هیئت نباید سبب بیگانگی جوان با مسجد شود/ رونق جلسات قرآنی کارکردهای مسجد را ارتقا می‌دهد

سلیمی با بیان‌اینکه هیئات مذهبی باید سبب رونق حضور مردم در مساجد شوند، گفت: ایجاد هیئت نباید سبب بیگانگی جوان با مسجد شود. اگر کارکردهای مساجد تعریف و احیاء شود، جلسات قرآنی نیز به عنوان یکی از این کارکردها رونق می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، براي جذب جوانان به مساجد و شركت آنها در برنامه‌های فرهنگي مسجدی شيوه‌ها و عوامل مختلفی وجود دارد، امام جماعت، نظافت مسجد، امکانات فرهنگی و ورزشی و تصميم‌گيري متمركز از جمله عوامل رونق مساجد است. امروز بسیاری از مساجد به دلیل موانع و مشکلاتی که با  آن روبرو هستند، نتوانسته اند حضور مردم بویژه جوانان را در مساجد رونق ببخشند، که نیاز است از سوی متولیان مساجد برای رفع این مشکلات تلاش شود. به منظور بررسی مشکلات و چالش هایی که مساجد با آن روبرو هستند، با «عباس سلیمی»، معاون فرهنگی و امور زائران آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و خادم القرآن کریم گفت و گویی ترتیب دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:

 

موانع و چالش هایی که موجب کم رونقی مساجد در ابعاد مختلف از جمله برپایی جلسات قرآنی می شود، به چه عواملی بازمی گردد؟

 

تا زمانی که اهمیت و قداست مساجد را که به تعبیر امام خمینی(ره) سنگر دفاع از ارزش ها، استقلال و هویت است، به درستی معرفی نکنیم، نمی توان انتظار داشت که در این زمینه موفق عمل کنیم. بسیاری از ائمه جماعات و روحانیون زحماتی بسیاری برای رونق مساجد کشیده اند، اما این سوال مطرح است که بعد از گذشت سالیان متمادی چرا نتوانستیم در جذب جوانان و نوجوانان به مساجد و نیز فعالیت های قرآنی مسجد موفق عمل کنیم.

 

به نظر من این مهم نیازمند یک عزم همگانی است، علاوه بر امام جماعت به عنوان مدیر طبیعی مسجد، خادم، هیئت امنا و پایگاه بسیج، صندوق قرض الحسنه و ... باید قصدشان خدمت به مردم و جذب جوانان و نوجوانان به این پایگاه اثرگذار دینی باشد و مسجد را به عنوان پایگاهی که در آن دقایقی قبل از اذان به روی مردم باز باشد و نیم ساعت بعد از نماز در آن بسته باشد، تلقی نکنند، بلکه باید این مکان اثرگذار دینی را مرکزی فعال و بهروز کنند.

 

علت آنکه بسیاری از مساجد نمی توانند ساعات طولانی در خانه های خدا را به روی مردم باز بگذارند، چیست؟

 

دلایل مختلفی موجب می شود در مساجد به مدت طولانی به روی مردم باز نباشد، ازجمله اینها حضور خادم تمام وقت است. اگرچه می دانیم که مشکلات مربوط به هزینه اداره و مسائل امنیتی مواردی است که نباید از آن غفلت کرد، اما ضرورت دارد که برای حل این مشکلات چاره ای اندیشیده شود، تا رونق و فعال بودن مساجد فراهم شود.

 

استادان و معلمان قرآنی برای برگزاری جلسات قرآن در مساجد چگونه باید با متولیان مساجد تعامل و همکاری داشته باشند؟

 

اساتید و معلمان قرآنی با اخلاق و فروتنی که شایسته یک معلم قرآن است، لازم است به مقررات مسجد و جایگاه امام جماعت و هیئت امنای آن احترام بگذارند. اگر همدلی سرلوحه کار متولیان مساجد قرار گیرد، مساجد می توانند بهترین مکان یعنی خانه خدا باشند. در سیره امام حسن مجتبی(ع) می خوانیم که حضرت(ع) وقتی مقابل در مسجد می رسیدند، تنشان از خوف خدا به لرزه می افتاد و در بیرون مسجد می ایستادند و با خدا سخن گفته و عرضه می داشند: «خدایا من بنده حقیر تو هستم که می خواهم به خانه تو و ضیافت تو وارد شوم». متولیان و کارگزاران مساجد باید این مفاهیم و نگاه ائمه اطهار(ع) نسبت به اهمیت و قداست جایگاه مسجد را برای مردم تبیین و تشریح کنند.

 

با توجه به توطئه ها و برنامه های دشمنان برای کمرنگ کردن حضور جوانان و نوجوانان در مساجد در این زمینه مسئولین چه وظیفه ای بر عهده دارند؟

 

امروز دشمنان به دنبال آن هستند که قداست و عظمت مساجد را در چشم و دیدگاه مردم تنزل دهند، اگر مسئولین به برنامه ها و نقشه های دشمنان آگاه باشند و برای رونق خانه های خدا برنامه ریزی کنند، مساجد نسبت به گذشته پررونق و جذاب می شوند و آن زمان نه تنها پایگاهی برای جلسات قرآنی و منبر سخنرانی، بلکه مرکزی برای اجرای مناسبت های مختلف دینی و فرهنگی می شوند.

 

 نقش هیئات مذهبی را در رونق مساجد چگونه ارزیابی می کنید؟

 

هیئات مذهبی در رونق مساجد نقش مهمی بر عهده دارند، اینکه یک هیئت ساختمانی جدای از مسجد داشته باشد، ما آن را به رسمیت می شناسیم ولی این گونه نباید باشد که ایجاد هیئت موجب شود، جوان هیئتی با مسجد بیگانه شوند، زیرا اصل برگزاری مراسم های مذهبی در مساجد است. بنابراین هیئات باید عاملی برای رونق مساجد باشند.

 

مسجد در جهان اسلام چه جایگاه و ظرفیتی دارد؟

 

مساجد در کشورهای اسلامی از اهمیت قابل توجهی برخوردار هستند، به عنوان مثال در سودان از ظرفیت مساجد در ابعاد مختلف استفاده می شود، چنان که در روزهای جمعه در نهایت سادگی و معنویت مراسم عقد جوانان توسط خطیب و روحانی در مسجد برگزار و برای آغاز زندگی مشترک قرآن کریم به آنها اهدا می شود، ما نیز باید از ظرفیت مساجد برای اجرای چنین برنامه هایی بهره برداری کنیم. اگر کارکردهای مساجد را به درستی تعریف کنیم و کاربردهای آن را بشناسیم، بحث رونق جلسات قرآنی در مساجد به عنوان یکی از کاربری های خانه های خدا نیز رونق می گیرد.

 

کد خبر 864295

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha