به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، با تنی نحیف و لباس های نیمه چرک، سطل های نقره ای رنگ آهنی زباله را خم کرده و سر و دستانش را در درون زباله ها کرده تا پلاستیکی، کارتونی یا آنچه که از دید دیگران آشغال بود و از دید او می توان استفاده کرد، پیدا کند.
روزانه شاهد این صحنه ها در خیابان هستیم. اغلب این افراد کودکان و نوجوانان هستند. بیشتر آن ها یک چرخ دارند یا یک گونی بزرگ سفید که تا سر پُر شده از پلاستیک، کارتن و لباس که بر پشت شانه های خود می اندازند و حمل می کنند. آن ها به بوی زباله ها گویا عادت کرده اند که بدون ماسک و دستکش به این کار ادامه می دهند و مطمئنا جبر زندگی آن ها را به این شغل کشانده است.
شاید هر روز که شاهد این موارد بودیم، تنها نظاره گر می شدیم و احساس دلسوزی وجودمان را فرا می گرفت. در حال حاضر این معضل خیلی جدی تر به نظر می رسد. جامعه با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند، ویروسی که شیوع آن بالا است. اگر دستورات پزشکی و بهداشتی را هم رعایت نکنیم بدون شک به این ویروس مبتلا خواهیم شد.
ازهمین رو بسیاری از مکان ها با ازدحام جمعیت بالا همانند مدارس و دانشگاه ها در تعطیلی به سر می برند. برخی از کسبه ها ترجیح داده اند چند هفته ای فعالیت خود را متوقف کنند. ساعات اداره ها کاهش یافته و برخی از جاها نیز فعالیت های خود را در منزل انجام می دهند.
به نوعی بسیاری از مردم در قرنطینه خانگی به سر می برند. رفت و آمد عابران در خیابان ها کم شده و بیشتر افراد از خودرو شخصی استفاده می کنند تا آنجایی که ممکن است از گزند این ویروس دور باشند. اما در این شرایط با شاهد کسانی هستیم که از سطل ها آشغال، زباله جمع آوری می کنند این درحالی است که طبق اعلام پزشکان این ویروس بر روی سطح ۲ ساعت تا ۹ روز باقی می ماند.
به دلیل شیوع بالا و داشتن شغلی که از پایه نکات بهداشتی در آن رعایت نمی شود نشان می دهد، این افراد در معرض ابتلا هستند و می توانند با این وضعیتی که در پیش گرفته اند به دیگران نیز منتقل کنند.
به نظر این ضرورت می رسد که سطح آگاهی این دسته از افراد بالا رود، باید نهاد های مربوط با روش های مختلف این افراد را در این شرایط کنونی از این شغل باز دارند. اگر با تبلیغات و اقدامات فرهنگی به جایی نرسیدند اقدامات سلبی انجام شود تا از جان آنها محافظت شود.
ناگفته نماند؛ این نوع کار برای این افراد یک شغل محسوب می شود، پشت پرده آن درآمد زیادی هم وجود دارد. این شغل ها یک پیمانکار هم دارد که بیشتر از کودکان و نوجوانان استفاده می کنند تا این کار را انجام دهند.
در همین ارتباط یکی از کودکان کار که شغلش جمع کردن زباله ها هست به خبرنگار شبستان می گوید: مدرسه نمی روم. یعنی خانمان را جا به جا کردیم دیگر پدرم برای ثبت نام به مدرسه جدید اقدام نکرد.
او درباره در آمد این شغل بیان می کند: درآمدم خوب است. هر روزی که کار کنم، بابت یک روز 50 هزار تومان دریافت می کنم که راضی هستم.
این کودک کار در پاسخ به این پرسش که چرا در این شرایط که شیوع ویروس کرونا در جامعه زیاد است این کار را انجام می دهد می گوید: مجبورم. کار دیگری بلد نیستم. امید دارم که مبتلا به این بیماری نشوم اما اگر هم مبتلا شدم چاره ای نیست.
این در حالی است که در متن نامه انجمن حمایت از حقوق کودکان آمده است:
«با توجه به شرایط خاص به وجود آمده در کشور پیرو شیوع ویروس کووید-۱۹ جمعی از سازمان های مردمنهاد فعال در منطقه ۱۲ تهران که با هدف حمایت از کودکان و افراد در معرض آسیب در این منطقه فعالیت میکنند، لازم دانستند تا شرایط ویژه ساکنین این منطقه را در راستای پیشگیری از آسیبهای احتمالی این بیماری به استحضار برسانند.
با عنایت به تراکم جمعیتی بالا در این منطقه، شرایط اقتصادی نامناسب خانوادهها و کمبود و گرانی امکانات بهداشتی، دسترسی محدود به منابع اطلاعاتی موثق، مشکلات تغذیهای و ضعف جسمانی، آمار بالای اشتغال کودکان (زبالهگردی، دستفروشی، کار در کارگاههای زیرزمینی) و دیگر عواملی که شرایط را برای شیوع این ویروس در این منطقه و گسترش آن در سطح وسیعتر شهر فراهم میکند، ضروری است اقدامات تخصصی و فوری در خصوص موارد زیر انجام گیرد:
۱.اقدامات آموزشی و اطلاعرسانی گسترده در سطح منطقه (از جمله تهیه و توزیع بروشورهای آموزشی جهت آشنایی افراد با علائم این بیماری و راههای ساده پیشگیری از ابتلا به آن و همچنین تهیه و نصب پوسترهای آموزشی در معابر پر تردد منطقه)
۲.توزیع رایگان وسایل بهداشتی از قبیل موادضدعفونی کننده، ماسک و انواع شویندهها (از جمله اجرای طرح خانه به خانه توزیع اقلام بهداشتی با استفاده از ظرفیت سمنهای فعال در منطقه، برپایی پایگاههای موقت محلی توزیع اقلام بهداشتی)
۳.ضدعفونی کردن مکرر مراکز پرتردد محله و مراکز خدماتدهی
۴.معرفی مراکز درمانی رایگان برای شهروندان ایرانی و اتباع مقیم و همچنین اطلاعرسانی در این خصوص به صورت گسترده
امید است با همکاری در این مسیر بتوانیم در کنترل همه گیری این ویروس موثر واقع شویم»
همچنین، «فرشید یزدانی» مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان در گفتگو با یکی از رسانه ها گفته است « کودکان کار در شرایط غیر بهداشتی زندگی و کار میکنند و قطعا به دلیل سوء تغذیه شرایط جسمی خوبی ندارند و در مقایسه با همسالانشان از ضعف جسمانی برخوردارند. با توجه به این مسائل قطعا این کودکان در معرض ویروس کرونا هستند و در صورت ابتلا شرایط سختی خواهند داشت.
به گفته او توجه به وضعیت کودکان کار و توزیع بستههای بهداشتی میان آنها جزء برنامههای وزارت بهداشت نیست و تاکنون کاری از سوی متولیان بهداشت برای ایمن کردن کودکان کار انجام نشده است.»
یزدانی عنوان میکند: « کودکان کار همه جا حضور دارند و ابتلای آنها به ویروس کرونا تهدیدی جدی است و در صورت بی توجهی به این موضوع فاجعه بزرگی در راه خواهد بود»
به هر روی، فقر مالی و فرهنگی، عدم دسترسی به امکانات بهداشتی همچون ماسک و ضدعفونیکنندهها و پزشک و بیمارستان میتواند آنها را بیشتر در ابتلای این بیماری قرار دهد. می طلبد نهادهای مربوط به این موضوع جدی تر وارد شوند و تدابیر ویژه ای بیندیشند.
نظر شما