خبرگزاری شبستان، سروریس فرهنگی- مریم داوری: کارگاه شعر و محفل شعر خوانی با عنوان «شب های پروانه ای» به همت کانون ادبی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با همکاری دانشکده پزشکی و معاونت دانشجویی و فرهنگی برگزار می شود. «شبهای پروانه ای» در راستای ترویج و اعتلای فرهنگ و ادبیات فارسی و بهره گیری از قلم دانشجویان کلیه رشته های علوم پزشکی زیر نظر دکتر «ناصر پروانی» از نویسندگان و شاعران کشورمان که مدیر بیمارستان کودکان مفید است، برگزار می شود. به منظور اطلاع از جزئیات کارگاه «شبهای پروانه ای» گفتگویی با دکتر پروانی که تاکنون 12 عنوان کتاب شعر و دو رمان منتشر کرده است، ترتیب دادیم که بدین شرح است:
کارگاه «شبهای پروانه ای» از چه زمانی آغاز شده است؟
تقریبا یک سالی است که کارگاه «شبهای پروانه ای» را در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی آغاز کردیم. در رشته پزشکی علاقمندان به شعر زیاد هستند. در قله این گروه دکتر افشین یداللهی است. اساتید زیادی از دانشکده های پزشکی در حوزه شعر فعالیت می کنند. بر این اساس همایش های پراکنده در حوزه شعر در مجموعه دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شده است اما کارگاه مدونی در این حوزه نداشتیم. از ابتدای سال گذشته با آقای خدا دوست، معاونت فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی و همچنین استاد زالی، رییس دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی هماهنگی هایی به عمل آمد . دکتر زالی از سخنواران و فرهیختگان هستند. ایشان کلام فصیح و بلیغی دارند و مانند یک ادیب سخنرانی می کنند، از کلماتی استفاده می کنند که خیلی ها آنها را از یاد بردند. دکتر زالی تاکید داشتند که برنامه های فرهنگی دانشگاه بیشتر شود. بدین ترتیب با هماهنگی کانون های فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی به منظور ارتقا و نظم بخشی به کارگاه های شعر و علاقمندی های موجود « شبهای پروانه ای» را برگزار کردیم.
تاکنون چند جلسه از «شبهای پروانه ای» را برگزار کردید؟
تاکنون کارگاه «شبهای پروانه ای» پنج جلسه برگزار شده است. همزمان با برگزاری «شبهای پروانه ای»، چند شب شعر برگزار کردیم. همچنین یک همایش شعر نیز در دانشکده داروسازی دانشگاه شهید بهشتی داشتیم.
شرکت کنندگان در کارگاه « شبهای پروانه ای» چه کسانی هستند؟
همه شرکت کنندگان این کارگاه پزشک، دانشجوی پزشکی و یا از اعضای هیئت علمی دانشکده های پزشکی هستند. از دانشکده های پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، مامایی و پرستاری در« شبهای پروانه ای» شرکت می کنند.
استقبال از این کارگاه چگونه بوده است؟
استقبال خوشبختانه خوب است و هر جلسه به تعداد شرکت کنندگان افزوده می شود. به گونه ای که جلسه قبل مجبور شدیم به خاطر جمعیت زیاد، سالن را تغییر دهیم و به سالن بزرگتری برویم.
مهم ترین اهداف کارگاه «شبهای پروانه ای» چیست؟
زبان فارسی ما غریب است. حضرت آیت الله خامنه ای بارها سفارش کردند و فرمودند« با مردم سخن بگویید و بگذارید زبان فارسی زنده شود و کلمات فارسی که دارد از بین می رود به زبان محاوره ای جامعه برگردد. زبان و هویت خود را نباید از دست دهیم». هدف ما احیای زبان فارسی است. گروه پزشکی آمیخته سخن می گویند و از واژه های انگلیسی زیاد استفاده می کنند. لذا کارگاه« شبهای پروانه ای» در کنار مباحث مربوط به شعر، سوق دادن گروه پزشکی به وادی ادبیات، احترام به زبان فارسی و هویت بخشی به زبان مادری را در نظر دارد.
چه مباحثی در کارگاه «شبهای پروانه ای» تدریس می شود؟
اصول شعر، آرایه های ادبی، قالب های شعری و یک سری متون ادبی در کارگاه« شبهای پروانه ای» تدریس می شود. اکثر شرکت کنندگان در این کارگاه آموزش ندیده هستند. معتقدم آموزش در هر حوزه ای مهم است. اگر آموزش خوب نباشد افراد با وجود علاقمندی ، وقتی می بینند خروجی ندارند آن حوزه را رها می کنند. در صورتی که آموزش خوب به شکوفایی استعدادها کمک می کند.
چه بازه زمانی برای برگزاری کارگاه «شبهای پروانه ای» در نظر گرفتید؟
یک بحث برای برای 12 جلسه انتخاب کردیم. اگر اشتیاق دیدیم کارگاه ادامه می یابد و کارگاه جانبی با محوریت های مختلف از جمله آرایه های ادبی هم تدریس می شود.
خروجی کارگاه «شبهای پروانه ای» به جز بحث آموزش در حوزه شعر چه خواهد بود؟
تصمیم گرفتیم که کتاب شعری از« شبهاب پروانه ای» داشته باشیم. ان شالله تا پایان امسال این کتاب که دربردارنده اشعار حدود 60 شرکت کننده در این کارگاه خواهد بود، منتشر می شود.
چه افرادی می توانند در کارگاه شبهای پروانه ای شرکت کنند؟
اساتید ،دانشجویان و پرسنل دانشگاه های پزشکی می توانند در این کارگاه ها شرکت کنند. عموم هم تا حدودی با ثبت نام می توانند، شرکت کنند چون ما با مشکل فضا مواجه هستیم.
در حال حاضر با وجود برگزاری چندین جلسه از کارگاه «شبهای پروانه ای»، افراد می توانند در این کارگاه شرکت کنند؟
بله. سعی کردم برنامه ریزی کلاسها به گونه ای باشد که مباحث هر جلسه مستقل و ادامه دار باشد. در این صورت اگر فردی یک جلسه هم در این جلسات شرکت کند، بهره می برد . در حقیقت برنامه ریزی جلسات طوری هست که هر جلسه موضوعیت خود را دارد.
نظر شما