خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ رهبر انقلاب اسلامی سال 98 را سال «رونق توليد» نام نهاده اند. نامگذاری چنين سالی در ادامه سالهای قبل و مرتبط با آن نشان از اهميت موضوع و حياتی بودن امر توليد و اقتصاد دارد. به ويژه در شرايط فعلی كه كشورمان مورد دشمنیهای همه جانبه دول شرق و غرب عالم است و تهديد و تحريم های ناجوانمردانه را عليه كشور و مردم ايران شاهد و ناظريم، راهی جز توليد برای رونق اقتصاد بومی و خروج از مشكلات اقتصادی نداريم.
در چنین شرایطی قوانین و مقررات بخش تولید مانند قانون مالیات، تامین اجتماعی و صادارت و واردات كالا برای تحقق شعار سال باید متناسب با كاهش فشار بر تولیدكنندگان و رویكردهای اطمینان بخش به فعالان حوزه اقتصاد و صنعت كشور باشد تا نظام بانكی و مالياتی كشور به يک سامان لازم دست يابد تا به جای نگاه تجاری بر تسهيلات اعطايی، رويكرد حمايتی به بنگاههای اقتصادی داخل داشته باشد.
در راستای حمایت از تولید و رفع موانع تولید، رئیس کل دادگستری استان خراسان جنوبی به همراه دادستان بیرجند، مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری خراسان جنوبی، معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت و رئیس اتاق بازرگانی بیرجند ضمن بازدید از چندین واحد تولیدی مستقر در شهرک صنعتی بیرجند از نزدیک مشکلات تولیدکنندگان و صنعتگران را بررسی کردند.
اولین واحد تولیدی مورد بازدید مسئولان استان، کارخانه هبلکس بیرجند است که اواخر سال 89 با ظرفیت 150 هزار متر بلوک تیغه ای راه اندازی شد و اکنون با سه شیفت کاری این کارخانه بلوکهای سبک در حال تولید است.
«علیرضا عابدی» کارخانه هبلکس بیرجند با اشاره به اینکه هبلکس مخلوطی از سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم در حرارت 200 درجه سانتیگراد و فشار 12 اتمسفر در اتوکلاوها پخته و به قطعات مورد نیاز ساختمانی بریده میشود، گفت: در موقعیت کنونی بتن سبک یا هبلکس بهترین ماده برای ساخت ساختمانهای کوچک و بزرگ مسکونی، خدماتی، صنعتی و کشاورزی بویژه در مناطق زلزلهخیز میباشد.
به گفته وی این محصول امتیازات ویژهای نیز نسبت به دیگر مصالح دارد، از جمله اینکه عایق مناسب حرارتی و صدا میباشد، در برابر فشار مقاوم است، با ابزار معمولی به آسانی بریده میشود و میتوان آن را به هر شکل تراشید، سوراخ کرد و یا تغییر شکل داد.
عابدی با اشاره به اینکه ظرفیت این کارخانه تولید 600 متر مکعب بلوک هوادار اتوکلاو شده است، افزود: این کارخانه به طور مستقیم اشتغال 130 نفر را فراهم کرده است.
نرخ سود 18 درصد بانک برای واحدهای تولیدی توجیه اقتصادی ندارد
شرکت مهراس کویر، تولید کننده لوله و پروفیلهای پی وی سی در بیرجند دومین واحد تولیدی مورد بازدید است. این شرکت در سال 1387 با ظرفیت سالانه 700 تن محصول به بهره برداری رسیده است.
«محمود رضا یوسفی» مدیرعامل شرکت مهراس کویر بیرجند با بیان اینکه 80 نفر جوان به صورت مستقیم در این واحد تولیدی در سه شیف مشغول فعالیت هستند، افزود: در حال حاضر این کارخانه با 13 خط تولید فعال است و در این شرایط سخت اقتصادی هرساله برای این کارخانه طرح توسعهای اجرا می کنیم.
وی با اشاره به اینکه 95 درصد تولیدات این کارخانه به خارج از استان صادر می شود، اظهارکرد: تنها پنج درصد تولیدات این کارخانه در استان مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت مهراس کویر بیرجند با بیان اینکه در سال رونق تولید هیچ حمایتی برای توسعه این واحد تولیدی نشده، عنوان کرد: امسال برای اجرای طرح توسعه ای کارخانه درخواست 4 میلیارد تومان تسهیلات بانکی دادهایم اما نرخ سود 18 درصد بانک برای واحدهای تولیدی توجیه اقتصادی ندارد و در این زمینه دچار مشکل هستم.
این تولید کننده خراسان جنوبی که به عراق و افغانستان صادارت دارد، افزود: روزانه 5 هزار شاخه لوله برق تولید می کنیم و به لحاظ کیفیت بالا در بحث فروش هیچ مشکلی نداریم.
مشکلات سهمیه بندی مواد پلیمری/تولید گرفتار تامین مواد اولیه
یوسفی با بیان اینکه 90 درصد مواد اولیه از داخل و در نتیجه خروجیهای پتروشیمی تامین می شود، ادامه داد: بعد از افزایش نرخ سوخت ما در تامین مواد اولیه با مشکل مواجه شدیم و مواد اولیه ما از 7هزار و 500 تومان به 11 هزارتومان افزایش یافته است در حالی که بازار و رکود حاکم بر صنعت ساختمانی کشش این افزایش قیمتها را ندارد.
وی با اشاره به اینکه سهمیه مواد اولیه ای پلیمری که در حال حاضر از طریق بورس به این واحدهای تولیدی اختصاص می یابد، کافی نیست، افزود: این امر سبب شده تا بازار آزاد شکل بگیرد و واحدهای تولیدی که در حال فعالیت هستند، نیاز خود را با بیش از 20 درصد اختلاف قیمت از بازار آزاد تامین کنند و با این شرایط، توجیه اقتصادی را از واحدهای تولید گرفتهاند.
مالیات بلای جان بخش تولید/لزوم تعدیل نرخ مالیات تولید
این تولید کننده خراسان جنوبی با گلایه از نرخ بالای مالیات بر ضرورت تعدیل این نرخ تاکید کرد و گفت: در این شرایط سخت باید 25 درصد سود کارخانه را برای مالیات بدهیم و جالب این است که از سال 95 واحدهای جدید التاسیس را از مالیات معاف می کنند، پس تکلیف امثال ما که از سال 85 فعالیت داریم، چیست؟ چرا نباید از این معافیت یا حداقل نرخ پایین مالیاتی استفاده کنیم؟
از دیگر واحدهای موجود در شهرک صنعتی بیرجند که مورد بازدید مسئولان قضایی استان قرار گرفت، کارخانه کاشی و سرامیک فرزاد، واحد تولیدی شب افروزان کویر(تولید کننده تخصصی چراغهای فوق کم مصرف) و کارخانه پادسازه قهستان است.
گلایه از عدم اجرای مصوبات کارگروه رفع موانع تولید در خراسان جنوبی
«علی حاجی زاده» مدیر واحد تولیدی شب افروزان کویر از عدم اجرای صحیح و دقیق مصوبات کارگروه رفع موانع تولید استان گلایه کرد و گفت: متاسفانه مصوبات این کارگروه لازم الاجرا نیست و این از نقاط ضعف است.
وی که از سال 93 فعالیت این واحد تولیدی را با اشتغالزایی برای 20 نفر آغاز کرده اما اکنون گرفتار چاه وام بانکی شده است، ادامه داد: مشکل ما عدم انجام تعهد بانک نسبت به این واحد تولیدی است که موجب شده 2 سال با مشکل جدی مواجه شویم.
مشکل آفرینی بانک برای واحدهای تولیدی/بدهی که پایانی ندارد!
«مهدی ساجد» مدیرعامل کارخانه پادسازه قهستان نیز با اشاره به اینکه مشکل اصلی این واحد تولیدی بانک است، گفت: امروز بانکها به جای کمک به بخش صنعت و تولید با زیادخواهی و قانونشکنی و سوء استفاده از قوانین، مشکل آفرین شده اند.
وی که در سال 85 از سیستم بانکی 700 میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده تاکنون حدود پنج برابر این مبلغ را به بانک پرداخت کرده اما همچنان بدهکار است، افزود: اکنون ظرفیت تولید این کارخانه به دلیل مشکلات سرمایه در گردش کاهش یافته است.
این واحد تولیدی که نیازمند 1.5 میلیارد تومان سرمایه در گردش است و متاسفانه علی رغم پیگیری متعدد اما تسهیلات رونق تولید به این کارخانه تعلق نگرفته، ادامه داد: در گذشته 70 نیرو در این کارخانه مشغول به فعالیت بودند اما اکنون هفت نفر اشتغال دارند.
لزوم اصلاح ساختار قوانین و مقررات مالیات/ «رونق تولید» محقق نشد
حجت الاسلام «ابراهیم حمیدی» رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی در بازدید از واحدهای تولیدی شهرک صنعتی بیرجند در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه برخی از این واحدهای تولیدی با مشکلات حقوقی و قضایی مواجه هستند که ناشی از عملکرد سازمان ها و بانکها است، افزود: هدف ما شناسایی مشکلات و کمک برای حل مشکلات این واحدهای تولیدی است.
وی با تاکید بر اینکه برخی از مشکلات واحدهای تولیدی به دلیل مدیریت درون سازمانی است که تدبیر ویژه خود را می طلبد، گفت: اما مشکل برخی واحدهای تولیدی با سازمان ها و بانکها است که باید با پیگیری شناسایی شود و در جلسات هماهنگی این مشکلات مرتفع و به حداقل برسد.
حجت الاسلام حمیدی با بیان اینکه برخی از مشکلات واحدهای تولیدی نیز به مقررات و قوانین کشور برمی گردد، تصریح کرد: در بازدید از شهرک صنعتی بیرجند برخی واحدهای تولیدی از میزان بالای مالیات گلایه مند بودند چرا که در شرایطی فعلی با وجود مشکلات و افزایش هزینه های جاری، توانایی پرداخت مالیات های سنگین(25 درصد) را ندارند.
رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی تاکید کرد: ساختار قوانین و مقررات در بحث مالیات نیازمند اصلاح در جهت حمایت از تولیدکنندگان است البته این مشکلات به قوه قضاییه منعکس خواهد شد تا در سطح ملی پیگیری شود.
حجت الاسلام حمیدی افزود: تولیدکنندگانی که در مناطق کمتر توسعه یافته و در جوار مرز فعالیت میکنند باید بتوانند از ابزارهای تشویقی در بخش صادارات و توزیع محصولات استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه انتخاب شعار رونق تولید نشان میدهد که همچنان اولویت کشور مسئله اقتصاد است، گفت: اما با اینکه به روزهای پایانی سال جاری نزدیک می شویم هدف از رونق تولیدی مدنظر مقام معظم رهبری محقق نشده است.
رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی با بیان اینکه قوه قضاییه به بحث حمایت از تولید و اشتغال ورود پیدا کرده است، بیان کرد: ستادی در قوه قضاییه شکل گرفته که هدف از تشکیل این ستاد ایجاد هماهنگی بین دستگاههای متولی و استفاده از ظرفیتهای قوه قضاییه برای رونق تولید و رفع موانع است.
نکته پایانی
با وجود تاکیدات معظم له در طول سالهای گذشته آنچنان که باید و شاید به مسئله تولید داخل و حمایت از آن توجه لازم صورت نگرفته بود و شاید یکی از دلایلی که در طول سالهای گذشته مسئولان وقت چندان توجهی به تلاش همه جانبه برای رفع مشکلات تولید نداشتند این بود که هنوز با مشکل جدی که در اثر تحریم به وجود آمده روبرو نشده بودند و به صورت واقعی نتیجه بیتوجهی به هشدارهایی که مقام معظم رهبری در طول 30 سال گذشته میدادند را متوجه نشده بودند. اما اکنون که بدعهدی آمریکاییها به آنها ثابت شد و تحریمهای همه جانبه سبب شد که کشور با مسائل متعدد اقتصادی روبرو شود دید برخی مسئولان غافل هم به واقعیتها باز شده است.
کوتاه سخن آن که زمینه سازی برای بهبود فضای کسب و کار، اصلاح نظام بانکی، اصلاح نظام مالیاتی و معافیتهای مربوط به آن و در عین حال اصلاح رویههای تجاری و تعرفه ای از جمله پیش فرضها و پیش شرطهای مهم برای تحقق عینی رونق تولید است تا قوانین دست و پاگیر، گلوی تولید کشور را نفشارد.
نظر شما