رونق تولید با همت  پیشگامان عرصه کشاورزی خراسان جنوبی

تولیدکنندگان نمونه ملی کشاورزی و دامپروری خراسان جنوبی با رونق تولید و افزایش کیفیت محصولات توانسته اند گام های بسیار مهمی برای تحقق اقتصاد مقاومتی بردارند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ استان پهناور خراسان جنوبی، منابع آبی و خاكی فراوانی دارد اما با این وجود بخش وسیعی از آن برای زراعت مناسب نیست و هر نوع عملیات كشت و كار در آن نیازمند مدیریتی تخصصی و آگاهانه است.

 

تقویت بخش كشاورزی از گام های بسیار مهم برای تحقق اقتصاد مقاومتی است و نقش موثری را در توسعه اجتماعی و اقتصادی كشور دارد و لازمه تداوم و حركت در این مسیر پایبندی بر اصل تامین امنیت غذایی با خودكفایی در محصولات اساسی و حمایت از تولید داخلی و تولیدکنندگان برتر در این زمینه است.

 

امسال علی رغم همه محدودیت های طبیعی و غیرطبیعی استان خراسان جنوبی در سی و چهارمین دوره انتخاب و معرفی نمونه های ملی بخش کشاورزی موفق به کسب 9 رتبه برتر شد. این دیار در ظل آفتاب مردمانی سختکوش و قانع دارد که بخش کشاورزی آن سه سال متوالی در سایه همت این مردم توانسته رتبه دوم کشور را کسب کند.

 

شعار مزرعه تا سفره محقق شد

« رضا فروزانفر» یکی از تولید کنندگان نمونه ملی در خراسان جنوبی است که تجربه 35 سال فعالیت در صنعت طیور را دارد و کار در این عرصه را به همراه دو برادرش از صفر و یک مغازه مرغ و تخم مرغ فروشی آغاز کرده اند. اما با سالها همت و پشتکار شبانه روزی توانسته اند این مغازه کوچک را به کشتارگاه صنعتی و ایجاد زنجیره یک پارچه تولید گوشت مرغ تبدیل کنند و 27 مرغداری غیرفعال دیگر استان را نیز به صورت مشارکتی یا استیجاری رونق تازه ببخشند.

 

این تولیدکننده نمونه کشوری که توانسته اند شعار از مزرعه تا سفره را محقق کنند، می گوید: در حال حاضر ۲۵ درصد ظرفیت‌های صنعت طیور در کشور بلااستفاده است اما هنر مجموعه ما شناسایی پتانسیل‌های موجود و به فعالیت رساندن آن است.

 

وی با اشاره به اینکه 27 واحد مرغداری غیرفعال استان را دوباره به چرخه تولید بازگردانده و فعال کرده‌ایم، می افزاید: اکنون این واحدها 650 هزار قطعه جوجه‌ریزی در دوره و سه میلیون و 200 هزار قطعه در سال دارند.

 

مدیر نمونه واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی خراسان جنوبی که 50 فرآورده گوشتی با بهترین کیفیت را تولید می‌کند، ادامه می دهد: در حمل و نقل فراورده‌های تازه و منجمد بیش از200 تن و در بخش حمل مرغ زنده نیز 150 تن ظرفیت داریم.

 

فروزانفر به نقش زنجیره این مجموعه تولیدی استان در برقراری نامشهود و بی ادعا تعادل در عرضه و تقاضای مرغ در خراسان جنوبی اشاره می کند و می گوید: در مقاطع مشکل دار و بحران‌ها تلاش کرده‌ایم مدیریت و تنظیم بازار استان را عهده دار شویم.

 

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 85 درصد تولید استان مازاد بر مصرف است، می افزاید: با ورود به بازارهای مصرفی کشور و سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی بزرگ مازاد تولید استان با بهترین کیفیت به خارج از استان صادر می شود.

 

مدیر نمونه واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی با تاکید بر اینکه تکنولوژی این مجموعه تلفیقی از تکنولوژی بومی و روز دنیا است، ادامه می دهد: اخذ کد IR و سایر استانداردهای ملی و بین‌المللی، ایجاد مراکز عرضه مستقیم در شهرستان‌های مختلف، آزمایشگاه مرجع، شرکت حمل و نقل و استفاده از گروه‌های تکنسین و مشاوره‌ای از نقاط قوت این واحد تولیدی است.

 

فروزانفر از ایجاد اشتغال مستقیم برای 350 نفر در این واحد تولیدی استان خبر داد و می گوید: بالغ بر 70 درصد این افراد از روستاهای همجوار بکارگیری شده اند که نقش زیادی در جلوگیری از مهاجرت روستاییان دارد.

 

به گفته وی با هدف ایجاد کمک معیشتی برای کارکنان این واحد تولیدی، کارگاه توبافی برای زنان کارکنان راه اندازی شده که ۱۲۰ نفر نیز در این بخش مشغول فعالیت هستند.

 

قابلیت صندوق اعتبارات خرد در بهبود وضعیت اقتصادی زنان روستایی

یکی دیگر از تولیدکنندگان نمونه ملی در بخش کشاورزی، بانوی سرپرست خانواری از روستای مصعبی شهرستان سرایان است که با راه‌اندازی صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی، تسهیلات ارزان قیمت در اختیار زنان روستایی قرار می‌دهد و بسیاری از اعضای این صندوق توانسته اند با دریافت وام ها، مشاغل خانگی ایجاد و در زمینه‌های فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی، پرورش گیاهان دارویی و دام و طیور فعالیت کنند.

 

اراده آهنین این بانوی روستایی توانمند آن قدر زبانزد شده که که از شهرستان‌های دور و نزدیک خراسان جنوبی سختی راه را تحمل می‌کنند تا از نزدیک نتیجه همت بلند این بانو پر تلاش را ببیند و برای پیشرفت کار و بارشان با او مشورت کنند.

 

«فاطمه افقهی» که امسال به عنوان مدیرعامل نمونه صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی در سطح ملی انتخاب و معرفی شده است، می گوید: این صندوق فعالیت خود را از سال 89 با عضویت 20 نفر در روستای مصعبی سرایان آغاز کرده است.

 

وی ادامه می دهد: اما امروز با استقبال زنان روستایی یک صندوق اعتبارات خرد دیگر نیز راه اندازی شده است و دسترسی زنان روستایی به تسهیلات اعتباری بدون ضامن، کم بهره و بدون مراجعه به شهرستان‌های دیگر سبب جلب اعتماد و رضایت اعضا شده است.

 

افقهی با تاکید بر  تعامل با مروجان بخش کشاورزی، می افزاید: برگزاری کلاس‌های آموزشی در زمینه پارچه بافی، تولید قارچ، کاشت، داشت و برداشت زعفران و ترغیب زنان روستایی به کارهای گروهی از دیگر فعالیت‌های جانبی این صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی است.

 

مدیرعامل نمونه ملی صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی در خراسان جنوبی می گوید: زنان روستایی عضو این صندوق در زمینه پرورش مرغ بومی، پرورش قارچ، دام، کافه سنتی و صنایع تبدیلی فعالیت دارند که با راه اندازی بوم بازار در روستای مصعبی محصولات تولیدی آنها به فروش می‌رسد.

 

« عبداللطیف آبدار» از پیشگامان تولید و مددکار نمونه ملی ترویجی از شهرستان درمیان نیز معتقد است در بحث ترویج نمی‌توانیم تافته جدا بافته باشیم و باید در بین کشاورز و مسئولان قرار گیریم.

 

 وی که تمام وقت و دانش تجربی خود را به صورت شبانه روز در اختیار کشاورزان قرار داده، می گوید: مددکار ترویجی از فعالیت‌های خود سودی مادی نمی‌برد اما با تمام علاقه و امکانات شخصی شبانه روز به کشاورزان در عرصه ترویج خدمت می کند و گاهی اوقات کلاسی ها ترویجی تا پاسی از شب طول می‌کشد و این نشان می دهد که کشاورزان علاقه‌مند به فراگیری دانش روز هستند.

 

این مددکار نمونه ترویجی که برخی ابزارهای موردنیاز کشاورزان را اختراع کرده است، تاکید می کند: برای تولید انبوه این ابزارها نیازمند حمایت مالی هستم تا بتوانم با معرفی آن به تمام کشاورزان خدمت کنم.

 

برداشت هشت برابری طلای سرخ

«حمید قاسمی» زعفران کار نمونه از شهرستان قاینات است که توانسته با تولید 31 کیلوگرم زعفران خشک در هر هکتار امسال نام خود را به عنوان زعفرانکار نمونه کشور در سال 98 ماندگار کند.

 

وی که تولید عالی کمی و کیفی زعفران، مصرف بهینه آب در مزرعه، مصرف بهینه پیاز و استفاده از علم نوین در کشت زعفران را از عوامل موفقیت خود عنوان می کند، می گوید: با کمک این عوامل توانسته‌ام در زمینی کوچک تولید زعفران خود را به هشت برابر برسانم.
 

 

این تولید کننده نمونه تاکید می کند: پیاز زعفران در فروردین از برگش استفاده می‌کند بنابراین اگر با آبیاری به موقع برگ‌ها را به مدت طولانی‌تر سبز نگه دارم عمر پیاز افزایش می یابد از همین رو سال بعد میزان برداشت نیز بیشتر می شود.
 

 

کد خبر 883693

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha