به گزارش خبرنگار شبستان، بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در آیین پایانی چهارمین دوره جایزه «جلال» گفت: این دوره از جایزه جلال را دارای چند ویژگی متمایزکننده نسبت به دورههای گذشته دانست و گفت: این ویژگیها از تجربیاتی بود که در سه دوره گذشته کسب کردیم و نزدیکی این جایزه به هفته کتاب سبب شد تا جلوهای از شعار این هفته، «یادگار ماندگار» تجلی یابد.
وی ادامه داد: امسال در بحث اهدای جوایز و بررسی آثار، اعتنایی ویژه به بحث مقاومت و پایداری کشورهای مسلمان شده است؛ هم برای کسانی که برنده شدهاند و هم کسانی که آثارشان به مراتب بالایی رسیده است.
دری دیگر ویژگی این جایزه را حضور آثاری در مواجهه با استعمار غرب و آمریکا عنوان کرد و افزود: بنیان جایزه جلال بر این اساس است و ما در این جایزه به آثاری که با نگاه اسلامی- اعتقادی نوشته شدهاند توجه ویژهای کردهایم.
توجه به حوزه تمدنی به ویژه فرهنگ و تمدن اسلامی و اعتنا به تولید فکر ادبی با مایههای اسلامی و روحیه و تفکر بسیجی ویژگیهای دیگری بود که دری مشخصه بعضی از آثار این دوره از جایزه جلال خواند.
وی درخواست کرد سختگیریهایی شود تا کتابهایی که این جایزه را میگیرند الگویی برای فرهنگ مکتوب ما باشند. همچنین یکی دیگر از تفاوتهایی که دری به آن اشاره کرد، برگزیده و شایسته تقدیر شناخته شدن آثاری در همه بخشها بود.
او ادامه داد: اهدای این جوایز همیشه با تاخیر مواجه میشد، اما بنا بر درخواست شورای عالی انقلاب فرهنگی، ما امسال دقت و تاکید کردیم تا جایزه جلال را در روز تولدش برگزار کنیم.
بهمن دری با طرح این پرسش که چگونه با جلال مواجه میشویم، گفت: از آنجا که تمامی آثار جلال را مطالعه کردهام میتوانم ادعا کنم دو ویژگی جلال او را نسبت به همدورهایها و نسبت به نویسندگان سالهای پیش و پس از او متمایز میکند یعنی جلال نسبت به نویسندگان پیش از خود همچون جمالزاده، هدایت و چوبک و همچنین نسبت به بهرنگی، گلشیری، گلستان و براهنی متفاوت است.
وی ادامه داد: جلال حتی در بدترین دوران زندگیاش گرایش جدی به مذهب داشته و هم دفاع از نمادهای اسلامی در گفتار و رفتار او دیده میشده است، به طوری که علاقهمندی برای برجسته کردن سنتهای دینی در آثار او اصالت دارد.
دری همچنین افزود: از سوی دیگر باید به گرایش جلال نسبت به روحانیت مترقی به ویژه روحانیون انقلابی اشاره کرد که شواهدی در اینباره وجود دارد و رهبر انقلاب نیز در خاطرات خود به موضوع اشاراتی دارند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود گفت: باید شرایط و اقتضائات دوره جلال هم مورد توجه قرار گیرد و ما نباید در جلال متوقف شویم. جلال و جایزه او نماد و مدلی برای نویسندگان ما است که با هوشیاری، جسارت و علاقهمندی به آموزههای دینی با افرادی همچون او آشنا شوند.
وی تصریح کرد: معتقدم در حال حاضر نیز در ایران چند جلال دیگر داریم و نباید در حد جلال متوقف شویم که اگر متوقف شویم بازنده بودهایم چرا که هدف از برگزاری جایزه جلال این است که راه جلال با اهدافی که نویسندگان مؤمن و متعهد ما در انقلاب رقم زدند درهم آمیخته و پیگیری شود.
دری در پایان گفت: امیدوارم برگزاری این جشنواره به پدید آمدن آثار فاخر در حوزه ادبیات تاریخ و مستندنگاری بیانجامد.
پایان پیام/
نظر شما