به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «زنانی با گوشواره های باروتی» نام مستندی است که در سال 96 توانست جایزه بهترین مستند جشنواره سینما حقیقت را از آن خود کند. فیلمی که در روزهای پایانی حضور جدی داعش در عراق در این کشور فیلمبرداری شد اما در واقع به موضوعی متفاوت می پرداخت: «زنان و کودکان بازمانده از داعش»
«رضا فرهمند»، کارگردان این مستند که پیش تر با مستندهایی که در اروپا ساخته، شناخته می شد در نخستین تجربه جنگی اش، با حضور در مناطق جنگ نیروهای عراق و داعشی ها، به سراغ زنان و کودکان رهاشده از دست داعش رفته است. افرادی که در کمپ سازمان ملل نگهداری می شوند تا تکلیف آن ها مشخص شود.
گروه دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش، در سال های گذشته پس از اعلام موجودیت، پیشروی در خاک عراق و سوریه را در دستور کار قرار داد و با بهره گیری از غفلت ارتش های دو کشور، مناطقی از این دو کشور را تحت حاکمیت خود قرار داد. این گروه در مناطق تحت سلطه خود، امور اجرایی را به دست گرفت و قوانینی برای زندگی مردم وضع کرد. سرعت پیشروی داعش و میزان اقبال به آن از سوی جوانان کشورهای منتطقه به خصوص جوانان عرب نسل دوم و سوم مهاجر اروپا شگفتی بسیاری برانگیخت. از سوی دیگر اقدامات داعش در مناطق مناطق اشغال شده و ادوات نظامی این گروه، شائبه های بسیاری را درباره تغذیه مالی، نظامی و اطلاعاتی آن ها از سوی کشورهای غربی و برخی کشورهای عرب خاورمیانه مطرح کرد. این گروه اکنون و پس از سال های طولانی، همه مناطق تحت کنترل خود در عراق و سوریه را از دست داده اما میزان آسیب انسانی و فیزیکی که به این مناطق وارد کرده، از حد تصور خارج است.
«زنانی با گوشواره های باروتی» که پیش از رونمایی با عنوان «خوشبخت بودم که متنفر نشدم» شناخته می شد، محصول یک ماه فیلمبرداری فرهمند و تیم تولید فیلم در عراق است. در این مستند، دوربین با خبرنگاری عراقی همراه می شود که به طور ویژه وضعیت زنان حاضر در جنگ را دنبال می کند. مستندساز با خبرنگار به کمپ زنان داعشی می رود؛ جایی که زنانی آواره و زخم خورده به همراه فرزندانشان زندگی می گذرانند. برخی به خاطر این که از چنگال داعش رها شده اند خوشحال اند، اما برخی دیگر زندگی با داعشی ها را دوست داشته اند و می گویند اگر بار دیگر امکان همراهی با داعشی را پیدا کنند، فرصت آن را از دست نخواهند داد.
«زنانی با گوشواره های باروتی» از سال 96 تاکنون در جشنواره های داخلی چون سینماحقیقت، مقاومت و فیلم فجر درخشیده است. از سوی دیگر کسب دیپلم افتخار جایزه ویژه هیات داوران فستیوال ملینیوم بلژیک، قرار گرفتن در میان هفت مستند شاخص هفته منتقدان فستیوال لوکارنو سوئیس، دستیابی به جایزه اصلی جشنواره بینالمللی فستیوال signes de nuit فرانسه، کاندید بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره فستیوال لایپزیگ آلمان و کسب جایزه تماشاگران فستیوال کرونوگراف مولداوی از جمله افتخارات خارجی فیلم است.
حالا این مستند قرار است امروز سیزدهم مهرماه ساعت 19 با نمایش در موزه سینما، اکران خود را در گروه هنر و تجربه هم آغاز کند تا مخاطبان خاص سینمای مستند باردیگر امکان تماشای آن روی پرده سینما را به دست آورند.
نظر شما