گزارشی از کمیسیون اصول وقواعد قرآن کریم همایش حوزه، مرجعیت و قرآن

عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ضمن ارائه گزارشی از کمیسیون اصول وقواعد قرآن کریم همایش حوزه، مرجعیت و قرآن گفت: مرحوم آیت الله فاضل‌لنکرانی در این زمینه حرف های جدیدی دارند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین «علی اکبر بابایی» در همایش ملی حوزه  های علمیه، مرجعیت و قرآن کریم با محوریت «دیدگاه های علوم قرآنی مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)» که شامگاه امروز(پنجشنبه 5دی) در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به کار خود پایان داد، در ارائه گزارشی از پنل «اصول، مبانی و قواعد تفسیر» اظهار داشت: در کمیسیونی که ما حضور داشتیم هشت نفر مقالات خود را ارائه کردند.

دانشيار گروه قرآن پژوهي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه خاطرنشان ساخت: از این تعداد بخشی مربوط به خود مبانی و قواعد تفسیر بود که با کتاب المدخل مرحوم آیت الله فاضل‌لنکرانی ارتباط داشت و بخشی هم تفسیری بود که توسط ایشان در ارتباط با آیه تطهیر با رعایت قواعد انجام شده است.

وی با تأکید بر این که اصول، مبانی و قواعد تفسیر هنوز یک معنای واحدی ندارد، گفت: هرکسی در کتاب خودش از اصول و قواعد و مبانی تعریفی ارائه کرده است، برخی آنها را یکی می‌ دانند اما می‌ توان گفت اصول، مطالب و آراء مسلم و اثبات شده ای است که مستند گزاره های تفسیری قرار می‌ گیرد.

حجت الاسلام والمسلمین بابایی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: مبانی را نیز می‌ توان معرفت ها و باورهای بنیادین نسبت به قرآن ومسائل مربوط به آن است که در روش های تفسیری اثر گذار است، تعریف کرد؛ به عنوان مثال اگر گفتیم اگر قرآن کریم با زبان مردم سخن گفته در تفسیر می‌ توانیم با همان روش عرف و عقلایی بپردازیم ولی اگر گفتیم قرآن زبانی ویژه دارد، نمی تواند با روش عرفی به تفسیر بپردازد.

وی ابراز داشت: قواعد هم دستورالعمل های کلی برای تفسیر قرآن مبتنی بر مبانی متقن عقلی، نقلی و عقلایی است که با وجود آن قواعد، تفسیر ضابطه مند می‌ شود و با رعایت آن قواعد، خطاهای تفسیری کاهش می‌ یابد، از جمله این که به ظواهر قرآن قبل از فحص از قرائن نمی توان استناد کرد.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که تفسیر قاعده مند بر اساس اصول متن هنوز نوشته نشده است، گفت: این هم یک خلأیی است که باید در حوزه علمیه و از سوی محققان بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، یعنی تفسیری با اصول و قواعد متقن مثل کتاب هایی که در ارتباط با فقه و اصول نوشته شده است.

کد خبر 872547

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha