فروپاشی پرستیژ اروپا با خیانت به برجام

فعال کردن مکانیسم حل اختلاف از سوی سه کشور اروپایی عملا اعتراف به ناتوانی آنها از ایفای تعهدات برجامی و تعهداتی است که بعد از خروج‌آمریکا از برجام داده اند. از جهاتی این اقدام عملا به معنای پایان بازیگری اروپا درمعادلات جهانی است.

خبرگزاری شبستان ، گروه سیاسی - علی ودایع : فعال کردن مکانیسم حل اختلاف از سوی سه کشور اروپایی عملا اعتراف به ناتوانی آنها از ایفای تعهدات برجامی و تعهداتی است که بعد از خروج‌آمریکا از برجام داده اند. از جهاتی این اقدام عملا به معنای پایان بازیگری اروپا درمعادلات جهانی است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی تند علیه باج دادن اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها نوشت: شما هیچ موقعیت برتر اخلاقی و حقوقی ندارید!، سه کشور اروپایی باقی‌مانده برجام را فروختند تا از تعرفه‌های جدید ترامپ رهایی پیدا کنند.
وزیر امور خارجه در صفحه توئیتر خود خطاب به اروپایی‌ها نوشت:  شما هیچ موقعیت برتر اخلاقی و حقوقی ندارید!
در این توئیت آمده است: (خبر باج دادن اروپا برای) جلب رضایت ایالات متحده تائید شد. سه کشور اروپایی باقی‌مانده برجام را فروختند تا از تعرفه‌های جدید ترامپ رهایی پیدا کنند. دوستان من، این کار فایده‌ای نخواهد داشت. فقط اشتهای وی را تندتر می‌کنید. 
وی ادامه داد: قلدر دوره دبیرستان را به خاطر نمی‌آورید؟ اگر می‌خواهید شرافت خودتان را بفروشید، به همین مسیر ادامه بدهید ولی برای خودتان موضع برتر اخلاقی و حقوقی قائل نباشید. شما چنین موقعیتی ندارید.
توافق هسته‌ای ایران و کشورهای 1+5 یا همان برنامه جامع اقدام مشترک که حاصل ماه‌ها گفت‌وگوی چندجانبه بود، این روزها در حال گذراندن نقطه عطف دیگری در تاریخ عمر کوتاه خود است. سه کشور اروپایی اعلام کرده‌اند که قصد دارند مکانیسم حل اختلاف مندرج در این توافقنامه را فعال کنند.
با این حال مروری کوتاه از عملکرد اروپا بویژه بعد از خروج‌ آمریکا از برجام ضروری است. دونالد ترامپ رئیس جمهورآمریکا که در زمان تبلیغات انتخاباتی وعده داده بود از توافق هسته‌ای کنار می‌کشد ،بالاخره اردیبهشت ماه سال ۹۷ و بدون توجه به درخواست‌های شرکای اروپایی برجام از این توافق خارج شد و طی دو مرحله تحریم‌های یکجانبه ای که قرار بود با اجرای این توافق تعلیق شود را بار دیگر علیه ایران اعاده کرد. هرچند تا قبل از آن هم در نوبت‌های سه گانه‌ای که قرار بود به کنگره گزارشی بدهد در هر مقطع تحریم‌های علیه ایران اعمال می‌کرد. با این وجود آمریکای ترامپ بعد از خروج از برجام کارزار گسترده‌ای برای اعمال فشار حداکثری علیه تهران به راه انداخت کارزاری که با نقش محوری وزارت خزانه‌داری آمریکا و با بهره‌گیری از مکانیزم «ناگزیرسازی» کشورها و شرکت‌ها را از همکاری با ایران منع می‌کرد. در مقابل این سیاست فشار حداکثری تهران یک سال تلاش کرد به تعهدات هسته‌ای خود پایبند باشد. اروپایی‌ها از همان زمان خروج‌ آمریکا از برجام وعده‌های زیادی برای تامین منافع اقتصادی ایران دادند و درباره سازوکارهای مختلفی وعده و وعید دادند با این وجود این وعده‌ها راه به جایی نبرد. نهایتا ایران بعد از یک سال بعد از صبر راهبردی از اردیبهشت ۱۳۹۸ یعنی درست یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام و بی‌عملی اروپایی‌ها تصمیم گرفت طی دوره‌های دو ماهه بخش‌هایی از تعهدات هسته‌ای خود را کنار بگذارد. آخرین گام کاهش تعهدات هسته‌ای ایران طی روزهای اخیر عملیاتی شد. 
تنها چند ساعت پس از آنکه خبرگزاری‌ها از احتمال فعال شدن مکانیسم حل اختلاف در مورد توافق هسته‌ای با ایران خبر دادند، سه کشور اروپایی عضو برجام روز سه‌شنبه، ۲۴ دی ماه، خبر دادند که مکانیسم حل اختلاف را علیه تهران فعال می‌کنند.
بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس مدعی شده است که بهتر است توافق ترامپ جایگزین برجام شود. جانسون ادعا کرد: «اگر قرار است آن را کنار بگذاریم، پس بیایید آن را جایگزین کنیم و بگذارید آن را با توافق ترامپ جایگزین کنیم.»
سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای با اشاره کاهش تعهدات گام به گام ایران مدعی شدند که به دلیل اقدام‌های ایران چاره‌ای نمانده جز این‌ که مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم. این در حالی است که در طول یک سال و نیم گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام این کشورها حاضر نشدند تعهدات خود را عملی کنند و ظاهرا توان ایستادگی در مقابل آمریکا را هم نداشتند.
اروپا با وجود وعده‌های بسیاری که داده بود در عمل نشان داد اراده ای برای ایستادن در مقابل اقدامات خلاف قوانین بین‌المللی آمریکا ندارد. این رویه اروپا عملا اعتبار و توانایی این کشور‌ها را زیر سوال برده است.
پیش از این نیز کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران واکنشی به این بدعهدی‌ها بود. می‌توان گفت که استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران اشتباه استراتژیک اروپا است و با این تصمیم اروپا راه ماجراجویانه‌ای را در مورد برجام و فعالیت هسته‌ای ایران آغاز کرده‌اند.
 فعال شدن مکانیسم حل اختلاف از سوی اروپایی‌ها در حالی انجام می‌شود که ایران پیش از این سازوکار حل اختلاف براساس ماده ۳۶ برجام را اجرایی کرده است. سه کشور اروپایی هم ممکن است روند پیش بینی شده در سازوکار ماده ۳۶ را اجرایی کنند ولی واقع امر این که که حتی اگر این فرایند منتهی به اجرایی شدن ماده ۳۷ شود. با توجه به  اینکه همین الان هم این کشورها با پایبندی حداکثری به تحریم‌های یکجانبه و فرامرزی آمریکا به تعهدات خود عمل نکرده اند، اجرایی شدن این تحریم‌ها عملا  انتظارات اروپایی‌ها را برآورده نخواهد ساخت.
به گفته سید عباس عراقچی با خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای این کشور و بی عملی اروپاییها توافق برجام دچار وضعیتی نامتعادل شده  بود که ایران برای بازگرداندن تعادل به آن تعهدات خود را کاهش داد و به نوعی این توافق به تعادل در داده‌ها و ستانده‌ها رسید.
 در هر صورت امروز هم اگر قرار باشد اروپایی‌ها با بازی در زمین اروپا گام دیگری بردارند و باز هم تعادل در این توافق به هم بخورد ایران بار دیگر در مسیر متعادل کردن این توافق گام برخواهد داشت.   
استفاده از مکانیزم حل و فصل اختلافات بی‌مبنا است
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در دیدار با «نیلس آنن» وزیر مشاور در امور خارجی دولت فدرال آلمان در دهلی‌نو با انتقاد از بی‌عملی اروپایی‌ها در قبال تعهدات‌شان در برجام، اقدام آنها برای استفاده از مکانیزم حل و فصل اختلافات را از نظر حقوقی بی‌مبنا و از نظر سیاسی اشتباه راهبردی خواند.
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در خصوص بیانیه سه کشور اروپایی مبنی بر آغاز فرآیند حل و فصل اختلافات در برجام گفته است اقدام سه کشور اروپایی یک اقدام کاملا انفعالی و از موضع ضعف به شمار می‌رود.
موسوی گفت: متاسفانه در مدت یکسال طرف‌های اروپایی برجام به رغم تعهداتی که هم در برجام داشتند و هم صراحتا و به طور رسمی پس از خروج آمریکا از برجام در جلسات کمیسیون مشترک برعهده گرفتند، نتوانستند اقدامی ملموس و جدی برای ایفای تعهدات خود صورت دهند و به همین سبب نیز، کشورمان از مقررات پیش‌بینی شده در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام استفاده کرده و اجرای بخشی از تعهدات هسته‌ای خود را طی پنج گام با فواصل زمانی قابل ملاحظه متوقف کرد.
موسوی اظهارداشت: در حقیقت اعلام آغاز فرآیند حل و فصل اختلافات و فعال کردن بند ۳۶ برجام از سوی طرف‌های اروپایی در فضایی مطرح می‌شود که این بند از مدت‌ها پیش توسط جمهوری اسلامی ایران مورد استناد قرار گرفته است و وضعیت جدیدی ایجاد نخواهد شد. جمهوری اسلامی ایران همانند گذشته آمادگی کامل دارد با هرگونه حسن نیت و تلاش سازنده برای حفظ این توافق مهم بین‌المللی با نهایت حسن نیت روبرو شود و در این مسیر از هر ابتکار عمل سازنده‌ای حمایت به عمل آورد. در مقابل، بار دیگر برای همگان، خصوصا برای سه کشور اروپایی طرف برجام، روشن می‌سازد که به هرگونه بدعهدی، سوءنیت و اقدامات غیرسازنده با جدیت و قاطعیت به طور مناسب پاسخ خواهد داد.
اروپا اراده‌ای برای حفظ برجام ندارد
اقدامات و فعالیت‌های کشورهای اروپایی در این مدت نشان داده که اروپا اراده ای سیاسی برای مقابله با تروریسم اقتصادی ترامپ، ندارند و برای هر اقدام خود منتظر اجازه و تایید آمریکا هستند. اروپا در این مدت حتی یک کانال بانکی برای کمک‌های انسان دوستانه ایجاد نکرد. انفعال اروپا در قبال توافق هسته‌ای ایران که تمام اعتبار و حیثیت اش را پای آن گذاشته بود، نشان داد که اروپا از اقتدار، تهور و انسجام لازم برای رویارویی با این چالش‌ها برخوردار نیست.
آمریکا مدت‌هاست از طریق تروریسم اقتصادی و تحریم‌های نامشروع خود هر روز اقدامات خطرناک بیشتری را علیه مردم ایران و برجام انجام می‌دهد. این رفتارها و اقدامات یکجانبه آمریکا علاوه بر اینکه اعمال تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران است، به منزله برانداختن آشکار نظم و قوانین جهانی است و این قانون شکنی آمریکایی‌ها با سکوت کامل سایر بازیگران جهانی از جمله اروپا همراه شده است. رویکرد اروپایی‌ها در قبال برجام  این روزها این ذهنیت را در افکار عمومی جهانی ایجاد  کرده است که قاره سبز اراده‌ای برای نقش افرینی در معادلات جهانی ندارد و کماکان دوست دارد طفیلی آمریکا باشد.حتی اگر رئیس جمهور آمریکا با زبان تحقیر با آنها سخن بگوید، کسانی در بین اروپایی‌ها هستند که برای نشان دادن میزان و سطح دلبستگی و چاپلوسی خود به آمریکای ترامپ از جایگزین کردن «توافق برجام» با «توافق ترامپ» سخن می‌گویند.  

کد خبر 906110

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha