خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: در تعریف مسجد جامع گفته اند «مسجدى که براى اجتماع زيادى از اهالى آنجا ساخته شده و اختصاص به گروه خاصى يا اهالى محلهاى نداشته باشد» بر این اساس مهم ترین ویژگی چنین مسجدی، کثرت جمعیت در آن است.
موضوع مسجد جامع بیش از همه درباره مراسم معنوی اعتکاف اعتبار دارد با وجود این از دیرباز این نوع از مسجد محل رفت و آمد گروه های بیشتری از مردم بود و بر همین اساس از صبح تا شام درهای آن به روی آحاد ملت باز بود.
حجت الاسلام والمسلمین «سید حسین روحانی پور دزفولی» نماینده آیتالله العظمی حکیم در تهران در گفت و گو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه بعضی از مفاهیم مانند «مسجد جامع» قابل توسعه و تضییق هستند، اظهار کرد: به دلیل توسعه شهرها و وجود چند مسجد در یک محله، تعریف مسجد جامع نیز تغییر کرده است.
به همین دلیل است که تعداد مساجد جامع در شهرها در عصر حاضر بیشتر از گذشته است و بر همین اساس کارکردهای آنان نیز تغییر زیادی یافته است به طوری که صرفا به مسجدی که شمار زیادی از مردم در نماز جماعت و برنامه های عبادی شرکت می کنند، جامع گفته نمی شود.
مسجد جامع المهدی (عج) واقع در شهر ری، فلکه اول دولت آباد از نمونه های ممتاز چنین مساجدی است که صرفا جمعیت زیادی به آن رفت و آمد نمی کنند بلکه بسیار پر رونق و فعال است.
مهم ترین نکته درباره این مسجد، جوان گرایی آن از امام جماعت و اعضای هیات امنا تا ترکیب نمازگزاران و فعالان است و همین موضوع را می توان مهم ترین دلیل موفقیت روزافزون این مسجد در منطقه شهرری تهران دانست.
فعالیت های قرآنی بسیار در این مسجد پررونق است که برگزاری کرسی تلاوت قرآن همراه با احیای شب عاشورا با حضور قاریان ممتاز کشورمان برجسته ترین برنامه این خانه خدا در حوزه قرآنی است. برنامه ای که با استقبال خوبی از سوی مردم همراه می شود.
همه ساله جمعی از استادان و قاریان ممتاز قرآن کشورمان در ایام فاطمیه و دهه اول محرم در مسجد جامع المهدی (عج) گردهم می آیند و به تلاوت آیاتی از قرآن کریم می پردازند.
چند سالی است در مناسبت های مختلف به ویژه در ایام شهادت یا ولادت اهل بیت (ع) ایستگاه صلواتی بسیار بزرگی در فلکه اول دولت آباد برپا می شود که خدمات رسانی آن بر دوش اهالی مسجد جامع المهدی (عج) است. اهالی این مسجد در انجام این کار زیبا به توزیع چای یا شربت و کیک بسنده نمی کنند بلکه کارهای فرهنگی گسترده ای نیز انجام می دهند. برای نمونه سربندهای متبرک به نام حضرات معصومین (ع)، مهر نماز و بسته های فرهنگی میان مردم توزیع می شود. همچنین از طریق ویدئو پروژکتور تصاویر صحن متبرک حرم امیرالمومنین (ع) و آستان مقدس امام حسین (ع) در این ایستگاه برای رهگذران پخش می شود.
اهالی مسجد جامع المهدی (عج) در راستای عمل به آیات قرآن کریم و آموزه های روایی، حدود ۱۰ سال است نماز ظهر عاشورا را در ضلع شمالی فلکه اول دولت آباد برگزار می کنند تا علاوه بر نمازگزاران این مسجد، سایر گروه های مردم و سوگواران حسینی نیز از فیض نماز جماعت بهره مند شوند. امکانات لازم برای اقامه نماز همچون زیرانداز و مهر را نیز اهالی این خانه خدا تامین می کنند.
از برنامه های معرفتی دیگر این مسجد که خاص نیز محسوب می شود برگزاری اعتکاف رمضانیه ویژه نوجوانان است. این برنامه با هدف تقویت پیوند مدارس دولت آباد با مسجد جامع المهدی (عج) برگزار می شود.
کانون فرهنگی هنری مسجد جامع المهدی (عج) جزو قدیمی ترین کانون های مساجد کشور و بسیار فعال است. ارتقای سطح مطالعه و کتاب خوانی مردم یکی از اولویت های اهالی این کانون است و در همین راستا همه ساله کارگاه شعر و ادبیات برگزار می کند.
چنین کارهای علمی سبب شد چند سال پیش «رضا مهدی نژاد»، دانش آموز پایه ششم ابتدایی دبستان امام خمینی (ره) و عضو نوجوان کانون فرهنگی هنری مسجد جامع المهدی (عج) اختراع علمی خود در حوزه تولید الکتریسیته از دانه های برنج را در سطح ملی ثبت کند.
اعضای کانون فرهنگی هنری این مسجد نیز حضور پررنگی در جشنواره قرآنی «مدهامتان» دارند ضمن اینکه تبلیغ خوبی برای حضور گسترده نمازگزاران و شهروندان دولت آباد در این جشنواره از سوی این کانون انجام می گیرد.
همدلی همه پویشگران فرهنگی در مسجد جامع المهدی (عج) اعم از امام جماعت و اعضای هیات امنا، کانون فرهنگی هنری و بسیج موجب شده این مسجد موجب رونق فعالیت های دینی در منطقه دولت آباد شود. در واقع مسجد جامع المهدی (عج) به مفهوم «مسجد جامع» معنای تازه ای بخشیده به طوری که علاوه بر کثرت جمعیت، بسیاری از کارکردهای فرهنگی، هنری و علمی مساجد را نیز احیاء کرده است.
نظر شما