به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور همسو با کارویژه ها و رسالت خود در راستای ارتقای فرهنگی و هنری اهالی مسجد و دیگر اقشار جامعه، از شهریور ماه سال جاری اقدام به اجرای پویش مردمی «شنبه های کتاب» در مساجد سراسر کشور کرده است. به منظور بررسی روند اجرای این پویش با «سعید سعادتی»، معاون فرهنگی و هنری این ستاد گفت وگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
پویش مردمی «شنبه های کتاب» با چه اهداف و اولویت سنجی هایی در دستور کار قرار گرفته و در مساجد کشور اجرا می شود؟
نگاه ما در گذشته نسبت به کتابخانه های مساجد بر توسعه زیرساخت ها و تجهیز فیزیکی آنها متمرکز بود اما با تغییر رویکردها، اکنون نگاه نرم افزاری و مغزافزاری نیز نسبت به این مقوله داریم و درصدد ارتقای نیروی انسانی در حوزه کتابخوانی هستیم چراکه ما نویسنده حرفه ای بسیار داریم اما کتابخوان حرفه ای یا نداریم یا تعدادشان معدود است.
از این رو، طرح «شنبه های کتاب» با بخش های متنوع همچون نذر کتاب، قلّک کتاب و ... در دست اجرا قرار گرفته است تا در نسل امروز برای عضویت در کتابخانه های مسجدی و افزایش سرانه مطالعه انگیزه لازم ایجاد شود.
لذا در پی تولید محتوا و برنامه ریزی هستیم تا برای شبکه انسانی کتابخانه ها از نظر محتوا، آموزش و ... برنامه ریزی داشته باشیم و اینطور نباشد که کتابخانه ها را تجهیز کنیم اما آنها خالی از کتابخوان باشند.
یعنی تربیت کتابخوان حرفه ای از اهداف کلان اجرای این طرح است؟
بله، ترویج فرهنگ مطالعه، رونق بخشیدن به کتابخانه های مساجد، احیای نقش کتابخانه های مساجد در اعتلای فرهنگ عمومی، تعیین روش صحیح کتابخوانی متناسب با نیازها و خلاءهای فکری و اندیشه ای جامعه و ... از اهداف پیش بینی شده در اجرای این پویش است.
می کوشیم تا با این طرح کتابخوان حرفه ای تربیت کنیم؛ علاوه بر این، تقویت فعالیت های خودجوش کتابداران و فعالان عرصه کتابخوانی در مساجد نیز در این پویش مردمی دنبال می شود.
چه تقویم زمانی و چه تعداد مسجد برای اجرای این طرح و بررسی آثار و برکات آن پیش بینی شده است؟
اجرای پویش مردمی «شنبه های کتاب» از یکم شهریور ماه سال جاری آغاز شده و تا اول شهریور ماه سال 99 ادامه می یابد. به طور کلی هفت هزار و 183 کتابخانه مسجدی شامل چهار هزار و 388 کتابخانه شهری و دو هزار و 797 کتابخانه روستایی مجری این طرح هستند.
طرح «شنبه های کتاب» شامل چه مراحلی می شود؟
این طرح سه مرحله دارد: اول انتخاب کتاب بر اساس نیازها و اولویت های مسجد و کتابخانه مسجدی که از طریق نخبگان و فعالان کتاب و کتابخوانی و یا امام جماعت انجام می شود. مرحله دوم معرفی کتاب است که هر هفته شنبه ها بعد از نماز مغرب و عشاء یا بین دو نماز صورت می گیرد بدین طریق که گزیده ای از کتاب منتخب توسط امام جماعت یا یکی از اعضای کتابخانه مسجد قرائت و در معرفی، نام کتاب، نام مولف، نام ناشر، موضوع کتاب و ... بیان می شود. مرحله سوم انس با کتاب است که با تشکیل حلقه های مطالعاتی دنبال می شود. در این حلقه ها نقد کتاب، تبادل کتاب، نذر کتاب و اجرای طرح قلّک کتاب انجام می شود بدین صورت که هزینه های خرید کتاب تامین می شود.
اجرای طرح و پیمودن این مراحل به صورت مستمر در طول ایام هفته انجام می شود و گزارش کار در سامانه بچه های مسجد انعکاس می یابد. به طور کلی 10 هفته و برای هر هفته 50 امتیاز در این طرح پیش بینی شده تا هر کانون مجری بتواند 500 امتیاز آن را برای ثبت در طرح ملی «فهما(پایتخت فرهنگی هنری مساجد ایران» کسب کند.
چه شیوه ای برای ارائه گزارش از اجرای پویش و ثبت آن پیش بینی شده است؟
کتابخانه ها و کانون های مجری می توانند فایل پیوست تصاویر و ... را از طریق کانال اطلاع رسانی «شنبه های کتاب»، فعال در پیام رسان «گپ» منعکس کنند.
در هر ماه از پنج کانون و کتابخانه برتر در اجرای پویش تقدیر شده و در پایان یک ساله آن نیز از پنج کانون برتر در این حوزه تقدیر به عمل می آید. پس از اتمام اجرای پویش در شهریور ماه 99 از سه استان فعال که امتیاز بیشتر را کسب کرده اند، تقدیر می شود.
شیوه انتخاب کتاب ها در این طرح چه کیفیتی دارد؟
کتاب ها بر اساس نیاز محلات و مساجد انتخاب می شوند و در گزینش و معرفی مختار هستند، به عبارت بهتر محدودیتی در این باره اعمال نشده و با توجه به نیاز محله و ذائقه مخاطب که بیشتر بر گروه سنی کودک، نوجوان و جوان متمرکز است، کتاب ها انتخاب و معرفی می شوند.
خوشبختانه استقبال مردم از اجرای طرح بالا است در کانال پیام رسان طرح، اطلاعات و نتیجه این استقبال ها منعکس می شود.
نظر شما