به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست تخصصی «بررسی راهکارهای گسترش ارتباطات فرهنگی بین نویسندگان»، صبح امروز با حضور مدیران و مسوولان فرهنگی در سرای اهل قلم خانه کتاب برگزار شد.
در این جلسه که با اجرای سیدعلی کاشفیخوانساری همراه بود، رخشانی از استان لرستان، از مسوولان برپایی همایش درخواست کرد تا به برپایی مستمر چنین نشست هایی بیندیشند.
وی به موضوعاتی چون تشکیل سامانه اینترنتی نویسندگان و آموزش اصول نویسندگی در مقاطع مختلف آموزشی اشاره کرد و گفت: بهتر است برنامههای هدفمند چاپ و نشر را مانند کشورهای دیگر در برنامههای فرهنگی مان نهادینه کنیم.
در ادامه ایرج کاظمی، دیگر نویسنده این همایش نیز به مسالی چون پیگیری وضعیت افرادی که تنها شغلشان نویسندگی است و عدالت در خرید کتاب از سوینهاد های دولتی اشاره کرد.
در ادامه محمد صالح، مولف و مسوول انجمن نویسندگان استان گلستان نیز گفت: وزارت ارشاد تا به حال 90 درصد راه را رفته است و فقط باید ده درصد باقی مانده را مدیریت کند. در حال حاضر ما 3 هزار ناشر داریم و فقط 300 ناشر به طور فعال کار میکنند.
وی افزود: در حالی که تمرکز نویسندگان در تهران است و برنامههای فرهنگی هم اغلب منحصر به پایتختند، چرا باید 500 نویسنده استان گلستان فراموش شوند؟ بهتر است در هر استان شعبهای از خانه کتاب وجود داشته باشد و ارتباط مراکز فرهنگی تهران با نویسندگان شهرستانی قوت بگیرد.
در ادامه سید محمدرضا قیاسی، نویسنده و مولف کرمانی از نبود جلسات انس و آشنایی نویسندگان با یکدیگر در شهرستانها گله کرد و به ناچیز بودن مبلغ جوایز برای نویسندگان هم اشاره کرد.
وی همچنین پرداخت همیشگی بن به جای پول به نویسنده را مسالهای غیر منطقی ارزیابی کرد و تاکید کرد که وزارت ارشاد در هر استان باید مسایل درون گروهی نویسندگان را دقیقتر بررسی کند.
محمدتقی رخشانی، ناشر و مولف سیستان و بلوچستانی که در این جلسه در کنار شجاعیصایین و کاشفیخوانساری به عنوان نماینده نویسندگان صحبت میکرد، با اشاره به مشکلات همیشگی نویسندگان توضیحاتی داد و گفت: با جمعبندی صحبتهای برخی از دوستان در این جلسه باید گفت اغلب مسایل نویسندگان ما در حوزه صدور مجوز و توزیع کتاب است؛ ضمن آنکه همه نویسندگان میدانند که نمیتوانند از راه نویسندگی امرار معاش کنند.
همچنین در این برنامه نویسندگان و ناشرانی چون یوسف سلیمانزاده از کردستان و یوسفزاده از کهکیلوییه، بر حمایت از کتابهای ارزشی تاکید کردند و نبودن مرجع قانونی برای حل مشکلات نویسندگان در شهرستانها و نیز دسترسی نداشتن نویسندگان به منابع و مراکز علمی را به عنوان برخی دیگر از مسایل آنان مطرح کردند.
پس از گفتههای این نویسندگان، کاشفیخوانساری از نویسندگان خواست تا با رد و بدل کردن اطلاعات، از احوال یکدیگر با خبر باشند و از این طریق بتوانند به صورت گروهی به مشکلاتشان رسیدگی کنند و تصور نکنند که همه کاستیها را ادارات دولتی باید حل و فصل کنند.
همچنین بهرام اسدی، نویسنده آذربایجانی نیز با اشاره به مشکلات توزیع کتاب، بر لزوم ایجاد نمایشگاههای دائمی در استانها تاکید کرد و از وزارت ارشاد درخواست کرد تا تازههای کتاب را در شهرستان مربوطه از ناشر خریداری کند؛ چرا که انتقال کتابها به تهران برای ناشران شهرستانی هزینه های سنگین تری در پی دارد.
افشار از اردبیل، محسن پویایی، از قزوین نیز از نویسندگانی بودند که مسایلی چون تاسیس کمیته تخصصی برای هدفمند کردن یارانه ها و پخش متمرکز کتاب در شهرستان ها، صدور کارت شناسایی برای مولفان و توزیع مناسب کارت الکترونیک را به عنوان برخی از پیشنهادهای خود برای متولیان فرهنگی کشورمان مطرح کردند.
مهدی الماسی نیز در ادامه این برنامه توضیح داد: قرار است این همایش با نقطه نظرات نویسندگان محترم به سمت هدف مطلوب خود حرکت کند. حمایت از کتاب های ارزشمند، طرح های فرهنگی، ایجاد سایت الکترونیکی ملی، ایجاد ناوگان ملی توزیع کتاب و امکان پخش کتاب در اسرع وقت در سراسر کشور از مسایلی است که با نهادینه شدن موجبات بهبود وضعیت معیشتی نویسندگان را فراهم می آورد.
تجار نیز پس از سخنان الماسی با اشاره به لزوم تشکیل خانه نویسندگان در هر استان تاکید کرد که قانون حذف مالیات نویسندگان اجرایی شود و نویسندگان از پرداخت مالیات معاف شوند.
وی همچنین گفت: وام های ناچیز برای نویسندگان مکفی نیست و لازم است برای آنان وامهای کلان تری تدارک دیده شود.
ابراهیم شایان، سهراب سعیدی، محمد نریمانی و محمد فردین نیز دیگر نویسندگان شرکت کننده در این نشست بودند که مسایلی چون تجهیز و فعال کردن چاپخانهها در شهرستانها و فعال سازی انجمن نویسندگان استانها و ایجاد تورهای نویسندگی و اینترنتی شدن دریافت شابک کتاب را بیان کردند.
شاهحسینی، ناشر و مولف سمنانی نیز بر اولویت قرا گرفتن ناشران بومی درنمایشگاه کتاب تاکید کرد و اینکه کتاب های بومی به شکل خاص تر و موثرتری معرفی شوند
حمیدرضا قبادی، مشاور عالی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در میان نویسندگان حضور یافته بود، پس از دعوت شدن به سخنرانی، درباره پارهای مشکلات نویسندگان و مراحل پی گیری این مشکلات سخن گفت و در ابتدا از حضور نیافتن نویسندگان تهرانی در همایش گله کرد.
وی گفت: در سه چهار سال اخیر یک سری برنامهها در معاونت فرهنگی تدوین و تنظیم شده و نمیدانم چرا تا به حال به صورت تکمیلی اجرایی نشده است.
این مدیر فرهنگی اضافه کرد: در هر حال درد آور است که هنوز ارتباط مفید با نویسندگان شهرستانی شکل نگرفته است . در حال حاضر شورای ارزشیابی هنرمندان در حال پا گرفتن است.
وی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه در حوزه های مختلف نشر پیوست قانونی معافیت مالیاتی وجود دارد، بر عملکرد ممیزان مالیاتی در دریافت غیر قانونی مالیات از فعالان کتاب و نویسندگان انتقاد کرد و از نویسندگان خواست تا صدای خود را در پرداخت غیر قانونی مالیات به گوش رسانه ها و دیگر آحاد جامعه برسانند.
قبادی در ادامه درباره مشکلات توزیع تاکید کرد:کتاب باید در شبکه های وسیع توزیع شود.
ساختارمند کردن و راهاندازی انجمن ها در شهرستان ها، عضویت در انجمن ها و تقویت فعالیت های صنفی از دیگر موارد مورد اشاره این مدیر در تسهیل حل و فصل مسایل کتاب و نویسندگی بود.
وی در ادامه گفت: باید همه رسانه ها به کمک اطلاع رسانی و نقد کتاب بیایند و نویسندگان شهرستانی مطالبات خود را در معرفی مسایل کتاب ا زصاحبان رسانه پی گیری کنند ؛ چرا که مشکلات نشر فقط با تمهیدات وزرت ارشاد قابل حل نیست.
وی همچنین با اشاره به اینکه در قانون آیین نامه حمایت از حقوق مولفان و مصنفان به سال 1348 بازمی گردد و برای امروز بسیار حداقلی است، به تدوین سند قانون برنامه پنج ساله معاونت اشاره کرد و گفت: این سند براساس پیش بینی هایی امروز اوضاع نشر و نگاه و تمرکز بر پدید آورندگان طراحی شده است.
قبادی در ادامه به بررسی پاره ای مسایل اقتصادی حوزه کتاب در مقایسه با سینما پرداخت و از مظلومیت های حوزه کتاب نسبت به حوزه های دیگر فرهنگی یاد کرد.
گفتنی است همایش نویسندگان ایران برای اولین با در نوزدهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی برپا شده است.
پایان پیام/
نظر شما