به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری شبستان، مدارس در توانمند سازی سلامت روان دانش آموزان نقش دارند، نظام تعلیم و تربیت می تواند با اتخاذ تدابیر و برنامه هایی از آسیب های اجتماعی بکاهد. مدارس جدا از تاثیرگذاری که می تواند در شکوفایی استعداد و خلاقیت دانش آموزان در برقراری آرامش روانی، نشاط، سلامت روح و جسم آنان نیز نقش حائز اهمیتی دارد. حتی می توانند با نبود برنامه ریزی و الگوی مناسب در افزایش آسیب های روحی و روانی دانش آموزان نیز نقش داشته باشند.
از همین رو با «علیرضاکاظمی» معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش درباره آسیب های اجتماعی وسلامت روان دانش آموزان به گفتگو پرداختیم که در زیر می خوانید:
برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی چه اقداماتی انجام می شود؟
در ابتدای سال تحصیلی آزمون سلامت روان را در مقطع متوسطه اول برگزار می کنیم، در سال های گذشته حدود سه میلیون دانش آموز شرکت داشته اند. چند سامانه غربالگری داریم که می توان به آزمون سلامت روان و سامانه سنجش آسیب های اجتماعی اشاره کرد. وقتی آن ها را کنار هم می گذاریم نتایجی را که بدست می آید درصد سلامت روان را نشان می دهد.
میزان آسیب های اجتماعی و سلامت روان در دوره متوسط اول تمام مدارس کشور را داریم ومی دانیم در کدام مناطق کشور چه آسیب هایی وجود دارد.
ابتدا باید ببینیم در بحث آسیب های اجتماعی وضعیت چگونه است و چند اقدام انجام دهیم. از همین رو دسته بندی داریم. برای نمونه برخی از دانش آموزان نیاز به مداخله فوری دارند و در معرض اتفاق های بدتر دیگری هستند باید درمان شوند.
یک عده از دانش آموزان در معرض خطر قرار گرفته اند که باید توانمند شوند و به آن ها کمک بیشتری شود. باید کارگاه های تخصصی تری برای آنان برگزار شود.
پایش های ما نشان می دهد، تعدادی دیگر از دانش آموزان اگر توانمند نشوند آسیب می بینند. از میزان نرمال پایینتر هستند. برای نمونه از استاندارد عزت نفس و افسردگی پایینی برخوردار هستند اما در معرض خطر قرار نگرفته اند باید توانمند شوند.
تعدادی هم از دانش آموزان هستند که در معرض خطرند، ممکن است این پایین بودن عزت نفس یا افسردگی آن ها را به سمت اعتیاد و خودکشی ببرد. این ممکن است مشکل حادی پیش بیاورد که باید توانمند کنیم یا در برخی از موارد مداخله فوری داشته باشیم.
چند درصد از دانش آموزان از استانداردهای لازم پایینتر هستند؟
بنا بر آمارها ۳۰ درصد از دانش آموزان متوسطه اول در سطحی پایینتر از استانداردهای سلامت روان قرار دارند که نیاز به توانمند سازی دارند.
این 30 درصد زیاد نیست؟
خیر اینگونه نیست. منظورم این است که 30 درصد از دانش آموزان نیاز دارند تا دوره های مهارتی توانمندی سلامت روان را طی کنند تا این توانمندی ها ارتقا یابد به این معنا نیست که این 30 درصد آسیب دیده اند بلکه نیاز به حمایت دارند.
مشاور در مدارس برای توانمندی دانش آموزان خیلی کم نیست؟
این هم یک معضل است. در این حوزه چالش های زیادی داریم که یکی از آن ها کمبود مشاور است. مشاوران ما محدود به متوسط اول و هدایت تحصیلی هستند. مشاوره باید فرایندی باشد که دانش آموز در تمام فرآیند تحصیلی استفاده کند. به ویژه حضور مشاور در دوره ابتدایی دارای اهمیت بیشتری است می تواند برروی توانمندی و پیشگیری دانش آموزان کار کند.
جدا از کمبود مشاوره در مدارس چه مشکلاتی دیگر در مسیر توانمندی سلامت روان دانش آموزان وجود دارد؟
یکی دیگر از مشکلات ما عدم توجه خانواده ها است. اگر خانواده ها به همان میزان که به سلامت جسمی فرزندانشان اهمیت می دهند به سلامت روان آن ها هم توجه کنند حتما با ظرفیت های موجود می توانند او را توانمند کنند.
ظرفیت موجود وزارت آموزش وپرورش پاسخگوی نیاز دانش آموزان و خانواده ها است.
درباره این ظرفیت ها هم توضیح دهید؟
تعداد750 مرکز مشاوره در 750 منطقه کشور داریم که دانش آموزان مراجعه کنند به آن ها خدمات مشاوره ای ارایه می شود.
درست است مشاوره در مدارس کم داریم اما پوشش کامل مشاوره ای در سطح کشور داریم.
چه تعداد کمبود مشاور در مدارس وجود دارد؟
براساس استانداردهای که قوانین برای ما مشخص کرده است چیزی حدود 28 تا 30 هزار مشاور کم داریم.
نظر شما