لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان ۱۲ آبان ابلاغ می شود

ذوالقدر از ابلاغ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در ۱۲ آبان خبر داد و گفت: به دلیل تعطیلات و فشار کار مجلس، فعلا ابلاغ آن به تعویق افتاده است لذا با اقدامات صورت گرفته، مقرر شد در تاریخ ۱۲ آبان سال جاری ابلاغ شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، پدیده کودکان کار و خیابانی یکی از معضلات گریبانگیر اکثر شهرهای بزرگ در جهان معاصر است. گسترش پدیده به حدی است که جوامع توسعه یافته و در حال توسعه را به یک اندازه به خود مشغول کرده است، ایران هم از جمله کشورهایی است که با این معضل روبرو می باشد و با وجود اقدامات و اجرای طرح های مختلف هنوز نتوانسته در جمع آوری و ساماندهی این کودکان موفق باشد لذا در این خصوص با «سیده فاطمه ذوالقدر» عضو فراکسیون زنان مجلس گفتگویی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

 

چرا طرح های اجرا شده در خصوص جمع آوری و ساماندهی کودکان کار و خیابان خروجی مطلوبی ندارد و ما هم چنان شاهد این کودکان در سطح شهر هستیم؟

مشکل اینجاست که کودکان کار و خیابانی یک متولی و مسئول واحدی ندارند که صفر تا صد مسئولیت جمع آوری و ساماندهی آنها را بر عهده بگیرند لذا نبود متولی واحد باعث موازی کاری دستگاه ها شده و هر کدام از دستگاه ها وظیفه خود را به دوش دیگری انداخته و از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند. در یک دوره کوتاهی یک طرح موقتی اجرا می کنند، سپس بعد از جمع آوریشان آنها را به خانواده هایشان تحویل می دهند، ولی چون سرکرده و لیدر این کودکان ،فامیل از جمله عمو و دایی هستند بعد از اینکه آبها از آسیاب  می افتد، دو مرتبه آنها را در سطح شهر رها کرده و مجبور به کار می کنند.

راهکار حل این مشکل چیست؟

اقدامات مناسب صورت گرفته از سوی شهرداری و بهزیستی حضور  کودکان کار در خیابان ها کاهش یافته، گفت: 60 درصد کودکان کار پایتخت خارجی و برای تکدی گری به پایتخت قاچاق می شوند البته و بخشی از آنها نیز از مناطق و استان های محروم به تهران سرازیر می شوند، بی شک با برخورد امنیتی و پلیسی نمی توان معضل کودکان کار را مدیریت کرد بلکه باید با حمایت های مناسب باید نسبت به ساماندهی آنها اقدام کرد البته با تعیین تکلیف لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان می توان به کاهش حضور کودکان در خیابان ها خوشبین بود، این مساله باید به صورت ریشه ای حل شود، برخی از خانواده ها به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی و نیاز معیشتی کودکان خود را مجبور به کار کردن می کنند و با توجه به اینکه سرکرده این کودکان عمو یا دایی آنها می باشند و خانواد ها با رضایت خودشان کودکان خود را به آنها می سپارند  لذا با مشکل زیادی مواجهه نمی شوند، چون بلافاصله بعد از دستگیری سرکرده ها، توسط خانواده ها رضایت داده شده و آزاد می شوند.

 

لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در چه مرحله ای است آیا با بلاغ این لایحه مشکل این کودکان حل می شود؟

شورای نگهبان ایرادات جزئی به لایحه حمایت از کودکان گرفته بود که در نهایت با تلاش ما و همکاران برطرف شد، ولی به دلیل تعطیلات و فشار کار مجلس، فعلا ابلاغ آن به تعویق افتاده است لذا با اقدامات صورت گرفته، مقرر شد در تاریخ 12 آبان ابلاغ شود تا انشالله بتوانیم از طریق اجرای این لایحه ا عاملان کودکان کار و خیابان برخورد کنیم، همان طور که گفتیم، چون سرکرده های  این کودکان فامیل هستند و در صورت دستگیری با رضایت خانواده ها آزاد می شوند، نمی توان کاری کرد، مگر اینکه مدعی العموم ورود کند و طبق قانون، والدین این کودکان را مجازات یا جریمه کنند، امیدواریم با اجرای این لایحه بخشی از مشکلات این کودکان مرتفع شود.

 

تعدادی از این کودکان هم اتباع هستند با آنها چگونه باید برخورد شود؟

 برای کودکان اتباع هم قوانین جداگانه ای وجود دارد، طبق قوانین بین المللی آنها پناهنده محسوب شده و اجازه اخراج آنها از کشور را نداریم و باید شرایط پناهندگی را در کشور داشته باشند و کشور مربوطه هم باید اعتبار لازم را برای آموزش و زیست آنها فراهم کند.

 

برخی از کودکان کار و خیابان اوراق هویتی ندارند تکلیف آنها چیست؟

با توجه به لایحه حمایت از کودکان اگر مادران آنها ایرانی باشند، مشکلی ندارند و باید شناسایی شوند ولی اگر هیچ اوراقی نداشته باشند، جزو پناهندگان محسوب می شوند که طبق قانون بین المللی با آنها برخورد می شود در صورتی که مادر ایرانی باشد و هویت پدر نامعلوم باشد، باید طبق قانون جدید ( لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان) رسیدگی و مورد بررسی قرار گیرد، اگر هم  مشکل امنیتی نداشته باشند، می توانند برای احراز هویت اقدام کنند لذا اجرای این لایحه نقش مهمی درحل مشکلات این کودکان دارد.

 

خلاء قانونی موجود در ساماندهی کودکان کار و خیابان چیست؟

ما قانونی مبنی بر مجازات خانواده ها به دلیل کار فرزندانشان نداریم ، چون والدین به دلیل فقر اقتصادی و نیازی که دارند  کودکان خود را مجبور به کار کردن می کنند لذا نمی توانیم برخوردی داشته باشیم. ضمن اینکه تعدادی از کودکان کار توسط مافیا هدایت می شوند و در مقابل کار مبلغ اندکی به عنوان دستمزد می گیرند البته برخی نیز به صورت خانوادگی گدایی می کنند.

 

چرا اتباع خارجی به راحتی و غیر مجاز وارد کشورمان می شوند؟

دولت باید بر ورود اتباع خارجی به کشور نظارت کامل داشته باشد، وقتی وارد کشور شوند، دیگر نمی توان کاری از پیش برد و اخراج آنها بسیار سخت می شود، چون طبق قوانین پناهندگی، پناهنده محسوب می شوند.لذا لازم است مرزها برای جلوگیری از ورود غیرقانونی کودکان کار خارجی و مافیا به کشور تقویت شود.

 

سازمان بهزیستی متولی ساماندهی و رسیدگی به امور کودکان کار و پناهندگان است پس چرا در این زمینه کوتاهی می کند؟

با توجه به اینکه سازمان بهزیستی در نگهداری از کودکان کار،خیابانی و زنان سرپرست خانوار مسئولیت سنگینی بر عهده  دارد لذا در تخصیص بودجه به این سازمان با مشکلات زیادی مواجهه است به طوری که در 6 ماه اول سال فقط 37 درصد از اعتبار بهزیستی تخصیص یافته بود لذا امیدواریم هر چه زودتر بودجه این سازمان اختصاص یابد تا آنها هم با دست بازتری به جامعه هدف خود و اقشار آسیب پذیر جامعه رسیدگی کنند.

 

 

 

 

کد خبر 845234

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha