خبرگزاری شبستان_اصفهان: پژوهش و تحقیق را می توان مهم ترین و شاخص ترین ابزار پیشرفت هر جامعه دانست.
جامعهای پویا و رو به رشد است که به پژوهش های بنیادین توجه ویژه نماید، تا بتواند از داده های پژوهش، برای پیشرفت های گوناگون در صحنه های مختلف اجتماع استفاده نماید و اهداف آموزش را عینیت بخشد.
برای درک اهمیت پژوهش همین مقدار کافی است که پیشرفت هر جامعه ای در رشته های مختلف علوم، مرهون پژوهش است، بلکه اساساً علوم، پیدایش و توسعه خویش را مدیون پژوهش هستند؛ به گونه ای که پژوهش ها و تحقیقات دانشمندان در زمینه های مختلف باعث توسعه علوم و ایجاد رشته های مختلف می گردد.
نگاهى پژوهشگرانه و دقیق به قرآن كریم و از نظر گذراندن آیاتى كه در آن ها از علم و اندیشه و علما و اندیشمندان سخن رفته است، پژوهنده را به گنجى بزرگ و ثروتى انبوه مى رساند.
روز پژوهش بهانه ای شد تا مصاحبه ای را با مدیر مدرسه علمیه الزهرا سلام الله علیها خمینی شهر انجام دهیم، «صدیقه حاتم» به سؤال های ما در این خصوص پاسخ گفت، متن کامل این مصاحبه را در زیر بخوانید:
نتایج پژوهش حوزه های علمیه در عرصه های مختلف برای ما چه دستاوردهایی می تواند داشته باشد و چقدر این نتایج در تصمیم سازی ها اثرگذار هستند؟
حوزه های علمیه در صورت به روز بودن وآگاهی کامل از مسائل ودغدغه ها وچالش های اصلی جامعه ونیز داشتن روحیه ای انقلابی و جهادی می توانند نقش عمده ای در پیشبرد اهداف اصیل نظام ایفا کنند ودر تصمیم سازی ها ی کلان نیز اثرگذار باشند به همین دلیل حوزه های علمیه باید از آموزش محوری خارج گردیده وبیشتر متمایل به پژوهش محور گردند وبا توجه به نیاز جامعه پژوهش نموده ونظرات راه گشا ارائه نمایید.
کار حوزه علمیه تأسیس نشریه و مرکز پژوهشی و بالیدن به آن نیست؛ کتابهای زیادی در طول سال تولید میشود ولی زمانی این آثار مفید هستند که بتواند مشکلات اقتصادی، بانک ربوی و نیازهای جامعه و حکومت را برطرف کند. پژوهش های حوزه چقدر در این راستا می باشد؟
زمانی که پژوهش های حوزه ها عمدتا مسئله محور باشد نه موضوع محور وآموزشی وعلاوه بر آن با ادبیات علمی جامعه جهانی ودستاوردهای آن نیز هماهنگ گردند می توانند پاسخگوی نیاز جامعه باشند واین باور باید در کل پژوهشگران اسلامی بوجود آید که اصل پتانسیل دین می تواند همه نیاز های جوامع را پوشش دهد، البته بحمدلله مدتی است در قسمت پژوهش مرکز روی این قضیه کار می شود.
حوزه های علمیه خواهران اصفهان از نظر پژوهش در کشور چه جایگاهی دارد و توانمندی های استان در امر پژوهش چیست؟
بحمدلله مدیریت جدید که خود محقق و پژوهشگر است و دستی بر قلم دارد، نگاه ویژه ای به مقوله پژوهش و ترغیب و تشویق طلاب در زمینه پژوهش دارد، البته همکاران مدیریت استان نیز زحمات زیادی در زمینه پژوهش به عهده دارند و با تمام توان زحمت می کشند و در طول سال؛ فعالیتهای مختلف پژوهشی برای مدارس در نظر گرفته و از معاونت های مدارس علمیه اصفهان نیز انتظار دارند تا آنها هم تلاش خود را بیش از پیش نموده و باعث پیشرفت و سربلندی استان گردند و خدا را شکر همه ساله آثار علمی طلاب مدارس اصفهان در فراخوان های علامه حلی، بانوی کرامت، رشد، و... باعث افتخارات استان اصفهان در کشور بوده است.
سیستم پژوهشی حوزه باید رصدگر مشکلات جامعه باشد تا مشکلات را رصد و رفع کند، پژوهش های کنونی حوزه چقدر در این زمینه است؟
اگر تحقیقات حوزوی از بنیادی بودن و حجم گرایی خارج گردیده و بر اساس مبنای تعامل صحیح با نیازهای واقعی جامعه گردد و بیشتر به مرحله ارزیابی ارائه راهکار عملیاتی منتهی شود، می تواند مشکلات را رصد و رفع کند، اما با در نظر گرفتن حجم وظایف تحصیل طلاب و تدریس اساتید و عدم فراغت کامل برای امر پژوهش، در این زمینه به شدت آسیب زا بوده است.
البته عوامل دیگری چون عدم وجود یک طرح پژوهشی جامع هدفمند و هماهنگ، نبود اساتید تمام وقت خبره در امر پژوهش و عدم حمایت مالی و معنوی از پژوهشگر نیز در کاهش سطح کیفی امر پژوهش در حوزه ها تأثیر چشم گیری دارند که ان شاءالله مسئولان در صدد رفع آنها برآیند.
نظر شما