قادر طهماسبی(فرید) شاعر و سراینده« شعر کربلا در کربلا می ماند اگر زینب نبود» با بیان اینکه مقوله زیباشناسی مقوله ای است که ریشه در هنر و فلسفه دارد و در ادبیات نیز گستردگی بسیاری را شامل می شود،عنوان کرد: در این عرصه می توان مبحث زیباشناسی را از بعد صنایع ادبی و یا مساله محتوایی مورد بررسی قرار داد.
وی ادامه داد: مباحثی از جمله توجه به حقیقت، عدالت و گرایش به فضائل اخلاقی مباحثی است که شعر عاشورایی را از نظر محتوایی به زیبایی می رساند و در این زمینه بکارگیری صناعات چندان ما را به هدف نزدیک نمی کند.
وی با بیان اینکه شعر در ایران زمین همیشه پرچمدار زیباشناختی بوده است تصریح کرد: شعر همواره در راس حرکتهای هنری قرار گرفته است به گونه ای که بیشتر دانشمندان و عارفان از مقوله شعر غافل نبوده اند و گوشه چشم و عنایتی به این هنر آسمانی داشته اند.
زیبایی عاشورا ریشه در اندیشه به کمال رسیده امام حسین (ع) و یاران اندکش دارد
طهماسبی عاشورا را تجلی زیبایی ابدی خواند و عنوان کرد: روح عاشورا برگرفته از زیبایی است و این زیبایی ناشی از اندیشه به کمال رسیده امام حسین (ع) و یاران اندکش است که در برابر ظلم و ستم ایستادگی کرده اند.
وی با یادآوری مکاتب ادبی مختلف ادامه داد: درباره عاشورا در سبک های مختلف شعر سروده شده است اما مقوله زیباشناسانه در اشعاری که با شناخت بیشترسروده شده و برآمده از دل اند بیشتر جلوه گر است؛ در واقع حقیقت بیان شده در اشعار عاشورایی به صورت گزینشی است و هر شاعری تنها بخش هایی از آن را بیان کرده است و در این زمینه می توان گفت: کسانی که پیام را با چاشنی هنر در آمیخته اند، گوی سبقت از دیگر شاعران ربوده اند.
نویسنده کتاب «تلاوت»ضمن انتقاد از مجالسی که صرفاً به عزاداری می پردازند، اظهار کرد: امروزه متاسفانه به جای دریافت معرفت عاشورایی و انتقال آن به علاقه مندان حماسه حسینی، مسائلی چون اشک گرفتن از مردم محوریت یافته، حال آنکه زیبایی عاشورا در درک عمیق و شناخت همه جانبه آن است و این مقوله ای است که باید در شعر به آن توجه شود و اگر شاعری نتواند این مقوله را که پیام راستین عاشوراست به درستی بیان کند نتوانسته در سرایش شعر عاشورایی موفق باشد.
شعر عاشورایی معاصر درگیر فرم و منجمد است
وی ادامه داد: متاسفانه در دوره معاصر نیز شعرهای عاشورایی بیشتر فرم گرا هستند و اگر قداستی در این زمینه مورد نظرماست قداستی منجمد است یعنی اینکه ما نتوانسته ایم الگویی شایسته از منزلت عاشورا و مقام والای امام حسین (ع) ارایه دهیم و از آن پیروی کنیم.
زبان تاریخی قادر به بیان حماسه عاشورا نیست
سراینده«پری بهانه» خاطرنشان کرد: راز ماندگاری عاشورا در آمیزش آن با هنر است؛ به عبارتی هنر است که عاشورا را برای همیشه ماندگار می کند اگر هنر نباشد واقعه عاشورا به زبان تاریخی بیان می شود، زبانی که خشک و عاری از هرگونه احساسی است که البته این زبان نمی تواند عمق فاجعه را برای قرن ها نشان دهد.
وی با اشاره به اینکه رسالت هنردرعرصه های مختلف انتقال پیام است، یادآور شد: رسالت هنر رسالتی متعالی است، از این روست که قرآن به زبان هنری و با بهره گیری از تمامی ابعاد زیباشناسانه بیان می شود بنابراین این هنر است که می تواند یک واقعه را به اسطوره ای جاودان تبدیل کند و از آنجایی که عاشورا خود یک شاهکار هنری تاثیر گذار است می تواند برای قرنها ماندگار و تازه باشد.
با شناخت حسین (ع) بیداری اسلامی زودتر به نتیجه می رسد
طهماسبی ادامه داد: ما اگر بتوانیم الگوی درستی از واقعه عاشورا به زبان امروزی ارایه دهیم بی تردید تمام دنیا عاشق حسین می شوند و در زمینه بحث هایی چون بیداری اسلامی زودتر به نتیجه می رسیم زیرا شخصیت حسین(ع) چیزی فراتر از زیبایی است و در دل هر انسان آگاهی تاثیرگذار است
وی در پایان با انتقاد از اینکه امروز به جای توجه به بعد زیباشناسانه و محتوایی شعر عاشورایی بیشتر به صناعات ادبی توجه می شود، اظهار کرد: متاسفانه عرصه شعر،عرصه رقابت است و داورانی در این عرصه عهده دار قضاوتند که کمتر به مساله پیام رسانی و زیبایی توجه می کنند و برایشان قدرت و قوت ادبی ملاک است، به عبارت دیگر ما در بعد زیباشناسانه عاشورا کاری انجام نداده ایم و تابه حال اتفاقی اساسی در این زمینه رخ نداده است.
پایان پیام/
نظر شما