ديابت، بزرگ‌ ترين اپيدمي قرن/ نقش موثر خانواده در پیشگیری، شناسایی و کنترل دیابت

امروزه مهم‌ترین علل مرگ و میر و ناتوانی، ۴ گروه بیماری غیرواگیر، شامل بیماری‌های قلبی‌عروقی، سرطان ها، بیماری‌های مزمن تنفسی و دیابت، هستند که بروز آن ها بار سنگینی به خانواده‌ها، جوامع و دولت‌ها تحمیل می‌کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان یادداشت علیرضا رییسی  معاون بهداشت وزارت بهداشت به مناسبت هفته ملی دیابت به شرح ذیل است:

 

این چهار گروه بیماری سالانه موجب 35 میلیون مرگ (60 درصد موارد مرگ) در جهان می شوند که 80 درصد آنها در کشورهای با درآمد پایین و متوسط رخ می‌دهد. از بين اين بيماري‌ها ديابت به عنوان بزرگ‌ ترين اپيدمي قرن، بيشترين افزايش شیوع را در كل جهان دارد. اگر چه تعداد بیماران در همه کشورهای جهان در حال افزایش است، اما عمده مبتلایان در کشورهای درحال توسعه زندگی می کنند و بیشترین میزان افزایش در شیوع بیماری در آفریقا و خاورمیانه است. براساس برآورد فدراسیون بین المللی دیابت در حال حاضر بیش از 425 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند و برآورد می شود، تعداد بیماران طی بیست و پنج سال آینده از مرز 629 میلیون نفر بگذرد. تعداد سالمندان دیابتی که اکنون یک چهارم بیماران را تشکیل می دهند، (98 میلیون نفر) با دو برابر افزایش، (191 میلیون نفر) در سال 2045 یک سوم مبتلایان را شامل خواهند شد. افزایش نسبت سالمندان دیابتی به معنی افزایش بسیار چشمگیر هزینه های درمانی دیابت خواهد بود.

نتایج آخرین پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در کشور نشان می دهد که 10 الی 12 درصد بزرگسالان کشور به دیابت مبتلا هستند. این رقم در بعضی از استان های کشور به 16درصد نیز می رسد. براساس نتایج این پیمایش، حدود یک چهارم از بیماران دیابتی از بیماری خود اطلاعی ندارند و فقط حدود 50 درصد بیماران دیابتی تحت درمان قرار دارند. این بیماری و عوارض جدی آن مانند حوادث قلبی-عروقی، نارسایی کلیوی، اختلال اعصاب محیطی، زخم پای دیابتی و قطع عضو، عوارض چشمی و سایر عوارض این بیماری هزینه های زیادی به مبتلایان، خانواده آنها و نظام سلامت در کشور تحمیل می کند.

خوشبختانه دیابت نوع 2 قابل پیشگیری است و اصلاح شیوه زندگی شامل رعایت رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت بدتی کافی و منظم، راهکار پیشگیری از دیابت است.

28 سال است که در سراسر جهان روز 14 نوامبر برابر با 23 آبان ماه، روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. علت انتخاب 14 نوامبر (23 آبان) به عنوان روز جهاني ديابت به مناسبت سالروز تولد فردريك بانتينگ (كاشف انسولين) است. هدف از برگزاری این روز، شناساندن دیابت و تشویق وترغیب جامعه جهانی به پیشگیری و مراقبت از این پدیده روز افزون است.

برنامه هاي راديویی و تلويزيونی، رخدادهای ورزشی، غربالگری رايگان براي تشخيص ابتلا به ديابت و عوارض آن، گردهمايي های عمومي، انتشار پوستر و پمفلت، برگزاري كارگاه هاي ديابت، ‌كنفرانس هاي خبري، چاپ مقالات در روزنامه ها و مجلات و فعاليت هاي مختلف ديگر برای كودكان و نوجوانان، از جمله برنامه های مهمی است که در اين روز اجرا مي شود.

شعار امسال روز جهانی دیابت نیز همچون سال گذشته با تمرکز و محوریت "خانواده" انتخاب شده که بر ترویج نقش خانواده در مدیریت، مراقبت، پیشگیری و آموزش در زمینه دیابت تاکید دارد.

از آنجایی که بخش عمده‌ای از مراقبت از بیماران دیابتی در منزل و در داخل محیط خانواده انجام می‌‌شود، این نهاد می‌تواند نقش چشمگیری در کنترل مناسب قند خون داشته باشد. حمایت خانواده سبب بهبود کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می‌شود. لذا پیشنهاد می‌ شود، اعضای خانواده بیماران دیابتی به عنوان عضوی از تیم درمان در برنامه درمانی این بیماران مشارکت داده شوند.

در واقع با ديابت، تغييرات زيادي در ابعاد زندگي ايجاد مي شود كه بدون حمايت خانواده و جامعه کنترل آن دشوار است. خانواده ها در پیشگیری، شناسایی به موقع، مراقبت و کنترل بیماری دیابت نقش مهمی دارند.

ابتلای یک نفر در خانواده به دیابت به معنای در معرض خطر بودن سایر اعضای آن خانواده نیز هست. مصرف غذاهای سالم در کنار خانواده و پرداختن به فعالیت های ورزشی در کنار هم، باعث جلوگیری از دیابت نوع 2 می شود. اگر یک نفر در خانواده مبتلا به دیابت باشد، سایر اعضای خانواده هم باید علائم هشدار دهنده دیابت را بیاموزند و یاد بگیرند که در مواقع بحرانی همچون حملات افت قند خون چه اقدامی انجام دهند.

خودمراقبتي روندي پويا و موثر برای کنترل عوارض بيماری ديابت تيپ 2 است که بايد با همکاری و حمایت تمام افراد خانواده  انجام گیرد. خانواده ها باید در فضایی زندگی کنند که "سالم" باشد و شیوه زندگی سالمی در پیش گیرند تا بدین وسیله بتوانند از دیابت نوع 2 جلوگیری کنند.



                                                                                                                                                      دکتر علیرضا رییسی

                                                                                                                                                معاون بهداشت وزارت بهداشت

کد خبر 853454

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha