به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نخستین نمایشگاه انفرادی «سعید امکانی» با عنوان «سران» از 11 تا 16 بهمنماه در گالری گلستان برپاست، مجموعه «سران» دربرگیرنده۴۹ طراحی است که با تکنیک خودکار روی مقواهایی خلق شدهاند؛ سعید امکانی متولد 1355 تهران و دانش آموخته رشته نقاشی است. او تاکنون در بیش از20 نمایشگاه گروهی نقاشی هایش را به نمایش گذاشته است و او پیشترمجموعه شعر با عنوان و کتاب کاریکاتورهایش را با عنوان باشلار (سرها) منتشر کرده است. برخی از طراحی ها و کاریکاتورهای او در مطبوعات منتشر شده اند. برپایی این نمایشگاه بهانه ای شد تا با این هنرمند درباره طراحی هایش به گفتگو بنشینیم که در زیر می آید:
چگونه مجموعه آثار نمایشگاه «سران» شکل گرفت؟
سران در دهه هفتاد شکل گرفت اولین طراحی از این مجموعه سرکوب بود و بعد به صرافت افتادم که از «سر» به عنوان یک فرم استفاده کنم نماد «سر» برایم جالب شد نمی خواهم بگویم یک سمبلیسم در زبان فارسی باشد و این طرح ها فقط به همین اسم محدود شوند این طرح ها تنها یک اسم نیستند معنای فراتر به خود می گیرند و هر بیننده با نگاه خود به آن خیره می شود و دنیای مدرن همین است.
آیا «سران» قابلیت این را دارند که شما همچنان با موضوع سر فعالیت هنری تان را ادامه بدهید؟
مجموعه «سران» نگاه فلسفی دارد و فارغ از معنای سر است که دیگر تنها یک اسم نیست، «سردار» یا «سرپیچ» یا «سرتیز» تنها خود این اسم ها نیستند و این مفهوم گویی ازیک فضای مه گرفته بیرون می آید و فضای گسترده تر به آن می دهند و اندیشه تازه که در آن نهفته است، انسانی که می تواند قاتل باشد و مقتول و غیره... انگار از وجود و تن انسان بیرون زده و با خشونت هم توام می شود نمادگرایی و تنوع و سنبل ها در زبان فارسی و محاوره ای ما بسیار است و تشبیه و تطبیقی که در این زبان جاری است هر کدام جای تامل و درنگ دارد و اجرای یک تابلو، در این مجموعه تنها به خردترین این واژه سر و مشتقات آن پرداختم و با تحقیق و پژوهش بر روی هر کدام از آنها سعی داشتم بهترین طرح را انتخاب و اجرا کنم. مثلا تضادی که در «سرسبز» و صادق هدایت هست ممکن از این لحاظ خیلی ها بگویند چرا صادق هدایت؟ ولی برای من یک تضاد جالبی داشت و من آن را اجرا کردم.
آیا این طراحی ها قابلیت اجرا در ابعاد بزرگ را دارند؟
بسیاری از این طرح ها قابلیت این را دارند که در ابعاد بزرگ و با تکنیک رنگ روغن یا اکرلیلک می توانند زده بشوند و بسیار زیبا هم می شود بسیاری از دوستان خودم و استاد آغداشلو این پیشنهاد را به من دادند که آنها را به صورت رنگ روغن و در ابعاد بزرگتر کار کنم این فکر را دارم که در آینده بیشتر بر روی این آثار بیشترکار کنم فعلا در مجموعه کاری ام قرار ندارند شاید سال های آتی این کار را انجام دهم .
با توجه به استقبال از «سران»آیا باز هم در مجموعه بعدی طراحی هاتون قصد دارید با ادبیات بازی کنید و سراغ سوژه های اینچنینی بروید یا به تک فریم های که هر کدام برای خودشان استقلال دارند بپردازید؟
نمادگرایی و تنوع و سمبل ها در زبان فارسی و زبان محاوره ای ما بسیار است و تشبیه و تطبیقی که در این زبان جاری است هر کدام جای تامل و درنگ دارد و اجرای یک تابلو، در این مجموعه تنها به خردترین این واژه سر و مشتقات آن پرداختم و با تحقیق و پژوهش بر روی هر کدام از آنها سعی داشتم بهترین طرح را انتخاب و اجرا کنم؛ ممکن است طراحی یا نقاشی در مورد آثار ادبی یا واژگان دیگر اجرا کنم، این را باید بگویم که ادبیات ما بسیار فاخر و پر از ایده های نو است با نگرشی متفاوت می توان از آنها استفاده بهینه ای برد و را بر رویشان درنگ و تامل کرد و آنها به اجرا رساند و می توانیم بهترین شکل از یک نقاشی را اجرا کنیم که برای مخاطبان جالب باشد.
با توجه به اینکه خیلی از شخصیت های آثار این نمایشگاه شما شخصیت های سیاسی هستند آیا بعد از کنار گیری این افراد همچنان می توانند حیات هنری داشته باشند یا تاریخ مصرف دارند؟
در این مجموعه از برخی اشخاص استفاده کردم حالا چه ترامپ باشد که به صورت سرشانه کشیدم چه آقای ظریف و جهانگیری باشد اینها محدود به همین دوره نیستند به اتمام نمی رسند این سر به هوایی تنها به یک شخص که من آن را تصویر کردم نیست و می تواند ادامه دار باشد یا در «سرسبزی» که شخص صادق هدایت را طراحی کردم بوضوح معلوم است که با دید بنده این مسئله جاری شده و شکل گرفته صادق هدایت از نظر من آدم سر سبزی بوده و دوستانی که با او بوده اند در خاطراتشان وقتی بیان می کنند بسیار آدم شوخ و با طنزی بوده که این تضاد ایجاد می کند.
کتاب این مجموعه آیا قرار است منتشر بشود ؟
مجموعه «سران» که در گالری گلستان به نمایش درآمده 49 اثر است ولی اصل کارهایی که خودم طراحی کردم حدود 70 کار است ولی برای این انتشار این مجموعه با نشر چشمه وارد شور شدم و ممکن است در آینده به صورت کتاب در اختیار علاقمندان قرار بگیرد که این مجموعه به عنوان «باشلار» در دهه 80 به صورت اسکیس و طرح خلاصه و مینیمال بوده به چاپ رسیده است .
نظر شما