منتظر ارایه لایحه ساماندهی مساجد بین راهی به مجلس هستیم

حجت الاسلام طاهری با اشاره به اینکه مجلس منتظر ارایه لایحه ساماندهی مساجد بین راهی از سوی دولت است، گفت: در بودجه سال 90 ردیف خاصی به مساجد اختصاص می یابد.

 

خبرگزاری شبستان: طی سال های اخیر طرح هایی در کمیسیون فرهنگی مجلس درباره ساماندهی مساجد بین راهی و خانه های عالم در روستاها و غیره مطرح شد که برای اطلاع از روند این طرح ها و سایر اقدامات مجلس شورای اسلامی در حوزه مساجد با حجت الاسلام دکتر سیدعلی طاهری، نماینده مردم گرگان و عضو کمسیون فرهنگی مجلس گفتگو کردیم تا از فعالیت های مجلس در حوزه مساجد و مباحث فرهنگی مطلع شویم.

 

- حجت الاسلام طاهری کمیسیون فرهنگی مجلس در طول سال های اخیر طرح هایی را در حوزه مساجد در دستور کار داشت. این طرح ها در حال حاضر در چه وضعیتی است و به نتیجه ای رسیده است یا نه؟
از ابتدای تشکیل مجلس هشتم سه طرح اصلی و ریشه ای در حوزه مساجد در کمسیون فرهنگی پیگیری شده است. یکی از آنها مربوط به نبود مساجد کافی و آبرومند با فواصل مناسب در راه های کشور است که دلیل آن نیز نبودن متولی معین برای این دسته از مساجد بود. کاری که در این حوزه در کمسیون فرهنگی انجام شده و در مراحل پایانی خود قرار دارد این است که با جلسه مشترکی که با سازمان حمل ونقل جاده ای و وزارت راه و شهر سازی برگزار شد، مقرر شد سازمانی در داخل وزارت راه به عنوان مسئول نمازخانه ها و مساجد بین راهی تشکیل شود. در حال حاضر لایحه آن توسط این وزراتخانه تنظیم شده و منتظر ارائه آن از طرف دولت برای طرح در صحن علنی هستیم. با تصویب این طرح، وزارت راه متولی ساخت مساجد در فواصل مناسب بین راهی و اداره آنها می شود.


از طرف دیگر با وجود اینکه از ابتدای تشکیل دولت آقای احمدی نژاد توجه خاصی به بودجه مساجد شده است با این حال مساجد بعضا با مشکلات مالی مواجه هستند و کمسیون فرهنگی نیز ضمن اینکه در پی افزایش بودجه اختصاص یافته به مساجد است، در خصوص اختصاص ردیف خاص در بودجه سال 1390 برای مساجد اقدام کرده است.


سومین اقدامی که انجام گرفته است، موضوع خانه عالم روستاها است. روحانیونی که به عنوان مبلُغ به روستاها اعزام می شوند بدلیل نبود محل مناسب برای سکونت نمی توانند اقامت دائمی داشته باشند. در حال حاضر مجلس و دولت طرحی را به منظور ساخت خانه عالم پیگیری می کنند. به عنوان مثال در استان گلستان بسیاری از روستاها دارای خانه عالم شده اند و از برکات حضور دائمی عالم بهره مند هستند.

 

- علاوه بر اقداماتی که در حوزه توسعه فضاها و بودجه مساجد به آنها اشاره کردید، چه تصمیم ها و اقداماتی در زمینه فعال تر کردن مساجد از بعد فرهنگی و جذب بیشتر جوانان صورت گرفته است؟
در سال های اخیر سازمان اوقاف و امور خیریه، ساماندهی مساجد از نظر امام جماعت و هیئت امنا را پیگیری می کند. البته بحث تربیت روحانی جزو برنامه هایی است که در حوزه های علمیه برنامه ریزی می شود. بنابراین یکی از برنامه هایی که در کمسیون فرهنگی پیگیر آن بودیم، طرح سازمان ملی تبلیغ بود که به دلیل ناآشنایی نمایندگان با موضوع، نتوانست در صحن علنی رای مثبت بگیرد. در صورتی که این طرح به تصویب می رسید تمام سازمان های فعال در زمینه تربیت مبلغین تحت یک سازمان با سازو کار منظم و متولی مشخص تجمیع می شدند تا دیگر شاهد تداخل فعالیت ها در امور تبلیغی و مساجد که گاها بین سازمان های مسئول دیده می شود، نبودیم. همچنین، حوزه علمیه طرحی را با عنوان سفیران هدایت آغاز کرده است که بر اساس آن طی یک دوره پنج ساله روحانی برای امور تبلیغی تحویل جامعه شود.


با توجه به تبلیغات و هجمه فرهنگی دشمن، حضور قشر جوان در مساجد چشمگیر است البته شاید بصورت موردی بدلیل عدم شناخت کافی امام جماعت و هیات امنا از جوانان و روحیات این قشر، مشکلاتی وجود داشته باشد و در بعضی از مساجد حضور جوانان کمرنگ باشد اما بطور کلی در سراسر کشور حضور جوانان در مراسمی مثل اعتکاف، شب های قدر و دهه محرم با ظاهر و تیپ های مختلف، واقعا پررنگ است که نشان دهنده دل های پاک و ریشه های مذهبی جوانان و خانواده ها است.


- کمسیون فرهنگی در مباحث مختلف فرهنگی چون اخلاق اجتماعی، نحوه پوشش و مانند آن چه برنامه هایی را دنبال کرده است و یا در دست اقدام دارد؟
دو مرکز تصمیم گیر در زمینه مسائل فرهنگی در کشور داریم، یکی شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگری کمسیون فرهنگی مجلس. در موضوع مربوط به حجاب، مجلس هشتم ورود خوبی داشته است. مجلس هفتم مصوبه ای تحت عنوان قانون حجاب و عفاف داشت که به دولت هشتم ابلاغ شد اما اجرا نشد. طی سه سال اول دولت نهم نیز مسئولیت اجرای این قانون را وزارت ارشاد بر عهده داشت. اما در اواخر دولت نهم که مصادف با مجلس هشتم بود از آنجائیکه بخش سلبی یا نیروی انتطامی در اختیار وزارت کشور است مسئولیت آن به وزارت کشور واگذار شد.


اما اوایل دولت دهم وزارت کشور درگیر مسائل پس از انتخابات سال 88 بود و توجه چندانی به این طرح نشد و موجب شد تا جمعی از نمایندگان روحانی و بانوان مجلس و تعداد دیگری از نمایندگان اقدام به طرح سوال از وزیر کشور کنیم. این امر موجب شد این وزارت خانه جدی تر به این طرح بپردازد و از 200 نفر از کارشناسان دستگاه های مختلف از جمله کمسیون فرهنگی دعوت کرد. حاصل جلسات این جمع این بود که چند ماه قبل وزیر کشور دستورالعمل جدیدی در مورد حجاب و عفاف در سراسر کشور صادر کرد که متناسب با هر دستگاه وظائفی برای آن گنجانده شده است.


یکی از نکاتی که در این دستورالعمل تاکید شده بود این است که دولت بر دستگاه های خودش نظارت داشته باشد. به عنوان مثال مدیر کل آموزش و پرورش مازندران به تمام مدیران آموزش و پرورش استان ابلاغ کرده بود که همه کارکنان و معلمان آموزش و پرورش باید علاوه بر ساعات اداری در خارج از این ساعت نیز حجاب اسلامی را رعایت کنند تا از این جهت دوگانگی در جامعه دیده نشود. هرچند ممکن است که این طرح در عمل اجرا نشده باشد اما همین ابلاغ آن اثر بازدارنده داشت.


- بطور کلی دیدگاه شخص شما این است که تنها اقدامات سلبی و قهری کافی است و یا اینکه باید در کنار آن اقدامات فرهنگی نیز صورت گیرد؟
قطعا همینطور است. مثلا چند سالی است که در وزارت ارشاد شورایی تحت عنوان شورای عالی مد و لباس شکل گرفته است تا پاسخ گوی نیاز جامعه به مد و طرح های جدید باشد که کمسیون فرهنگی نیز در آن نماینده دارد و باید از طرح های تصویب شده حمایت صورت بگیرد. برخورد قهری باید تنها به عنوان آخرین راهکار و در برخورد با موارد ابتذال که بصورت سازمان دهی شده هستند انجام شود ولی اگر بدلیل غفلت دستگاه های مسئول و خانواده ها، بد حجابی به امر عادی تبدیل شده باشد، برخورد سلبی نباید انجام شود. در مورد سایر مسائل از جمله ماهواره ها نیز دیدگاه کمسیون فرهنگی بر این است که اقدامات سلبی و فرهنگی همزمان انجام شود.


در مجموع مباحث فرهنگی نیازمند همدلی مردم، دولت و مسئولین است تا یک همت و اراده ملی برای رفع مشکلات به وجود آمده ایجاد شود. البته به این معنی نیست که وضعیت فرهنگی کشور اسفبار است اما شایسته کشور امام زمانی (عج) نیست.

پایان پیام/

 

کد خبر 86415

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha