برج هایی در یک قدمی خطرناک ترین گسل قزوین

گسل شمال قزوین، یکی از خطرترین گسل ها در استان قزوین است که سکوت ۸۰۰ ساله آن، آرامش قبل از طوفان را نشان می دهد، آرامشی که موجب شده تا در نزدیکی این گسل، برج هایی بدون توجه به اصول ساخت و ساز و نکات فنی سر به فلک بکشند.

خبرگزاری شبستان- قزوین؛ زلزله یکی از حوادث طبیعی در اقصی نقاط دنیا است و ایران یکی از کشورهای زلزله خیز با گسل های فراوان است، در این بین استان قزوین یکی از استان های زلزله خیز است که وقوع زلزله هایی با خسارات جانی و مالی بسیار در مناطق بوئین زهرا و آوج دلیل بر این ادعا است.

 

استان قزوین دارای 40 گسل است که هشت گسل در شهر قزوین واقع شده و گسل شمال قزوین به طول 62 کیلومتر یکی از خطرناک ترین گسل ها در این استان است که با توجه به توسعه شهر قزوین، شاهد ساخت و سازهای فراوان در نزدیکی این گسل هستیم به طوری که در فاصله چهار کیلومتری این گسل و در منطقه پونک هر روز شاهد احداث برج ها و ساختمان های بلند مرتبه ای هستیم که در برخی از آنها اصول ساخت و ساز، بحث مقاوم سازی، استفاده از آسانسورهای استاندارد و غیره رعایت نمی شود.

 

گسل شمال قزوین  800 سال است که سابقه لرزش نداشته و در صورت فعالیت می تواند زلزله ای با قدرت 6 و نیم ریشتر ایجاد کند؛ بر اساس اعلام مراکز علمی، زلزله ای با قدرت 6 تا هفت ریشتر می تواند باعث فروریختن ساختمان هایی شود که در برابر زلزله مقاوم نیستند و در زلزله ای با این قدرت، برخی ساختمان های مقاوم هم دچار آسیب شده و تلفات انسانی هم به بار می آید.

 

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قزوین در خصوص گسل شمال قزوین و ساخت و سازهای در این محدوده گفت: نزدیک بودن به گسل، دلیلی برای خسارت بیشتر به ساختمان ها در هنگام زلزله نیست چراکه اگر ما آیین نامه 2800 (مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله) و سایر آیین نامه ها مربوطه را در ساخت و سازها رعایت کنیم، خسارت کاهش می یابد.

 

«قدرت اله مهدیخانی» عنوان کرد: حداکثر حریمی که برای ساخت و سازها در نزدیکی گسل مشخص کرده اند، یک کیلومتر است که منطقه پونک قزوین 4 کیلومتر با این گسل فاصله دارد.

 

وی با اشاره به عدم رعایت اصول ایمنی و مقاوم سازی در برخی ساختمان های بلند مرتبه در قزوین اظهار کرد: از  29 برج بلند مرتبه در قزوین، پنج مورد موفق شدند تا پایان کار دریافت کنند که پیگیر می شویم تکلیف مابقی ساختمان های بلند مرتبه هم مشخص شود.

 

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین در خصوص گسل های استان قزوین افزود: برنامه ای با دستور استاندار محترم شروع کردیم که بحث بررسی گسل های استان است که هشت گسل فعال در استان قزوین وجود دارد که گسل جنوب قزوین لرزش هایی در حدود 2 و پنج دهم ریشتر، 2 و هفت دهم ریشتر و یا کمتر و بیشتر داشته است ولی گسل شما قزوین نزدیک 800 سال است که هیچگونه فعالیتی از خود نشان نداده است.

 

وی اعلام کرد: ما در حال پایش گسل شمال قزوین هستیم به طوری که یک دستگاه لرزه نگار از طریق مرکز لرزه نگاری کشور و یک دستگاه شتاب نگار از طریق مرکز تحقیقات برای این منظور به کار گرفته شده است، همچنین از دوستان در سازمان نقشه برداری کشور دعوت کردیم که 10 روز منطقه را پایش کردند و امیدواریم حادثه تلخی در استان نداشته باشیم.

 

مهدیخانی ادامه داد: حادثه طبیعی همیشه ممکن است رخ دهد ولی ما باید همیشه آماده باشیم تا اگر اتفاقی رخ داد خسارات را به حداقل برسانیم.

 

وی تأکید کرد: اگر در ساخت و سازها آیین نامه ها را رعایت کنیم و ساخت و ساز اصولی باشد حتی در یک کیلومتری گسل و فاصله کمتر هم این ساختمان ها احداث شود، مشکلی پیش نمی آید و بیشترین خسارات ما در ساختمان ها به دلیل عدم رعایت نکات فنی است و آسیب زلزله هم به این خاطر است که ما اصول ساخت و ساز را رعایت نمی کنیم.

 

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین خاطر نشان کرد: در خصوص برج های قزوین یکسری نواقص وجود دارد که داریم بررسی کنیم و به نتایجی رسیدیم این موارد اعلام می شود، ما در این حوزه با شخص و دستگاهی تعارف نداریم و وظیفه ذاتی مدیریت بحران پیشگیری از حوادث است.

 

گسل شمال قزوین تهدیدی برای استان قزوین محسوب می شود، تهدیدی که با ساخت و سازهای غیراصولی خطر آن جدی تر شده و این خطر را می توان در شمال شهر قزوین که هر روز برج های مختلف و ساختمان های بلند مرتبه در آن احداث می شوند، بیش از پیش احساس کرد، خطری که با رعایت اصول ساخت و ساز و نظارت دقیق می تواند به بحران مبدل نشود، فقط کافی است مردم و مسئولان فراموش نکنند که زلزله خطر بزرگی است که در کمین این شهر و سرزمین است.  

 

کد خبر 844811

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha