خبرگزاری شبستان - جهرم: شاید تصور پرورش و تولید ماهی آن هم در مناطقی که از منابع آب محدود برخوردار است کمی دور از ذهن به نظر برسد اما کشاورزان جهرمی ثابت کردند با اراده و پشتکار، هیچ چیز غیر ممکن نیست و می توان با همین منابع محدود هم غیر ممکن ها را ممکن کرد.
کشاورزی در روزگار ما گرچه همچنان شغل و پیشه بسیاری از افراد جامعه است اما به دلیل خشکسالی های مداوم سال های اخیر آنگونه که باید به راحتی نمی توان تولیداتی با بازده اقتصادی مناسب را به دست آورد. البته ایرانی ها همواره نشان داده اند که مرد روزهای سخت هستند و محدودیت ها را به فرصت تبدیل می کنند.
حتما ضرب المثل «یک تیر و 2 کمان» هم شنیده اید؛ امری که امروز توسط کشاورزان و بهره برداران جهرمی به واقعیت تبدیل شده است. کشاورزان این شهرستان که از عمق 650 متری زمین آب را استخراج کرده و برای تولید محصولات کشاورزی استفاده می کنند با کمی خلاقیت و تفکر علاوه بر تولیدات باغی و زراعی به پرورش ماهی نیز اقدام کرده اند.
استخرهای ذخیره آب در کنار چاه ها، چشمه ها و قنات ها منابع خوبی در اختیار کشاورزان قرار می دهد تا در روزگار کم آبی که گریبان گیر این قشر از جامعه شده بتوان به عنوان یک فعالیت مکمل و همسو بهره برداری چند منظوره کرد.
بر اساس گفته کارشناسان، به ازای هر سه تا پنج لیتر آب در ثانیه و مساحت 100 تا 200 متر مربع از استخرهای کشاورزی حداقل یک تن ماهی می توان تولید کرد؛ کاری که بهره برداران جهرمی تاکنون توانسته اند با عملی کردن آن به نتایج خوبی دست پیدا کنند.
رهاسازی بچه ماهی ها در فصل پاییز انجام می گیرد و از زمان رهاسازی در استخر تا زمان صید چهار تا 6 ماه به طول می انجامد. برای تولید یک کیلوگرم ماهی حدود یک و نیم کیلو غذای کنستانتره مصرف شده و سرانجام ماهی هایی در وزن 350 تا 500 گرم صید می شوند.
یک پرورش دهنده ماهی در استخرهای آب کشاورزی می گوید: با احداث استخرهای 2 منظوره پرورش ماهی در کنار مزارع کشاورزی و استفاده بهینه از آب می توان با یک تیر 2 نشان زد.
«علی حسینی» با اشاره به اینکه با آب درون استخر که پرورش ماهی انجام می شود درختان باغ را آبیاری می کنیم، می افزاید: با توجه به اینکه جهرم در یک منطقه گرم و خشک قرار گرفته، ظرفیت خوبی برای پرورش ماهی کپور در استخرهای کشاورزی دارد.
در استخرهای آب کشاورزی انواع ماهی ها پرورش داده می شود، از کپور ماهی های گرم آبی گرفته تا ماهی های سردآبی، قزل آلا و خاویار؛ اما آنچه در جهرم پرورش داده می شود ماهی های گرم آبی است.
کارشناس شیلات جهاد کشاورزی جهرم می گوید: شهرستان جهرم با تولید 612 تن ماهی گرمابی 49 درصد تولید استان را شامل شده است .
«سعید رمضانلی» با اشاره به پرورش ماهی در 518 استخر ذخیره آب کشاورزی شهرستان جهرم، می افزاید: در این استخرها با مساحت ۱۵۰ هکتار بیش از 680 هزار قطعه بچه ماهی رهاسازی شده است.
به گفته وی پرورش ماهی در استخرهای کشاورزی، یک روش برای بهره وری بیشتر از منابع آب به شمار میرود و کشاورزان میتوانند هم زمان با آبیاری زمینهای خود در کنار آن پرورش ماهی هم داشته باشند که زمینه اقتصادی مناسبی است.
از آنجایی که ماهی ها در محیط آب پرورش و رشد پیدا می کنند بنابراین آب باید دارای شرایط و ویژگی هایی باشد که ماهی بتواند در آن زیست کند.
دمای آب، اسیدیته آب، میزان اکسیژن محلول در آب، شوری، شفافیت و عدم آلودگی و... از جمله این شرایط است که برای پرورش ماهی ها در استخر آب کشاورزی باید مد نظر قرار داد.
پرورش ماهی در استخرهای آب کشاورزی یکی از روش های مناسب در صرفه جویی مصرف آب بوده که این روش در کشور ما روز به روز در حال توسعه و گسترش است.
گزارش: مهدی رحمانیان
نظر شما