محورهای مشترک می تواند دیدگاه های برجسته و مورد قبول مذاهب را در مساله حساس مرزهای ساختاری در حکومت مبین کند.


وی با اشاره به انگیزه دوم برگزاری این کنفرانس خاطرنشان کرد: گفتمان "دموکراسی اسلامی" به ادبیات سیاسی جامعه بزرگ اسلامی، راه یابد این تلاش دسته جمعی با توجه به تلاش دین گریزان و سکولارها ضرورت بیشتری می یابد.


حجت الاسلام مبلغی در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی که موضوع بیداری اسلامی مطرح است وظیفه سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی و مجمع تقریب مذاهب اسلامی چیست؟، تصریح کرد: سازمان هایی که فعالیت های بین المللی دارند، باید از سه سنخ فعالیت اجتناب کنند.


وی این سنخ فعالیت ها را شامل "فعالیت های رها از توجه به شرائط مطرح در جامعه کلان اسلامی"، "فعالیت های خنثی نسبت به دیدگاه اسلام در خصوص این شرائط" و "فعالیت های بی توجه به خطوط قرمز تقریب مذاهب و سرانجام فعالیت های غیرمنسجم در قبال این شرائط" عنوان کرد.


وی ادامه داد: در شرایط کنونی که بحث ساختارهای اجتماعی در جوامع اسلامی به میان آمده است، این سازمان ها به صورتی منسجم به بازسازی فعالیت های خود بر اساس لحاظ شرائط منطقه، اسلام و پروژه تقریب مذاهب اسلامی روی بیاورند.


وی گفت: باید توجه داشت که بحث از ساختار که به میان می آید، صرفا ساختار حکومتی مقصود نیست؛ بلکه اعم از آن مقصود است ساختار های اجتماعی مقوله ای عام است که نظم دهی به رابطه شیعه و سنی نیز به تعریف ساختاری متناسب در این مقوله نیازمند است.


وی ادامه داد: سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی سازمانی عظیم با قابلیت هایی برای ایجاد پویش ها و رویش های فرهنگی در سطح جهان اسلام است.


وی گفت: لازم است این سازمان در شرائط کنونی بخشی از فعالیت فرهنگی خود را به دو مقوله "فرهنگ ساختاری" (مجموعه ارزش های مربوط به ساختارهای اجتماعی؛ اعم از وضعیت های قبل از استقرار و وضعیت های بعد از استقرار این ساختارها) و "ساختار فرهنگی" اختصاص دهد.


وی گفت: مجمع جهانی تقریب مذاهب، هم در این شرایط باید پروژه تقریب را به مثابه ساختاری برای تعامل شیعه و سنی پی گیرد و به بازتعریف آن دست زند.


وی یادآورشد: از طرف دیگر در فضای کنونی منطقه، به فکر تامین و تعریف ساختارهایی در کشورها باشد که مناسبات شیعه و سنی را لحاظ کند به بیان دیگر کوشش کند ساختارهایی که کشورهای منطقه به آن سمت می روند، ساختارهایی بر اساس نگاه به تقریب مذاهب، (نه بر اساس نفی آن و متضمن ناهنجاری ها و تنش سازی های مذهبی) به پیش برود.


حجت الاسلام والمسلمین مبلغی گفت: این کنفرانس در پنج محور از جمله "مبانی فلسفی و اندیشگی نهفته در ورای "باور به دموکراسی اسلامی" در نگاهی تطبیقی میان مذاهب" و"ادبیات دموکراسی اسلامی در نگاهی تطبیقی میان مذاهب اسلامی" همچون: طاعت، بیعت، شوری، استبداد، حریت ، حکومت، دولت و... برگزار می شود.


رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: جوهر دموکراسی اسلامی در نگاهی تطبیقی میان مذاهب اسلامی از دیگر موضوعاتی است که ذیل آن چند محور جزئی نیز مورد بحث قرار می گیرد.


وی این محورها را شامل " نسبت و رابطه میان سیادت مردم و حاکمیت خداوند در دمکراسی اسلامی، " مفهوم دولت در اسلام با تطبیق با مفهوم دولت به معنای مدرن" و " تفکیک قوا در دمکراسی اسلامی" ذکر کرد.


وی عنوان کرد: قالب دموکراسی در اسلام در نگاهی تطبیقی میان مذاهب اسلامی نیز در این کنفرانس با محوریت "جایگاه انتخابات در دموکراسی اسلامی و شیوه ها و ابزارهای نظارت بر حاکمان در دموکراسی اسلامی و نقاط اشتراک"پیگیری می شود.


این همایش روز شنبه 28 آبان ماه با حضور شخصیت هایی از کشورهای مختلف جهان در سالن قدس مدرسه امام خمینی(ره) واقع در فلکه جهاد قم برگزار می شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 83975

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha