به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آنچه در ادامه می آید مروری است بر مهمترین اخبار این حوزه در نخستین روز از زمستان ۹۸:
معرفی مسئولان کمیتههای مسابقات بینالمللی قرآن کریم
طی احکامی از سوی حجتالاسلام« سید مهدی خاموشی»، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه مسئولان ستادهای برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن کریم معرفی شدند.
این رقابتها قرار است اواخر فروردینماه ۱۳۹۹ در مشهد مقدس برگزار شود.
اسامی مسئولان کمیتههای دوازدهگانه مسابقات به شرح ذیل است؛
مهدی قره شیخلو رئیس ستاد برگزاری
کریم پارچه باف دولتی دبیر ستاد
سیدمصطفی ملیحی مسئول کمیته حراست
صابر کرمی مسئول کمیته مدعوین
حسن مهری مسئول دبیرخانه ستاد
سیدکاظم موسوی متقی مسئول کمیته فرهنگی
احمد حاجی شریف مسئول کمیته فنی
عباس لهراسبی مسئول کمیته تبلیغات و اطلاعرسانی
محمدرضا پورمعین مسئول کمیته اجرایی
شوزب شیری مسئول کمیته نظارت و ارزیابی
مهدی فتحعلی مسئول کمیته پشتیبانی
حیدر مرتضوی مسئول کمیته فناوری
تشکیل هیات اندیشهورز در مدرسه امام حسین(ع)/ سرفصل مهمترین مطالبات رهبر انقلاب از طلاب
حجت الاسلام والمسلمین «حسن غفاری» در گفت وگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه مطالبات مقام معظم رهبری از طلاب در حوزه های اخلاقی، علمی و سیاسی قابل بررسی است، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی تهیه نظام جامع در همه این حوزه ها را ضروری دانسته اند و مرکز مدیریت حوزه های علمیه اقدامات خوبی برای تدوین این نظام ها برداشته است.
مدیر مدرسه علمیه امام حسین (ع) (واقع در بلوار امام حسین (ع)، کوچه شهید صاحب الزمانی،) افزود: اهتمام به قرائت قرآن، جدیت در اقامه نمازهای نافله به ویژه نماز شب، انس با ادعیه و مناجات، تقدم تقوا بر علم اندوزی، رعایت ساده زیستی و زیست طلبگی از مهم ترین مطالبات رهبری از طلاب در حوزه تهذیب نفس و رعایت مکارم اخلاقی است.
وی ادامه داد: جدیت در پیش مطالعه، برقراری گعده های علمی و پژوهش، برگزاری کرسی های آزاداندیشی، مطالعه آثار شهید مطهری و اهتمام به نویسندگی، از جمله مطالبات مقام معظم رهبری از طلاب در حوزه علمی است.
غفاری اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه سیاسی نیز از طلاب انتظار دارند نسبت به مسائل مختلف ایران و جهان حساس باشند و نسبت به آنها موضع گیری دور از افراط و تفریط ضمن حفظ ارزش ها داشته باشند.
مدیر مدرسه علمیه امام حسین (ع) با بیان اینکه پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری از طلاب در حوزه های مخلتف نیازمند دقت نظر و انجام کار کارشناسی است، گفت: تشکیل هیات های اندیشه ورز در حوزه های علمیه به این موضوع کمک می کند و بر همین اساس هیات اندیشه ورز در مدرسه امام حسین (ع) تشکیل شد.
وی افزود: استادان، مسئول، مدیر، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج طلاب و تعدادی از طلاب موفق در حوزه های اخلاقی و علمی سطوح دو و سه، اعضای هیات اندیشه ورز مدرسه علمیه امام حسین (ع) را تشکیل می دهند.
غفاری در پایان خاطرنشان کرد: جلسات هیات اندیشه ورز به صورت مرتب تشکیل می شود تا برنامه ریزی در امور مختلف پس از جمع بندی های لازم در این هیات، در مدرسه علمیه امام حسین (ع) به مرحله اجرا برسد.
انتشار ویژهنامه اینترنتی «نماز معراج مؤمن»
نماز برترین و بالاترین فریضه دینی است که از آن به عنوان کلید بهشت یاد میشود. مطمئنترین ریسمان رسیدن به قرب الهی و هدیه بندگان الهی و زینت اسلام نمازهای پنج گانه نمازگزاران است. حال برای شناخت و درک بیشتر نماز و جایگاه آن برای اولین بار ویژهنامه اینترنتی «نماز معراج مؤمن» در پایگاه حوزهنت منتشر شد.
ویژهنامه اینترنتی نماز معراج مؤمن به همت پژوهشگران مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) ایجاد شده و طی آن به موضوعاتی همچون؛ «نماز؛ در کتاب و سنت و سیره بزرگان دین»، «آثار و برکات دنیوی و آخروی»، «فقه و احکام نماز» و ترویج این فریضه الهی پرداخته شده است.
ویژهنامه اینترنتی «نماز معراج مؤمن» در ۱۰ بخش اصلی و بیش از ۹۰ مطلب شامل مواردی از جمله نماز در قرآن کریم، نماز در روایات، آثار و برکات نماز در زندگی، نماز کودکان و فرزندان، نماز از منظر مقام معظم رهبری، پیام های مقام معظم رهبری اجلاسیه نماز (۱۳۷۰-۱۳۹۸)، نماز در سیره علما، نماز در سیره حضرت امام خمینی(ره)، فقه و اعتقاد در نماز و نگارخانه نماز است.
همچنین انواع نماز در قرآن، اضاعه نماز و خطر آن، گوشهای از اسرار نماز، والدین و فرزندان نمازخوان، نماز از منظر آیتالله بهجت(ره)، نماز، گواهینامه پل صراط و... از جمله مطالب خواندنی ویژه نامۀ نماز معراج مؤمن است.
برگزاری دوره آموزشی مداحی در حسینیه بیتالزهرا(س)
کلاس آموزش مداحی در بیتالزهرا(س) تهران با حضور مرتضی و محسن طاهری و محمد کریمی برگزار میشود.
براساس این گزارش، در این کلاس مرتضی طاهری به آموزش دعاخوانی و مناجات، محسن طاهری به پرسش و پاسخ مداحی و محمد کریمی نیز به آموزش نوحهخوانی و شور خواهد پرداخت.
این کلاس مداحی بناست قبل از ایام فاطمیه آغاز شود و کلاسها ۸ جلسه دو ساعته در روزهای جمعه هرهفته و از ساعت ۱۸ تا ۲۰ خواهد بود که برادران طاهری در تمامی روزهای کلاس حضور خواهند داشت و جلسه آموزشی محمد کریمی تنها یک روز است.
این کلاتسها در حسینیه بیتالزهرا(س) واقع در تهرانپارس، بالاتر از فلکه سوم، خیابان ۲۱۲ شرقی برگزار می شود.
علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام میتوانند با شماره ۰۹۳۵۱۲۰۶۶۵۸ تماس بگیرند.
برگزاری مسابقه «کتابخوانی ولایت امام علی(ع) در قرآن و سنت»
معاونت پیروان عترت هیئت رزمندگان اسلام در نظر دارد، جهت ترویج سنت کتابخوانی، مسابقه کتابخوانی با محوریت کتاب «ولایت علی علیه السلام در قرآن کریم و سنت پیامبر(ص)» تالیف «علامه سید مرتضی عسکری» را برگزار کند.
علاقه مندان تا سوم دی ماه ۹۸ فرصت دارند، به سوالات مسابقه به نشانی http://eheyat.com/ که در پایگاه اطلاع رسانی هیئت رزمندگان اسلام بارگذاری شده است پاسخ دهند و از جوایز نفیس این مسابقه کتابخوانی بهره مند شوند.
سوالات مسابقه کتاب «ولایت امام علی(ع) در قرآن کریم و سنت پیامبر(ص)» به شرح زیر است:
سوال اول
بر طبق کدام آیه، مومنین در مقابل امر خدا و رسول، هیچ اجازه و اختیاری ندارند؟
حشر: 7
نجم: 3-4
شعرا: 216
احزاب: 36
سوال دوم
از جمله بیعت هایی که پیامبر صلی الله علیه و آله در روز بیعت عقبه کبری از نقبا و معتمدان انصار گرفت چه بود؟
مسئولیت و سرپرستی گروه خود را در مدینه بر عهده گیرند.
با دشمنان پیامبر(ص) هم پیمان نشوند.
بر سر فرمانروایی بعد از ایشان با اهلش به ستیزه برنخیزند.
در ترویج و تبلیغ اسلام کوشا باشید.
سوال سوم
مقصود از کلمه «امر» در حدیث «ان لا تنازعوا الامر اهله» چیست؟
حکومت و ولی امری بعد از پیامبر(ص)
مودت اهل بیت
قضاوت پیامبر(ص)
مصالح مسلمین
سوال چهارم
کدامیک از علمای اهل سنت به واقعه معرفی حضرت علی(ع) به عنوان ولی امر مسلمین بعد از پیامبر(ص) در عشیره الاقربین اشاره کرده اند؟
متقی هندی، طبری، نسائی
ابن عساکر، ابو حنیفه، مالک بن انس
ابن عساکر، متقی هندی، ابن اثی
ابن کثیر، طبری، زمخشری
سوال پنجم
پیامبر(ص) چه زمان حدیث منزلت را بیان کردند و این حدیث در کدام کتب اهل سنت ذکر شده است؟
غزوه بدر، سنن ترمذی، کنزالعمال
غزوه تبوک، صحیح بخاری، مسند طیالسی
غزوه خیبر، سنن ترمذی، تاریخ ابن کثیر
غزوه تبوک، صحیح بخاری، تاریخ طبری
سوال ششم
منظور از لفظ «منّی» در احادیث پیامبر(ص) نسبت به حضرت علی(ع) چیست؟
علی(ع) در مقام تبلیغ احکام الهی به مکلفین به منزله پیامبر خاتم است
حضرت علی(ع) جانشین پیامبر(ص) است
حضرت علی(ع) و نسل بعد از ایشان در امر تبلیغ شریک پیامبرند
گزینه الف و ج
سوال هفت
یعقوبی در تاریخ خود آخرین آیه ای که بر رسول خدا(ص) نازل شد را کدام آیه معرفی می کند؟
آل عمران:67
مائده: 3
بقره: 124
اعراف: 54
سوال هشتم
در کتاب تورات و همچنین احادیث اهل سنت، تعداد جانشینان پیامبر(ص) چند نفر بیان شده اند و معنای واژه «شنیم عسار»در تورات چیست؟
5 نفر، مبارک گردانیم
7 نفر، پر بار و گستره گردانیم
12 نفر، دوازده نفر
14 نفر، امت بزرگ و عظیم
سوال نهم
از جمله علمای اهل سنت که امام مهدی(عج) را از فرزندان امام حسن عسکری(ع) می دانند، کدامند؟
شیخ کمال الدین، امام جوینی، قندوزی
ابن حجر هیثمی، ابن صباغ، حاکم نیشابوری
شیخ کمال الدین، جلال الدین محمد مولوی، ابن حجر هیثمی
شیخ کمال الدین، ابن حجر هیثمی، نجاری
سوال دهم
امام حسین(ع) علیه السلام وصیت نامه پیامبر(ص) و میراث امامت را نزد چه کسانی به امانت گذاشتند؟
حضرت زینب و حضرت ام البنین(س)
ام سلمه و دخترش فاطمه
ام سلمه و ام ایمن
حضرت زینب و امام سجاد(ع)
افزایش ۱۵ درصدی مخاطبان آموزش قرآن و حدیث در فرهنگسراها
تعداد مخاطبان دورههای آموزشی علوم قرآنی و حدیث شبکه آموزشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در مقایسه با سال گذشته ۱۵ درصد افزایش داشته است. در نیمه اول سال ۹۸ بیش از ۱۳ هزار و ۲۱۹ ثبت نام در دورههای علوم قرآنی و حدیث انجام شده است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۱۵ درصد افزایش داشته است.
بیشترین افزایش مخاطب در فرهنگسرای بهاران به میزان ۲۰۲ درصد انجام شده و فرهنگسرای بهمن با دو هزار و ۶۱۴ ثبت نام در رتبه بعدی قرار دارد. در میان عناوین دورههای آموزش قرآنی سازمان فرهنگی هنری، دورههای حفظ قرآن خردسال و روخوانی قرآن با استقبال بیشتری توسط مخاطبان روبهرو شده است.
دورههای قرآنی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با توجه به سیاستهای سازمان همواره در اولویت بوده و از شهریههای مناسبی نیز برخوردار است. این دورهها هر سال با حضور ۱۲۶ مربی و ۴۰ عنوان دوره در ۱۰۸ مرکز آموزشی برگزار میشود
نظر شما