به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، مراسم افتتاحیه «پنجمین کنگره بینالمللی علوم انسانی ـ اسلامی» صبح امروز (یکشنبه، 3 آذرماه) با حضور آیتالله ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، غلامعلی حداد عادل، حجتالاسلام رضا غلامی و دیگر اساتید علوم انسانی در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
بر پایه این گزارش، حجت الاسلام «سعید رضا عاملی» در این آئین با بیان اینکه علوم انسانی اسلامی پاسخ به نیازی است که ما در حوزه علم جامع داریم، اظهار کرد: بسیاری اذعان کرده اند که محصول علم جدید منجر به آرامش بشر نشده است و پیامدهایی که در عرصه علم و نظام های حکمرانی ایجاد شده، شرایط خوبی را ایجاد نکرده اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: انسان امروز گرفتار یک خواب ناآرام شده است و دلیل این ناآرامی آن است که نمی تواند خودش را دریافت کند. حال سوال آن است که ما چطور می توانیم در چنین شرایطی از علوم انسانی اسلامی صحبت کنیم؟
وی تاکید کرد: می توان در دو ساحت از این علوم بحث کرد. یک ساحت به هستی شناسی بر می گردد و ساحت دیگر آنکه ما چه مسیری را برای زندگی کردن از این ساحت پیش رو داریم. برخی تفکیک می کنند و می گویند در مقام هستی شناختی یک علم داریم، به یک عبارت حقیقت واقعیت را انعکاس می دهد اما در مقام برنامه ریزی و سیاست گذاری نظام ارزشی است که اهمیت پیدا می کند. ما در هستی شناسی و در فرآیند دریافت خود از هستی نیازمند به این نظام ارزشی هستیم.
حجت الاسلام عاملی ادامه داد: علوم تجربی در بنیان خودش ابطال پذیری را به عنوان اصل قرار داده است و از آن زمان که به علم آزمون شده دست می یابد، ابطال پذیری گرفتاری ای را برای این علوم ایجاد کرده است.
وی تاکید کرد: در موازات رویکرد توجه به حقیقت هستی پارادایم شیفت دیگری تحت عنوان دانش یکپارچه ایجاد شده و شامل دانشی است که به حکمت قدیم بر می گردد. ما حکمایی داشتیم که علوم مختلف را می دانستند و دانش یکپارچه بر این معنا متمرکز بود که دانش یک پیکره دارد. ذیل دانش یکپارچه رویکرد بین رشته ای و فرارشته ای بین موضوعات ایجاد شده است مثل مهندسی اجتماعی، اقتصاد سیاسی، پزشکی اجتماعی و ... .
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: این ترکیب ها محصول ناتوانی در حوزه های رشته ای است و اذعان به این مهم است که باید نگاهی چند رشته ای به پدیده ها داشته باشیم. به وجود آمدن جهان مجازی عرصه دوتایی ها را فراهم کرد. جهان مجازی جهان دومی را ایجاد کرد که به لحاظ معماری با جهان اول تفاوت دارد. جهان اول جهان مکان مبنا و جغرافیایی محور است، و تبدیل امر آنالوگ به امر رقومی اتفاقی بود که افتاد. این امر دامنه و گستره جهان ریاضیات را در عینیت جهان دوم فراهم ساخت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: در این جهان پویایی بالایی وجود دارد. عرصه بزرگتری برای نوآوری ها در جهان دوم فراهم شده است. به وجود آمدن جهان مجازی ضرورت نگاه چند رشته ای و بین رشته ای را افزایش داده است.
وی خاطرنشان کرد: علوم انسانی اسلامی علومی است که باید بتواند به مجموعه حقایق هستی توجه کند. رمزگشایی از رمزهای هستی ما را به علم یکپارچه می رساند، پس در فهم هستی نیازمند نگرش اسلامی هستیم و در نوع استفاده از هستی نیازمند قواعد اسلامی و زمانی که از این سرمایه استفاده نمی کنیم، نتیجه می شود این شرایط آشفته که حاصل اش از بین رفتن تعادل در علم است.
نظر شما