به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام والمسلمین احمد شرفخانی، معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست خبری تشریح برنامه های طرح بصیرت عاشورایی این سازمان را متولی اداره امامزادگان و بقاع متبرکه و موقوفات به طور توامان خواند و گفت: بخش عمده موقوفات به ترویج فرهنگ اهل بیت و برپایی آیین های عزاداری به ویژه برای سالار شهیدان اختصاص دارد البته همین آیین ها نیز حوزه های مختلف همچون اطعام عزاداران، سیاه پوشی مجالس و یا قرائت قرآن در محرم و سفر شامل می شود.
وی با بیان این مطلب که موقوفات متعلق با ائمه اطهار با دو نگاه و رویکرد حفظ و نگهداری می شود اظهار کرد: نخست زنده نگه داشتن فرهنگ عزاداری برای اهل بیت در داخل و خارج از کشور و دیگری وجود نگاه سیاسی در این عرصه است چرا که در دوران رضاشاه عزاداری سیدالشهداء را ممنوع کرده اند از این رو برای مقابله با این حرکت ضدشیعی ضداسلامی واقفان خیراندیش اموال خود را برای زنده نگه داشتن فرهنگ عاشورا وقف کردند.
حجت الاسلام شرفخانی مجالس عزاداری سیدالشهدا را اصلی ترین زمینه شکل گیری نظام جمهوری اسلامی معرفی کرد و افزود: این مجالس حتی در زمان ممنوعیت پادشاهی رضاشاه پیش از اذان صبح به طور مخفیانه برگزار می شود و امروز نیز پس از پیروزی انقلاب بزرگترین فرهنگ متجلی شیعه در داخل و خارج از کشور فرهنگ عاشورایی است.
معاون فرهنگی سازمان اوقاف اعلام کرد: محرم و عزادای برای سرور شهیدان عالم آنچنان تاثیری دارد که آمریکا و صهیونیسم جهانی آن را عامل نقش برآب کردن استراتژی های خود می دانند.
وی اجرای صحیح نیت واقفان را از رویکردهای اصلی این سازمان در اجرای ویژه برنامه های محرم برشمرد و عنوان کرد: اگر وقف و تاثیر موقوفات همزمان با برگزاری آیین های عزاداری برای مردم به طور ملموس مشخص شود دیگر نیازی به تبلیغات تشریفاتی نداریم از این رو سازمان اوقاف در مناسبت های مختلف همچون ایام نوروز، دهه فاطمیه تعطیلات تابستان دهه ولایت و دهه های نخست محرم و پایانی ماه سفر برنامه هایی را طراحی کرده است.
حجت الاسلام شرفخانی با بیان این مطلب که واقفان در پی روشنگری نهضت حسینی و بصیرت عاشورایی از طریق وقف برای اهل بیت بوده اند ابراز کرد: بنابراین جریان یافتن عبرت های عاشورایی از طریق ویژه برنامه های این ایام ضرورت دارد از طرفی باید بینش سیاسی و فرهنگ ولایی نیز در این ایام تبلیغ و ترویج شوند.
وی تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی کشور همسو با تاکید رهبر معظم انقلاب را دیگر محور اجرای برنامه های مناسبتی سازمان به ویژه در ماه محرم برشمرد و ادامه داد: ما در پی آن هستیم که استراتژی کلان را برای تمام مجالس عزاداری تبیین کنیم تا در ابعاد رفتاری، تربیتی نیز الگوسازی انجام شود از این رو به تمامی استانها ابلاغ شده که اگر عواید موقوفه ای به اطعام عزاداری اختصاص دارد باید هدفمند انجام شود یعنی در میان شرکت کنندگان در جلسات پربار.
حجت الاسلام شرفخانی با اعلام اعزام بیش از 4 هزار مبلغ به سراسر کشور به ویژه مناطق محروم، حسینیه ها و تکایا توسط سازمان اوقاف گفت: 1500 نفر از این مبلغان به طور متمرکز از قم و 2500 نفر از آنها نیز به عنوان مبلغان بومی یعنی از استان های مختلف برای حضور تبلیغاتی در هیئات مذهبی بقاع متبرکه و امامزادگان اعزام شده اند.
وی با بیان این مطلب که رویکرد این اعزامها بصیرت افزایی مخاطبان است تصریح کرد: همسو با این مهم دوره های توجیهی، آموزشی ویژه مبلغان برگزار شده و ره توشه فرهنگ همراه با بسته جوایز به منظور ارتباط موثرتر با نوجوانان و جوانان در اختیار آنها قرار گرفته است.
معاون فرهنگ سازمان اوقاف با اشاره به ظرفیت و توانمندی بالای مبلغان اعزامی بیان کرد: استفاده از این ظرفیت نیازمند زمینه سازی تبلیغی از این رو علاوه بر برپایی جلسات وعظ و سخنرانی جلسات گفتمان پرسش و پاسخ و حلقه های بحث نیز با حضور آنها برگزار می شود.
وی از برپایی نمایشگاه ستارگان بسیج است و 2000 امامزاده و بقعه متبرکه در ایام محرم خبر داد و اظهار کرد: این نمایشگاهها با 30 تابلوی مرتبط با جایگاه اصحاب سیدالشهدا به ویژه از میان بنی هاشم که هر کدام با شمارگان 2000 نسخه ای تولید شده اند و با هدف الگوسازی برپا می شوند.
حجت الاسلام شرفخانی اعلام کرد: علاوه بر این 4 نرم افزار تلفن همراه با محتوای آثار و آسیب های عزاداری شخصیت امام حسین (ع) فرهنگ عاشورا و جامعه شناسی واقعه عاشورا طراحی شده و از طریق ایستگاههای بلوتوث در امامزادگان برای زائران و مخاطبان ارسال می شود.
وی با بیان این مطلب که سازمان اوقاف در پی شناسایی آسیب های موجود در بحث عزاداری است عنوان کرد: متاسفانه بعضاً دیده می شود در برخی جلسات به جای آنکه هدف پی گیری فرهنگ عاشورایی باشد تنها به احساسات صرف محدود می شود از این رو اوقاف جلسات عزاداری که در حسینیه امام خمینی با حضور رهبری برگزار می شود را الگوی جلسات عزاداری در بقاع متبرکه و امامزادگان قرار داده است.
وی افزود: همچنین از طرح مباحثی که دور از شان ائمه (ع) است و نیز نمایش تمثالها و شمائل هایی که بیشتر آنها توسط بسیجیان و یا در خارج از کشور نقاشی شده است جلوگیری می شود.
وی با اعلام برپایی محافل انس با قرآن در بقاع متبرکه در سومین روز از شهادت امام حسین (ع) ابراز کرد: ویژه برنامه های تاسوعا و عاشورای حسینی مهمترین بخش طرح بصیرت عاشورایی است که در آنها تاکید بر اقامه نماز جماعت می شود.
معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به نزدیکی انتخابات دور نهم مجلس شورای اسلامی گفت: اجازه نمی دهیم امامزادگان و بقاع متبرکه جولانگاه تبلیغات حزبی و جناحی شود البته تلاش می شود همسو با تاکید رهبر معظم انقلاب و نیز از طریق سیاستگذاری صحیح برای حضور حداکثری مردم در این انتخابات زمینه سازی شود اما این به دین معنا نیست که نمایندگان یا کاندیداهای احتمالی مجاز به دادن میتینگ های سیاسی در جلسات عزاداری سالار شهیدان باشند.
وی درباره نحوه کمک سازمان اوقاف به هیئات مذهبی بیان کرد: دوری از افراط و تفریط برخورداری از مجوز صادر شده از سوی سازمان تبلیغات اسلامی حرکت در مسیر ولایت ترویج فرهنگ وقف و عدم بیان خرافات از شرایط بهره مندی هیئات مذهبی از کمک های این سازمان محسوب می شود.
حجت الاسلام شرفخانی با اشاره به ارزیابی بازخوردهای اجرای طرح بصیرت عاشورایی در سال گذشته تصریح کرد: خوشبختانه اعمال مدیریت علمی و فرهنگی منجر به استقبال عموم مخاطبان از اجرای این طرح شد علاوه بر این به منظور ارتقای کیفی برنامه ها در قالب این طرح گروههای نظارتی نیز در اجرای آن به مناطق مختلف اعزام می شوند.
وی درباره راهکارهای سازمان اوقاف برای مقابله با برخی از آیین های غیرمعقول و غیرمستند در آیین های عزاداری خاطرنشان کرد: این مسیر نیازمند حرکت تدریجی است تا از سوی مردم پذیرفته شود البته ما در اماکن تحت مدیریت خود سعی کرده ایم مباحث این چنینی را به شیوه های فرهنگی تبیین کنیم.
شایان ذکر است نشست خبری تشریح برنامه های طرح بصیرت عاشورایی دوشنبه 7 آذر در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما