به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله «علیرضا اعرافی» در همایش ملی حوزه های علمیه، مرجعیت و قرآن کریم با محوریت «دیدگاه های علوم قرآنی مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)» که شامگاه امروز(پنجشنبه 5دی) در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به کار خود پایان داد، اظهار داشت: شما امروز پیوند مرجعیت و قرآن را به چشم خود مشاهده کردید.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور عنوان کرد: قم در آستانه یکصدمین سالگرد باز تأسیس و احیای حوزه است؛ ما به معیار سال قمری یکصدمین سالگرد حوزه های علمیه را داریم و با ملاک سال شمسی یکصدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم است که کوله بار سنگینی از علم و دانش و دستاورد را با خود حمل می کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان ساخت: دبیرخانه ای در حوزه تشکیل شده که این یکصد سال را مورد مطالعه و تحقیق و گزارش قرار دهد؛ قم برآمده از یک تاریخ باشکوه حوزه های علمیه است ولی این مرحله در سیر پیشرفت خود هرگز صرفا مصرف کننده نبوده است.
آیت الله اعرافی با تأکید بر این که حوزه بهره ای فعال و پرخیر و برکت از آثار بزرگان برداشته است، گفت: پرونده حوزه های مختلف دانشی در یکصد سال گذشته و به ویژه چهل سال اخیر حوزه علمیه قم قابل بازشناسی است؛ قم در چهل سالگی خود پایه گذار یک نهضت بزرگ جهانی است که مبدل به انقلاب شکوهمند اسلامی شد چون سال 1300 شروع حرکت قم است و سال 42 نگاه و گفتمان نویی در عالم توسط امام خمینی(ره) مطرح شد.
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: در حوزه تفسیر در صدسال شاهد درخشش های فوق العاده ای هستیم که از جمله آنها تفسیر ترتیبی است که در این عرصه ده ها و صدها اثر تولید شده است و گنجینه تفسیر ترتیبی قم ذی قیمت است.
عضو فقهای شورای نگهبان ابراز داشت: در عرصه تفسیر موضوعی قرآن با همه معانی مختلف آن، باز از گنجینه ذی قیمتی برخوردار است؛ همچنین در حوزه علوم قرآن به مفهوم کلاسیک و سنتی با مقداری رویکردهای جدید در قم پرونده های قوی تری پیدا کرده است و در این زمینه جایگاه کتاب مدخل التفسیر آیت الله العظمی فاضللنکرانی رفیع است.
وی با بیان این که حوزه علمیه قم در عرصه زبان قرآن کارهای خوبی انجام داده است، گفت: این بحث با مباحث هرمونوتیک نیز مربوط است؛ در حوزه روش شناسی قرآنی و منهج تحقیق قرآن نیز کارهای خوبی انجام شده است و یا در حوزه مکاتب تفسیری، تحلیل مکاتب و تبیین ابعاد و زوایای آن کارهای ارزشمندی انجام شده است.
آیت الله اعرافی در ادامه ابراز داشت: امروز بیش از 300 درس در حوزه تفسیر و علوم قرآن برگزار می شود و در درختواره رشته ای، حوزه های علمیه نیز به این موضوع توجه زیادی داده شده است.
وی با اشاره به این که مرجعیت تقلید در طول دهه های اخیر نسل های مختلفی را تجربه کرده است، گفت: مرحوم آیت الله حائری نسل اول حوزه علمیه قم است که این نسل تحت تأثیر نجف و عراق قرار داشت، نسل دوم با محوریت آیت الله بروجردی بود و پس از این دو یا سه نسل اصلی مرجعیت، شاهد بزرگان و سرآمدانی هستیم که آیت الله داماد و مرحوم امام از جمله آنها هستند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به توجه ویژه نسل جدید مرجعیت به قرآن و تفسیر عنوان کرد: نسل جدید برآمده از قم در حوزه مرجعیت داریم که در کنار آن بزرگان عرصه حکمت و کلام و فلسفه و حدیث کار کرده اند و از قدرت واقتدار علمی برخوردار هستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان ساخت: ما در این نسل های متأخر شاهد نگاه های جدید در عرصه های قرآنی داریم و مرحوم آیت الله العظمی فاضللنکرانی از جمله همان نسلی است که با نگاه فقاهتی، وارد عرصه های قرآنی و تفسیری شده اند.
نظر شما