به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حجت الاسلام محمدعلی مهدوی راد» امروز (یکشنبه 13 بهمن) در نشست خبری «سی و هفتمین جایزه کتاب سال و بیست و هفتمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: سبک ارزیابی و نقد در این دوره از جایزه کتاب سال همچون سال های قبل بود. مشخص است که در هر سال کتاب های سال قبل را بررسی می کنیم. حدود چهار سال گذشته ما با فراخوان کتاب ها را به دست می آوردیم. در حال حاضر نحوه دست یابی ما به کتاب ها به دو گونه است؛ فراخوان عمومی و خصوصی و غیر از فراخوان به اطلاعات موسسه خانه کتاب نیز رجوع می کنیم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال با بیان اینکه 46 هزار و 254 عنوان کتاب در سال 1397 چاپ اول بوده است، عنوان کرد: بخشی از آنها در غربالگری اول کنار گذاشته شدند و 213 عنوان کتاب به مرحله دوم سی و هفتمین جایزه کتاب سال راه یافت و از سوی سه داور مورد ارزیابی قرار گرفت. قرار شد اگر کتابی بین 80 تا 70 امتیاز آورد، تقدیری و اگر بین 90 تا 100 امتیاز آورد، برگزیده شناخته شود. در بخش ترجمه نیز کتاب ها با امتیاز 85 تا 95 تقدیری و با امتیاز بین 95 تا 100 برگزیده شناخته شدند.
وی خاطرنشان کرد: در سی و هفتمین دوره جایزه کتاب سال همچون سال های قبل شاهد سیطره کمیت بودیم. به لحاظ کمیت کتاب کم نداریم. به نظر محتوا و دقت محتوایی اتفاقی که نیفتاده است و مشکل هم داریم. یکی از مسایل مهم تکرار مکررات است یعنی در یک موضوع کتاب های فراوان داریم و در برخی از موضوعات آثار بسیار اندک است. متاسفانه سرقت های ادبی و نوشتاری همچنان در گستره کتاب ها وجود دارد. در سرمقاله آیین نامه پژوهش مقاله ای با تیتر آسمان دنیا همه جا یکرنگ است، نوشتم و نمونه هایی از سرقت ادبی در کشورهایی همچون مصر و عراق را مثال زدم.
حجت الاسلام مهدوی راد اظهار داشت: امسال اتفاق جدیدی در سی و هفتمین جایزه کتاب سال رخ داد. کتاب بسیار عالمانه و مهمی در حوزه مطالعات تفسیری ارزیابی کردیم و می خواستیم کتاب را به مرحله نهایی بیاوریم و من گمان می کردم که برگزیده هم شود. یکی از دوستان بنده زبان اردو می دانست، متوجه شد که این کتاب تحقیقا بازنویسی فارسی از زبان اردو است. متاسفانه این فاجعه فراگیر است، جلوی این آفت باید گرفته شود.
دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: از عالمان و فاضلانی که در جایزه کتاب سال گروه ها را مدیریت کرده اند و در داوری به ما لبیک گفتند، تشکر می کنم. در این پنج سالی که بنده دبیر بودم با اطمینان خاطر می گویم که هیچ اثری را به خاطر جهت گیری خاص از ارزیابی کنار نگذاشتیم و تلاش کردیم تمام کتاب هایی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفته است را بررسی کنیم.
نظر شما