خبرگزاری شبستان-مازندران؛ سیل، گل و لای، چوب، سرشاخه، مدیریت بحران؛ چه کسی مقصر است؟ این سئوالی است که متعدد با وقوع سیل و باران های شدید از خود پرسیده ایم؛ سئوالی که شاید بخشی از آن از ندانم کاری های برخی از ما انسان ها در تاراج جنگل، لایروبی نامناسب رودخانه ها و انهار توسط مسئولان، نداشتن برنامه صحیح برای مدیریت بحران، دست اندازی در طبیعت و ساخت و سازهای غیر مجاز در بستر و حریم رودخانه ها و بسیاری از عوامل دیگر ناشی می شود.
و اکنون دوباره باران و دوباره سیل و دوباره مشکلاتی که از جاری شدن سیل و سیلاب گریبان گیر مازندارن شده است.
بارش باران نسبتا" شدید در مازندران از شب گذشته تاکنون، شرق تا غرب این استان پهناور را تحت تاثیر قرار داده است و در این بین شرق مازندران در بارش و جاری شدن سیل اخیر، خسارت بیشتری را متحمل شده است.
براساس آنچه «مهدی رازجویان» معاون عمرانی استاندار مازندران اعلام کرد: 2 دستگاه منزل مسکونی در گلوگاه دچار تخریب شده است؛ آب شرب 4 روستا قطع است؛ مدارس شهرستان گلوگاه تعطیل و یک بانوی سالمند روستای لمراسک گلوگاه مفقود است و این موارد تنها بخشی از پیامدهای آسیب سیل شب گذشته تاکنون در گلوگاه در کنار بسته شدن راه ارتباطی بهشهر به گلوگاه و مازندران به گلستان و سمنان است.
در حال برآورد میزان خسارت سیل هستیم/ مدیریت بحران گلوگاه در آماده باش کامل است
فرماندار گلوگاه درخصوص برآورد اولیه خسارت سیل در این شهرستان گفت: بر اساس بررسی های اولیه، خسارت بارش شدید باران و سیلاب در منطقه جلگه ای در مناطق شهری و روستایی این شهرستان فراوان است و هنوز برآورد اولیه از خسارت اعلام نشده و در حال بررسی هستیم.
« فریدون کلبادی نژاد» در این باره در گفت و گو با خبرنگار شبستان افزود: بارش های اخیر به ابنیه ، منازل مسکونی، اراضی باغی و کشاورزی، جادهها و تاسیسات خسارت زده است اما خسارت اولیه بعد از بررسی های لازم و بازدیدهای میدانی اطلاع رسانی می شود.
وی گفت: مدیریت بحران گلوگاه در مناطق مختلف شهری و روستایی در آماده باش کامل است و میزان خسارت اولیه به زودی اطلاع رسانی می شود.
در این بین در کنار همه مشکلاتی که وجود دارد؛ وجود سرشاخه ها، درخچه ها و چوب به داخل رودخانه و جاده ها از جمله مشکلاتی است که توسط جعفری خورشیدی معاون فرماندار گلوگاه و غلامرضا فخاری معاون امداد و نجات هلال احمر مازندران اعلام شده است که موجب آسیب جدی شده و شاهد شکستگی بلوار در برخی از نقاط شهرستان گلوگاه هستیم.
در حالی که هنوز تاکنون اطلاع دقیقی از میزان خسارت سیل در گلوگاه اعلام نشده است و فریدون کلبادی معاون فرماندار گلوگاه که در بازدید میدانی از خسارت سیل است؛ اطلاعات دقیق میزان خسارت را منوط به جمع بندی اطلاعات در ساعات آینده اعلام می کند، برخی از مردم و کارشناسان، وجود سرشاخه ها و درختان شکسته شده در جنگل را در این سیل بی ثاثیر نمی دانند.
وجود سرشاخه ها و درخچه ها عامل اصلی بسته شدن راه سراسری مازندران به گلستان
«محمودی» یکی از شهروندان شرق مازندران است که با اشاره به وجود تعداد زیادی از درختان و سرشاخه های افتاده در جنگل های مازندران، مسدود شدن جاده بواسطه وجود درختان و سرشاخه ها را منوط به عدم جمع آوری درختان افتاده در جنگل ها می داند.
وی با اشاره به اینکه با اجرای طرح تنفس جنگل، عملا" شاخه و درخت افتاده در جنگل جمع آوری نمی شود و اگر هم توسط مسئولان ذی ربط جمع آوری شود؛ در درازمدت است، به خبرنگار شبستان گفت: یکی از دلایل وجود این مشکل و مسدود شدن راه اصلی و سراسری مازندران به گلستان وجود سرشاخه ها و درخچه های بریده در جاده هاست که از جنگل های بالادست روانه شده است.
این شهروند مازندرانی گفت: از ساعات اولیه سیل در منطقه هستیم و امداد و کمک رسانی برای بازگشایی مسیر را با کمک نیروهای مردمی و مدیریت بحران در دستور کار داریم و وجود سرشاخه ها و درخچه ها عامل اصلی بسته شدن راه سراسری مازندران به گلستان است که باید این مورد خاص مدیریت شود.
محمودی با بیان اینکه همه ما طرح تنفس جنگل و نگهداری جنگل را قبول داریم اما اینکه مردم از هیزم ها و سرشاخه های افتاده استفاده نکنند و یک یا دو دستگاه متولی این کار شوند؛ درست نیست و پیامدی جز این نخواهد داشت که وجود این سرشاخه ها موجب سیل و خسارت فراوان تر شود.
لایروبی رودخانه و انهار و سد سرشاخه گیر، مهمترین عامل بازدارندگی سیل در بهشهر
دبیر ستاد مدیریت بحران شهرستان بهشهر هم با اعلام اینکه در سیل اخیر بهشهر، خسارت جدی در سیل نداشته است، گفت: لایروبی رودخانه و انهار و سد سرشاخه گیر، مهمترین عامل بازدارندگی سیبل در بهشهر بوده است.
«جواد داودی » در گفت و گو با خبرنگار شبستان افزود: مدیریت بحران شهرستان بهشهر از روز گذشته در آماده باش کامل است و در همان ساعات اولیه بارندگی در شب گذشته، نیروهای هلال احمر و آب منطقه ای شهرستانبا حضور شهردار بهشهر و نیروهای شهرداری وارد کار شده و کار میدانی برای مهار آبگرفتگی در دستور کار قرار گرفت.
وی با اعلام اینکه در روزها و ماه های گدذشته لایروبی انهار و رودخانه های بهشهر با قوت اجرایی شده است، اظهار کرد: لایروبی رودخانه ها و وجود سد سرشاخه گیر در بهشهر عاملی برای مهار سیلاب در منطقه است که باید از تلاش های همه نیروهای امدادی، شهرداری و ادارات خدمات رسان در این بخش تشکر کرد.
مسؤولان به معنی واقعی مدیریت بحران کنند
«طهماسبی» از دیگر شهروندان شرق مازندران هم با اشاره به سیل بهشهر در سال 90 گفت: متاسفانه سیل بهشهر که در سال 90 موجب کشته شدن تعدادی از هموطنان ما شد بواسطه وجود همین درختان و سرشاخه ها بود که البته آن زمان طرح تنفس جنگل نبود اما درختان افتاده در جنگل فراوان بود و موجب شد تا خسارات فراوانی از جمله کشته شدن همشهریان و تخریب بسیاری از منازل را داشته باشیم.
وی با اشاره به اجرای طرح مناسب ایجاد سد سرشاخه گیر در بهشهر به خبرنگار شبستان گفت: با ایجاد سد سرشاخهگیر ایمنی لازم در بهشهر ایجاد شده است و به شکر خدا در سال های اخیر با توجه به وسعت بارندگی خسارت جدی در بهشهر نداشتیم و تنها آبگرفتگی معابر که از سال های گذشته متداول است مشاهده می شود.
طهماسبی افزود: نگهداری جنگل، طبیعت و محیط زیست برای همه ما امری لازم و ضروری است و منکر این قضیه نیستیم اما نباید نگهداری جنگل موجب به خطر افتادن جان انسان ها و تخریب منازل و ابینه ها و راه ها شود.
وی گفت: امروز بسیاری از ما با جاری شدن این سیل دچار خسارت مالی و زمانی شدیم و البته یک مفقودی هم در سیل گلوگاه در روستای لمراسک داریم که وضعیت نامشخصی دارد و باید مسئولان پاسخگو باشند.
این شهروند شرق مازندران اظهار کرد: مدیریت بحران، باید در زمان بحران مدیریت کند و البته قبل از آن باید برنامه ریزی برای جلوگیری از بروز بحران وجود داشته باشد و ایمنی های لازم انجام شود تا به قول معروف با هر بارندگی تن و دلمان نلرزد و مسئولان به معنی واقعی مدیریت بحران کنند.
به راستی آیا تنفس جنگل که می تواند کمک کار ما برای حفظ جنگل باشد؛ اینچنین خسارت به بار آورده است؟ همواره از جنگل به عنوان عاملی مهم در جلوگیری و مهار سیل نام بردیم اما در سال های اخیر دیگر جنگل ها ضربه گیر مناسبی برای سیل نیستند و حتی در برخی از موارد اینچنینی از نظر مردم، ضربه اصلی سیل از جنگل و سرشاخه ها و درختان است.
نظر شما