نیازمند توجه مسئولان به بحث بودجه کتابخانه ها هستیم/ تبدیل کتابخانه ها به مراکز فرهنگی

کوهی رستمی با بیان اینکه کتابخانه های عمومی مجموعه ای برنامه محور هستند ولی این نهاد فرهنگی پیشرو و پویا نیازمند توجه بیشتر مسئولان در بحث بودجه و اعتبارات است گفت: رویکرد کلان ما تبدیل کتابخانه ها به مرکز فرهنگی هستیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «منصور کوهی رستمی» شامگاه (یکشنبه 19 آبان) در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی اظهار کرد: رسانه و کتاب عمدتا یک رسالت را دنبال می کنند و آن این است که سطح بصیرت، آگاهی و دانش مردم را افزایش می دهند.

 

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی خوزستان، سه ضلع اثرگذار در توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی را رسانه، نظام خانواده و دستگاه های دولتی دانست و افزود: نقش رسانه در توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی بسیار تاثیرگذار است.

 

وی با اشاره به اینکه کتاب و کتابخوانی در کاهش آسیب های اجتماعی بسیار موثر است تصریح کرد: کتابخانه های عمومی مجموعه ای برنامه محور هستند ولی این نهاد فرهنگی پیشرو و پویا نیازمند توجه بیشتر مسئولان در بحث بودجه و اعتبارات است.

 

کوهی رستمی با بیان اینکه دین اسلام با خواندن آغاز و در مبانی دینی بر بحث کتاب و کتابخوانی تاکید شده است اضافه کرد: در همه ادیان الهی بر خواندن و آگاهی تاکید شده و ترویج فرهنگ کتابخوانی امروزه دغدغه همه مسئولان کشور است.

 

وی به شاخص کتابخانه های عمومی استان اشاره کرد و ادامه داد: در خوزستان ۲۲۶ باب کتابخانه عمومی فعالیت می کند که از این تعداد، ۱۷۸ باب نهادی و ۴۸ کتابخانه مشارکتی هستند.

 

وی نیروی انسانی فعال جوان و تحصیلکرده و ارائه خدمات 12 ساعته به اعضا را از ویژگی های نهاد کتابخانه‌های عمومی عنوان کرد و اذعان داشت: ۴۸۸ نفر در مجموعه کتابخانه های عمومی خوزستان شاغل هستند که ۷۵ درصد آنها تحصیلات عالیه دارند.

 

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خوزستان با اشاره به اینکه هدف ما این است که کتابخانه ها را به مراکز فرهنگی و اجتماعی تبدیل کنیم یاد آور شد: در حال حاضر بیش از ۱۵۸ هزار نفر در کتابخانه های عمومی عضو فعال هستند و از خدمات این مراکز استفاده می کنند .

 

وی با بیان اینکه در استان به ازای هر ۲۱ هزار نفر یک کتابخانه فعال داریم ابراز کرد: ۹۹ هزار و 73 مترمربع فضای فیزیکی کتابخانه ای در استان وجود دارد که نشان می دهد در شاخص زیربنا به ازای هر 100 نفر خوزستانی 2 متر و 10 سانتی متر فضای کتابخانه ای داریم.

 

وی با اشاره به اینکه در کتابخانه های استان ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار نسخه کتاب موجود است و نشان می دهد به ازای هر ۱۰۰ نفر خوزستانی ۵۷ جلد کتاب داریم این این شاخص سال گذشته 54 جلد کتاب بود عنوان کرد: درصد شاخص های خوزستان از میانگین کشوری بالاتر است ولی تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.

 

کوهی رستمی با بیان اینکه ۳ درصد مردم خوزستان عضو کتابخانه های عمومی هستند‌ خاطر نشان کرد:  این ظرفیت را داریم که بتوانیم به چهار برابر جمعیت فعلی کتابخوان ها در خوزستان خدمات ارائه دهیم.

 

وی با اشاره به اینکه امسال پنج کتابخانه به کتابخانه های خوزستان اضافه شده است بیان کرد: با اضافه شدن این کتابخانه ها، 2 هزار و ۲۸۷ مترمربع به فضای کتابخانه های عمومی و ۱۰ سانتی متر به شاخص زیربنا اضافه شد.

 

مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان با بیان اینکه امسال نسبت به سال گذشته 13 هزار و ۶۸۱ عضو به کتابخانه های عمومی خوزستان اضافه شده است تاکید کرد: همه کتابخانه‌های نهادی به سیستم آنلاین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور متصل هستند.

 

وی با اشاره به اینکه در منابع کتابخانه ای، ۲ میلیون و ۳۳۹ هزار جلد کتاب در حوزه بزرگسالان و در حوزه کودک و نوجوان ۳۲۹ هزار و ۳۲۱ جلد موجود است اظهار داشت: با وجود کمتر بودن تعداد کتاب های حوزه کودک و نوجوان، میزان استقبال  و امانت و اعضای کودک و نوجوان بیشتر است.

 

کوهی رستمی با بیان اینکه 76 هزار و 305 نفر از اعضای کتابخانه های خوزستان را مردان و 82 هزار و 94 نفر را بانوان تشکیل می دهد گفت: بیش از 104 هزار از اعضای کتابخانه ها در گروه سنی یک تا 20 سال هستند که از دلایل آن راه اندازی بخش کودک و نوجوان و برگزاری کارگاه های آموزشی قصه گویی در کتابخانه ها است.

 

وی با اشاره به اینکه توجه به گروه های خاص جامعه همچون ناشنوایان و نابینایان از سیاست های کتابخانه های عمومی خوزستان است افزود: ۶۳۷ نابینا عضو کتابخانه های عمومی خوزستان هستند و ۱۲ هزار کتاب گویا در کتابخانه مرکزی اهواز موجود است، همچنین چاپگر بریل توسط یک خیر و بخش تولید کتاب گویا در کتابخانه مرکزی خوزستان راه اندازی شده است.

 

وی با بیان اینکه در هفت ماهه نخست امسال بیشترین کتاب هایی که مردم خوزستان به امانت گرفتند به ترتیب در حوزه ادبیات، دین و کتب دینی، تاریخ و جغرافیا و علوم اجتماعی است اضافه کرد: پر امانت ترین کتابخانه های استان به ترتیب کتابخانه مرکزی اهواز، کتابخانه فجر شوش، شهید رجایی اهواز، شهید مفتح ایذه و علامه طباطبایی بهبهانی است.

 

مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان با اشاره به اینکه در هفت ماهه نخست امسال 95 هزار و 783 جلد کتاب به کتابخانه های عمومی خوزستان اضافه شد تصریح کرد: هیچ برنامه‌ریزی جهت استفاده از ظرفیت مردمی برای اهدای کتاب نداشته ایم ولی از ابتدای امسال تاکنون حدود 20 هزار جلد کتاب از سوی مردم استان به کتابخانه ها اهدا شده است.

 

وی توسعه زیرساخت های موجود با تاکید بر عدالت اجتماعی و احداث کتابخانه ها در مناطق محروم و کم برخوردار را از راهبردهای کتابخانه های عمومی عنوان کرد و ادامه داد: در این راستا سال گذشته تا امسال پنج افتتاح شده که همه در مناطق محروم و کمتر برخوردار بودند.

 

وی با بیان اینکه در هفته کتاب نیز چهار کتابخانه جدید در مناطق محروم و روستایی شهرهای کارون، رامهرمز، حمیدیه و گتوند افتتاح می شود ابراز کرد: ۲ کتابخانه هم در شادگان و گتوند صددرصد ساخته شده اند و تنها تجهیزات آنها مانده است.

 

کوهی رستمی به برنامه های هفته کتاب و کتابخوانی در استان اشاره کرد و اذعان داشت: امسال ۹۷۸ برنامه کتاب محور در هفته کتاب در خوزستان برگزار می شود؛ همچنین در هفت ماهه نخست امسال بیش از سه هزار برنامه کتاب محور در کتابخانه های عمومی اجرا شده که یکی از دلایل افزایش اعضای کتابخانه های استان اجرای همین برنامه ها است.

 

وی زنگ کتاب و کتابخوانی در مدارس استان، برپایی نمایشگاه کتاب در کتابخانه مرکزی اهواز، جشن امضای و نشست تخصصی و جشن امضا با حضور هوشنگ مرادی کرمانی، عضویت رایگان در کتابخانه های استان در روز 25 آبان، اجرای نمایشنامه خوانی در کتابخانه ها و ... را از جمله برنامه های هفته کتاب و کتابخوانی دانست.

 

مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان با بیان اینکه در موضوع سیلاب یکی از فعال ترین دستگاه ها در اجرای برنامه های فرهنگی بودیم یاد آور شد: همایش علمی کارکردهای اجتماعی کتابخانه های عمومی فروردین ماه سال آینده به میزبانی استان خوزستان برگزار می شود.

 

کد خبر 852717

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha